Anksioznost bi se drugačije mogla nazvati strepnjom, koja je stalno prisutna, i tokom koje mi strahujemo da će se nešto loše dogoditi nama samima ili bliskim osobama.

anksioznost

 

Šta je anksioznost?

Da biste lakše razumeli šta je anksioznost navešćemo par primera:

  • strepite od nekog neodređenog, lošeg događaja;
  • strahujete da nećete moći da izmirite ratu kredita ili da ćete izgubiti posao;
  • brinete da li ćete moći da obavite zadatak koji vam je poveren na radnom mestu;
  • plašite se da ćete se obrukati u društvu...

Anksioznost simptomi

Simptomi anksioznosti su pre svega, stalno i nervozno iščekivanje nečeg lošeg, i da sa time nećemo moći da se izborimo. Takođe, ljudi koji pate od anksioznosti imaju osećaj da će eksplodirati u nekom trenutku, odnosno, da će izgubiti kontrolu nad sobom.

Kako nastaje anksioznost?

Anksioznost je zapravo signal koji govori da više nismo u stanju da kontrolišemo, trpimo i potiskujemo neka osećanja. Ta osećanja mogu da budu bes, tuga, strah, bespomoćnost i još mnogo drugih. Takođe, anksioznost može da potiče od trauma koje je osoba imala tokom ranijeg života.

Anksioznost iskustva

Sa anksioznošću se nije dobro boriti, jer time upadamo u začarani krug i ova neprijatna osećanja se samo pojačavaju. Primera radi, ako želimo kontrolu nad svojim osećanjima i mislima, vrlo je moguće da ćemo osećati još veći strah ili strepnju ili da ćemo dobiti napad panike.

Anksioznost i depresija

Anksioznost i depresija su često udružena oboljenja. Depresiju bismo mogli najjednostavnije definisati kao bolest raspoloženja, koja utiče na telo i na um.

anksioznost lečenje

 

Anksioznost lekovi

Lekove za anksioznost trebalo bi uzimati isključivo nakon lekarskog pregleda gde će biti dijagnostikovan ovaj poremećaj. Takođe, lekovi se moraju uzimati u tačno propisanim dozama, koje se ne smeju prekoračivati, ako se osoba oseća loše, zabrinuto i sl. Tada je potrebno ponovo razgovarati sa psihologom, psihoterapeutom ili psihijatrom.

Anksioznost lečenje

Zanimljivo je da se anksioznost pojačava sve dok se mi njoj opiremo i pokušavamo da se na taj način oslobodimo. Zato bi trebalo raditi suprotno – suočiti se sa njom bez panike, i ne bi trebalo pružati otpor, niti analizirati kako se osećamo i šta mislimo.

Način lečenja anksioznosti

Anksioznost, naravno, ne možete da izlečite sami, ona najpre mora da bude dijagnostikovana, a potom lečena pod nadzorom lekara. Terapija može da podrazumeva primenu lekova, ali i psihoterapiju – razgovore sa terapeutom. U praksi se često koriste oba ova metoda zajedno i tada daju najbolje rezultate.

Anksioznost kod dece

Deca najčešće pate od socijalne anksioznosti, a to bi značilo da ona strahuju od situacija kada bi trebalo da komuniciraju sa drugim ljudima, a takođe ih plaši pomisao da će morati da se nađu u centru pažnje.  

Anksioznost i telesni simptomi

Anksioznost ima svoje telesne simptome, i oni se najpre ogledaju u ubrzanom i pojačanom radu srca, što osobu može dodatno da uplaši i tako upada u začarani krug i stanje panike. Osoba može čak verovati da je životno ugrožena, da će dobiti infarkt, šlog... U stvari, po sredi je samo strah, koji se nakon nekog vremena povlači, ali su zato reakcije tela burne. U takvim stanjima, pored tahikardije, dolazi do skoka pritiska, uznemirenosti, gubitka daha i slično.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije koje su oglašene na stranici koju upravo čitate.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Anksioznost
Pitaj firme

Homeopatsko lečenje ANKSIOZNOSTI (straha)

Akcija -% 2800 Din.
Homeopatsko lečenje ANKSIOZNOSTI (straha) - 2.800 din! Homeopatska ordinacija Goran Lukačević!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Razgovor sa psihoterapeutom 60 minuta online ili uživo!

Akcija -% 2000 Din.
Razgovor sa psihoterapeutom 60 minuta online ili uživo! - 2.000 din! Psihoterapeut Tatjana Pivić!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Bahove kapi - lečenje nesanice

Akcija -% 2500 Din.
Bahove kapi - lečenje nesanice - 2.500 din! Karuna reiki centar!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Bahove kapi - lečenje anksioznosti

Akcija -38% 2500 Din.
Bahove kapi - lečenje anksioznosti - 2.500 din! Karuna reiki centar!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

ONLINE kurs hipnoze! Obuka za hipnoterapeuta!

Akcija -12% 220 Eur
 ONLINE kurs hipnoze! Obuka za hipnoterapeuta! - 220 evra!  Holistički Terapeut Daniela Lukić!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon