Dodaj firmu

Lečenje zavisnosti i narkomanije Dr Vorobjev

Dr Vorobjev je specijlna klinika za lečenje bolesti zavisnosti od kocke, narkotika i alkohola, kao i lečenje od različitih duševnih stanja. Klinika se nalazi u Zemunu i u njoj dolaze pacijenti iz celog sveta
Pročitaj više

Sremskih boraca 2e
Zemun, Beograd

Maja Pavlov Psihoterapeut Beograd

Životne promene, razvojne promene, partnerski ili bračni odnosi, odnos prema sebi i drugima, prepoznavanje i razumevanje emocija, kao i različite vrste zavisnosti (hrana, lekovi, supstance), sve je to pokriveno kvalitetnom psihoterapijom koja...
Pročitaj više

Mileševska 25
Beograd

Itus psihijatrijska ordinacija

Psihijatrijska ordinacija Itus se nalazi na teritoriji opštine Čukarica. Kroz svoj rad u grupama i na individualnim terapijama tim sertifikovanih terapeuta uspešno leč različite psihološke poremećaje u radu sa punoletnim klijentima.
Pročitaj više

Požeška 148a
Čukarica, Beograd

SPECIJALISTIČKA PSIHIJATRIJSKA ORDINACIJA LORIJEN CENTAR DR JASMINA KNEŽEVIĆ TASIĆ PSIHOTERAPEUT

Lorijen Centar je jedan od prvih centara koji je otvoren za lečenje različitih bolesti zavisnosti. Imaju najefikasnije metode lečenja, najbrže rezultate i preko 20 godina iskustva u radu sa bolestima zavisnosti i preko 7000 zadovoljnih pacij...
Pročitaj više

Tetovska 45
Beograd

Centar za Psihologiju, Psihoterapiju i Edukaciju "Reverie"

Psihološko savetovališe Reverie pruža psihološku pomoć deci, mladima i odraslima sa ciljem promovisanja mentalnog zdravlja svakog pojedinca i društva u celini. Bavimo se i edukacijom organizacija, timova i grupa, kao i inhouse treninzima za ...
Pročitaj više

Svetogorska 18
Stari grad, Beograd

Lečenje bolesti zavisnosti NaltrexZone klinika Dr Slobodan Švrakić Dr Gary Surak

NaltrexZone klinika Dr Slobodan Švrakić primenjuje holistički pristup lečenju svih oblika zavisnosti: hemijske supstance, kockanje, internet U našoj metodi lečenja primenjujemo pravu terapiju supstitucije Naltreksonom, jer supstitucija jedno...
Pročitaj više

Lamartinova 36
Beograd

Jelena Dimitrijević Psihološko savetovalište

Psihološko savetovalište Jelena Dimitrijević nalazi se u Kragujevcu. Možete nam se obratiti za pomoć ukoliko imate problema sa zavisnošću, porodične probleme, probleme u komunikaciji i drugo.
Pročitaj više

Kralja Milutina 53
Beograd

Lečenje zavisnosti i narkomanije danas je sve potrebnije. Ljudi koji su zavisni od određenih supstanci nalaze se svuda oko nas, i to su zapravo bolesti osoba koje mi poznajemo i sa kojima se stalno susrećemo. Upravo zbog toga, pred ovim velikim problemom ne bi trebalo zatvarati oči i okretati glavu, već podići svest o mogućnostima lečenja.

Lečenje zavisnosti

Često ne znamo da neka osoba koristi psihoaktivne supstance, ali postoje znaci koje je moguće zapaziti. Postoje različite vrste zavisnosti: od cigareta, kocke, alkohola, psihoaktivnih supstanci... Prvo pitanje koje će mnogi od vas postaviti jeste – da li je zavisnike moguće izlečiti i vratiti na staro ili je tako nešto nemoguće? Odgovor je da je izlečenje moguće, međutim, bitno je napomenuti da lečenje narkomanije spada u najteže poduhvate u medicini.

Lečenje narkomanije

Prvi razlog je taj da je teško lečiti pacijenta koji ni ne želi da bude lečen. Vrlo je teško stvoriti motivaciju kod osobe da bi se lečila. Zdrava osoba u početku uzima psihoaktivne supstance da bi u njima uživala, a na kraju se dešava da drogu uzima bolestan čovek da bi bio normalan.

Zavisnost od droge

Ovo je jedan začaran krug, jer kada osoba primeti prve znake da je postala zavisna, ona ne prekida sa uzimanjem droge, iako se javljaju  mučnina i povraćanje, i čovek je svestan da ima problem ali obično i dalje ne želi da potraži stručnu pomoć.

U krajnjem stadijumu, osoba bez droge ne može da bude normalna, tj. potrebna joj je optimalna doza da bi funkcionisala, jer samo tada neće imati krizu.

Lečenje zavisnosti od kocke

Kockanje spada u jednu od najtežih vrsta bolesti zavisnosti, a prema istraživanjima koja su najnovijeg datuma, zavisnost od kocke je teže izlečiti nego zavisnost od droge. Primera radi, navodi se podatak da doze lekova koji se koriste u lečenju narkomanskih zavisnika i patoloških kockara, zapravo se kockarima moraju davati u većim dozama.

Lečenje zavisnosti od interneta

Postoje osobe koje su zavisne od virtuelnog sveta, odnosno, čak prestanu da izlaze iz kuće, obeduju za računarom, i odlaze samo do toaleta na par minuta. Ovo je jedan psihički poremećaj, i manifestuje se kao opsesivna želja da se vreme provodi na internetu.

Lečenje zavisnosti od igrica

Ova vrsta zavisnosti se javlja kod dece, adolescenata, ali i kod odraslih ljudi.

Postoje različite strategije lečenja, kao što je softver koji ograničava pristup internetu, savetovanje sa lekarima, kognitivno-bihejvioralna terapija, kao i druge vrste metoda odvikavanja.

Lečenje zavisnosti od pušenja

Ovde govorimo o zavisnosti od nikotina, pa se kod hroničnih pušača razvija zavisnost na fizičkom i psihološkom nivou. Javlja se čitav niz smetnji u funkcionisanju na kognitivnom, somatskom i afektivnom planu.

Lečenje zavisnosti od alkohola

Kada neko zavisi od alkohola, to znači da ima veoma kompleksnu bolest sa mnogim psihološkim i fizičkim efektima. Zavisnost zapravo stvara trajne i značajne promene u procesima mozga i hemiji, međutim, istraživanja pokazuju da lečenje zavisnosti od alkohola daje dugoročnu korist.

Lečenje zavisnosti od droge

Lečenje zavisnosti od droge može da se sprovede u bolnčkim i ambulantnim uslovima, odnosno u specijalizovanim bolnicama za lečenje bolesti zavisnosti. Lečenje je veoma dugotrajan i postepen proces, pri čemu je veoma važna uloga roditelja ili porodice.

Lečenje zavisnosti od narkomanije

Interesantno je da veliki broj roditelja bude iznenađen kada lekar ili terapeut predloži da u proces lečenja stupi celokupna porodica. U tom procesu je bitno da porodica ne pravi greške i da pravilno reaguje. Roditelji često prebacuju krivicu, kada saznaju da im je dete narkoman.

Međutim, veoma je pogrešno da se traži krivac, pošto su uzroci narkomanije kompleksni i brojni, i mogu da se pronađu u ličnosti zavisnika, ali isto tako i u vaspitno-nekompetentnom ponašanju jednog ili oba roditelja, u negativnim spoljnim faktorima ili u razvojnim faktorima.

Lečenje zavisnosti od kokaina

Kokain deluje na CNS, odnosno centralni nervni sistem, i do razvijanja zavisnosti dolazi veoma brzo. Unosi se na razne načine, a osnovni putevi unošenja u organizam su pušenjem, ušmrkavanjem, oralno i intravenski.

Kako osoba nastavlja da uzima kokain, tako se razvija tolerancija, što znači da su potrebne sve veće doze. Nakon prvog uzimanja kokaina, ponekad može da dođe do iznenadne smrti. Uzroci smrti su prestanak rada srca ili prestanak rada respiratornog sistema.

Da bi se osoba izlečila od zavisnosti od kokaina, neophodna je detoksikacija, odnosno, to je prvi korak. Potreban je farmakološki pristup, kao i psiho-biološki i socijalni pristup lečenju.

Lečenje zavisnosti od marihuane

Kod upotrebe marihuane, značajnu ulogu ima sama ličnost, okruženje, situacija i slično. Kada se marihuana (THC) puši, pluća ga odmah apsorbuju i pa putem krvi dovode do srca, a nakon toga i do mozga. Iz mozga nestaje nakon nekoliko sati, ali se ipak akumulira u jetri, bubrezima i testisima.

Apstinencijalni sindrom ili kriza, traju od jedne do šest nedelja, a simptomi koji se javljaju su nervoza, demotivacija, glavobolja, uznemirenost, anhedonija, blaga mučnina, problem sa spavanjem, smanjen apetit... Osoba ima osećaj da je svakodnevni život dosadan, i ima želju za daljim konzumiranjem.

Prva faza lečenja je detoksikacija, a druga je promena životnog stila, kroz posebno osmišljene individualizovane terapijske programe. Obično su u trajanju od šest do osam nedelja.

Lečenje zavisnosti od amfetamina

Amfetamin spada u grupu psihostimulansa, delujući na centralni nervni sistem, mišićni i kardiovaskularni sistem. Njegovo dejstvo se ispoljava od petnaest do trideset minuta nakon uzimanja, i traje od tri do četiri sata.

Zavisnost od amfetamina je emocionalna, ali se razvijaju i tolerancija i fizička zavisnost. Kada osoba uzima amfetamine da bi bolje učila tokom noći ili da bi otklonila pospanost, to uskoro može da razvije ozbiljnu zavisnost.

Lečenje zavisnosti od extazy

U Srbiji postoji sve više maloletnih osoba, starosti od 12-18 godina koje uzimaju sintetičke droge. Kod ekstazija, osim psihičke zavisnosti, razvija se i fizička zavisnost. Neretko se upotreba ove droge završava smrću.

Prvi simptomi na koje roditelji treba da obrate pažnju i da dete upute na lečenje, jesu slabije pamćenje i učenje, loša koordinacija pokreta, smeh bez razloga, težak hod, žalba na ubrzano lupanje srca, vrtoglavica, otežano rešavanje problema...

Dete može prelaziti iz depresije u stanje euforije, teško disati, imati bezrazložne drhtavice i povećanu temperaturu, menja se boja glasa, a govor je nepovezan.

*Za sve dodatne i precizne informacije, predlažemo da kontaktirate psihološka savetovališta koja su oglašena na ovoj stranici.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane