Dodaj firmu

Filipović razvojna psihologija

Ljiljana Filipović, psiholog, porodični psihoterapeut, radi online i uživo. U radu sa klijentima koristim integrativni pristup za pružanje pomoći odraslima, deci i adolescentima, objedinjujući znanja iz različitih psihoterapijskih pristupa i...
Pročitaj više

Zaplanjska 84e
Voždovac, Beograd

Piscevic REBT psihoterapija i razvojna psihologija

Savetovalište za psihoterapiju na Dedinju, pruža usluge rada sa klijentima na problemima, prokrastinacija, depresije, bračnih poteškoća, porodičnih problema, probema u dečijem razvoju, kao i rad na različitim stanjima i problemima pacijenta.
Pročitaj više

Koste Racina 16b
Savski venac, Beograd

Razvojna psihologija Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Maja Pavlov Psihoterapeut Beograd

Životne promene, razvojne promene, partnerski ili bračni odnosi, odnos prema sebi i drugima, prepoznavanje i razumevanje emocija, kao i različite vrste zavisnosti (hrana, lekovi, supstance), sve je to pokriveno kvalitetnom psihoterapijom koja...
Pročitaj više

Mileševska 25
Vračar, Beograd

Itus psihijatrijska ordinacija

Psihijatrijska ordinacija Itus se nalazi na teritoriji opštine Čukarica. Kroz svoj rad u grupama i na individualnim terapijama tim sertifikovanih terapeuta uspešno leč različite psihološke poremećaje u radu sa punoletnim klijentima.
Pročitaj više

Stevana Brakusa 6
Čukarica, Beograd

Centar za Psihologiju, Psihoterapiju i Edukaciju "Reverie"

Psihološko savetovališe Reverie pruža psihološku pomoć deci, mladima i odraslima sa ciljem promovisanja mentalnog zdravlja svakog pojedinca i društva u celini. Bavimo se i edukacijom organizacija, timova i grupa, kao i inhouse treninzima za ...
Pročitaj više

Svetogorska 18
Stari grad, Beograd

Životna Sila Homeopatija

Udruženje homeopatije Životna Sila osnovano je sa ciljem da ljude informiše o Homeopatiji kao holističkom medicinskom sistemu prevencije i lečenja bolesti. Homeopatija je vrlo uspešna u izlečenju raznih hroničnih bolesti i pri akutnim stanj...
Pročitaj više

Dalmatinska 27
Beograd

Holistički Terapeut Daniela Lukić

Holistički terapeut Daniela Lukić u svom radu objedinjuje znanja i veštine iz različitih područja, kao što su: homeopatija, biorezonantna analiza, Bahove kapi, hipnoterapija Tokom terapija praktikuju se holistički pristup, uz maksimalnu posv...
Pročitaj više


Novi Beograd, Beograd

Priča o vili - centar za dečiju psihoterapiju

Priča o vili je centar za dečiju psihoterapiju. Nalazi se na Vračaru a kroz različite programe pomaže roditeljima i deci da prevaziđu različite probleme u međusobnoj relaciji kroz proces odrastanja.
Pročitaj više

Žička 25
Vračar, Beograd

Razvojna psihologija Branislava Pavlović

Psihološko savetovalište Branislava Pavlović nalazi se u prijatnom prostoru u centru Beograda i pruža usluge psihoterapije i bioterapije. Trudimo se da klijentima pomognemo da prevaziđu različite bračne i probleme na poslu, roditeljstvo i ra...
Pročitaj više

Prote Mateje 69, prizemlje levo, stan 5
Vračar, Beograd

Savetovalište Psihobata

Ukoliko osećate potrebu da nešto promenite u Vašem životu, hipnoterapeut Psihobata pruža rešenje za različite psihičke, emotivne i fiziološke probleme. Primenom metoda hipnoterapije uspešno tretira stanja poput depresije, anksioznosti, napa...
Pročitaj više

Karpoševa 89a
Čukarica, Beograd

Psihobata

Ako želite da saznate više o sebi ili rešite neke od svojih problema, Psihobata je tu za Vas. Pored standardne hipnoze, u svom radu primenjuje metodu regresije koja omogućava povratak u prošlost u cilju otkrivanja uzroka problema koji nas m...
Pročitaj više

Karpoševa 89a
Čukarica, Beograd

Razvojna psihologija Pedijatrijska ordinacija DEČIJA IGRA

Pedijatrijska ordinacija DEČIJA IGRA pruža kompletne usluge iz oblasti lečenja dece i omladine uzrasta 0-18 godina. Pored pedijatrijskih pregleda, u ordinaciji su dostupne konsultacije iz svih oblasti od strane vrhunskih specijalista, kao i ...
Pročitaj više

Vojvode Milenka 44
Savski venac, Beograd

Pedijatrija Dr Raketic

Sve na jednom mestu - pregledi, vakcinacija, brza laboratorijska dijagnostika, konslultanti. Vrhunska usluga u prijatnom ambijentu i u najkraćem roku za Vaše najmilije
Pročitaj više

Rajka Mitića 28a, Dedinje
Savski venac, Beograd

Dr Selaković

Specijalistička ordinacija Dr Selaković osnovana je u Beogradu (Srbija) 2010. godine sa ciljem da se uslugama u oblasti mentalnog zdravlja mogu podvrgnuti deca i odrasli na jednom mestu.
Pročitaj više

Bledska 1
Zvezdara, Beograd

Sta je to razvojna psihologija? Na neki način, psihologiju možemo posmatrati kao nauku koja uči čoveka kako da rešava svoje probleme, kako da bude srećan i zadovoljan sobom. Naravno, tu je još mali milion stvari kojima se ova nauka bavi, a sama razvojna psihologija je jedna od grana. 

Razvojna psihologija u centru svojih istraživanja ima proces razvoja i to ne samo u detinjstvu već i u svim drugim periodima odraslog doba, uključujući čak i doba starosti.

Ipak, tradicionalno termin razvojna psihologija se upotrebljava kao sinonim za dečiju psihologiju. Njen osnovni cilj jeste proučavanje progresivnih promena u bio-psihološkom i socijalnom razvoju. Bavi se i procesima i mehanizmima koji dovode do formiranja složenijih psihičkih struktura.

Čime se bavi razvojna psihologija?

Postoje određene potrebe bez kojih nema života, kao što su potrebe za vazduhom, hranom i snom. Međutim, ima i drugih potreba bez kojih dete ne može da se razvije u samostalnu i srećnu osobu.

Razvojna psihologija nam daje odgovore na pitanja koje su to sve neophodnosti za odrastanje malog bića, kao i koje su ključne za psihičko zdravlje dece. 

Po određenim studijama, sačinjen je spisak takvih potreba deteta koje su od suštinskog značaja za buduću sreću u životu i zdravu ličnost.

Na prvom mestu nalazi se emocionalna sigurnost. Svakako je motiv sigurnosti najdublji čovekov motiv. Što je dete mlađe, to je važnije da ima pouzdanu blisku osobu koja će zadovoljavati sve njegove potrebe kao što su negovanje, hranjenje, ali i psihološke potrebe poput zaštite i maženja. 

Bebe nemaju osećaj za vreme, pa opšte osećanje nezadovoljstva, glad, u trenutku kada se pojavi poznato lice povezuje sa sledećim iskustvom: „Sada će mi biti bolje“. 

Ovim putem, stvara se prvi odnos povezanosti sa drugom osobom, koji je važan za razvoj iskonskog poverenja, zahvaljujući kome čovek prolazi kroz život kao psihički zdrava osoba.

Razvojna psihologija – iskustva

Dalje, iz pomenutog iskonskog poverenja razvija se poverenje, a iz poverenja svest o sopstvenim mogućnostima. 

Takođe, naučnici smatraju da je i radoznalost jedna od osnovnih potreba. Uz pomoć radoznalosti, razvija se i inteligencija. Kada deca imaju osećaj da su voljena, ona imaju hrabrost da istražuju svet oko sebe, kao i da se okrenu nepoznatom.

Kako vaše dete biva starije, veoma bitni će mu postati vršnjaci. Roditelji koji se postepeno povlače, olakšavaju detetu neizbežno odvajanje od kuće. Psiholozi savetuju da bi roditelji trebalo da shvate da su samo pratioci na određeno vreme.

Još ćemo istaći, da bi dete moglo da uči i da se razvija, te da stiče nova iskustva, neophodno mu je priznanje okruženja. Roditelji koji deci postave određene granice, pružaju im sigurnost koju ona nesvesno traže. Mame, tate, bake, deke, braća i sestre, komšije, odnosno, što je okolina raznovrsnija, dete je stabilnije, tvrdi razvojna psihologija.

Pregled psihologa – cena:

Cena pregleda kod psihologa, kreće se od 2500 do 4500 dinara. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod našeg teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane