Dodaj firmu

Anksioznost Balans psihološko savetovalište

Psihološko savetovalište u Beogradu, nudi individualnu psihoterapiju, asertivnu terapiju, savetovanje za sve tipove psiholoških stanja i problema, od porodičnih problema, do strahova i anksioznosti
Pročitaj više

Udbinska 1, Banovo brdo
Čukarica, Beograd

Anksioznost Holikvant - Kvantna medicina

Uz pomoć kvantne medicine i adekvatnih aparat možete uraditi skrining organizma i birezonantne tretmane na Voždovcu.
Pročitaj više

Vojvode Stepe 26
Voždovac, Beograd

Filipović psihološko savetovalište

Ljiljana Filipović, psiholog, porodični psihoterapeut, radi online i uživo. U radu sa klijentima koristim integrativni pristup za pružanje pomoći odraslima, deci i adolescentima, objedinjujući znanja iz različitih psihoterapijskih pristupa i...
Pročitaj više

Zaplanjska 84e
Voždovac, Beograd

Maja Pavlov Psihoterapeut Beograd

Životne promene, razvojne promene, partnerski ili bračni odnosi, odnos prema sebi i drugima, prepoznavanje i razumevanje emocija, kao i različite vrste zavisnosti (hrana, lekovi, supstance), sve je to pokriveno kvalitetnom psihoterapijom koja...
Pročitaj više

Mileševska 25
Vračar, Beograd

Itus psihijatrijska ordinacija

Psihijatrijska ordinacija Itus se nalazi na teritoriji opštine Čukarica. Kroz svoj rad u grupama i na individualnim terapijama tim sertifikovanih terapeuta uspešno leč različite psihološke poremećaje u radu sa punoletnim klijentima.
Pročitaj više

Požeška 148a
Čukarica, Beograd

SPECIJALISTIČKA PSIHIJATRIJSKA ORDINACIJA LORIJEN CENTAR DR JASMINA KNEŽEVIĆ TASIĆ PSIHOTERAPEUT

Lorijen Centar je jedan od prvih centara koji je otvoren za lečenje različitih bolesti zavisnosti. Imaju najefikasnije metode lečenja, najbrže rezultate i preko 20 godina iskustva u radu sa bolestima zavisnosti i preko 7000 zadovoljnih pacij...
Pročitaj više

Tetovska 45
Voždovac, Beograd

Psihološko savetovalište Branislava Pavlović

Psihološko savetovalište Branislava Pavlović nalazi se u prijatnom prostoru u centru Beograda i pruža usluge psihoterapije i bioterapije. Trudimo se da klijentima pomognemo da prevaziđu različite bračne i probleme na poslu, roditeljstvo i ra...
Pročitaj više

Prote Mateje 69, prizemlje levo, stan 5
Vračar, Beograd

Centar za Psihologiju, Psihoterapiju i Edukaciju "Reverie"

Psihološko savetovališe Reverie pruža psihološku pomoć deci, mladima i odraslima sa ciljem promovisanja mentalnog zdravlja svakog pojedinca i društva u celini. Bavimo se i edukacijom organizacija, timova i grupa, kao i inhouse treninzima za ...
Pročitaj više

Svetogorska 18
Stari grad, Beograd

Jelena Dimitrijević Psihološko savetovalište

Psihološko savetovalište Jelena Dimitrijević nalazi se u Kragujevcu. Možete nam se obratiti za pomoć ukoliko imate problema sa zavisnošću, porodične probleme, probleme u komunikaciji i drugo.
Pročitaj više

Kralja Milutina 53
Vračar, Beograd

Anksioznost IRENA PILIPOVIĆ PSIHOTERAPEUT

Irena Pilipović radi i online seanse i uživo, radi sa decom, tinejdžerima, odraslima, parovima i grupama. Autor je i realizator brojnih radionica i predavanja za roditelje, decu i mlade. Na društvenim mrežama uređuje i vodi stranicu Psiholo...
Pročitaj više

Mlavska 22
Zvezdara, Beograd

Anksioznost bi se drugačije mogla nazvati strepnjom, koja je stalno prisutna, i tokom koje mi strahujemo da će se nešto loše dogoditi nama samima ili bliskim osobama.

Šta je anksioznost?

Da biste lakše razumeli šta je anksioznost navešćemo par primera:

  • strepite od nekog neodređenog, lošeg događaja;
  • strahujete da nećete moći da izmirite ratu kredita ili da ćete izgubiti posao;
  • brinete da li ćete moći da obavite zadatak koji vam je poveren na radnom mestu;
  • plašite se da ćete se obrukati u društvu...

Anksioznost simptomi

Simptomi anksioznosti su pre svega, stalno i nervozno iščekivanje nečeg lošeg, i da sa time nećemo moći da se izborimo. Takođe, ljudi koji pate od anksioznosti imaju osećaj da će eksplodirati u nekom trenutku, odnosno, da će izgubiti kontrolu nad sobom.

Kako nastaje anksioznost?

Anksioznost je zapravo signal koji govori da više nismo u stanju da kontrolišemo, trpimo i potiskujemo neka osećanja. Ta osećanja mogu da budu bes, tuga, strah, bespomoćnost i još mnogo drugih. Takođe, anksioznost može da potiče od trauma koje je osoba imala tokom ranijeg života.

Anksioznost iskustva

Sa anksioznošću se nije dobro boriti, jer time upadamo u začarani krug i ova neprijatna osećanja se samo pojačavaju. Primera radi, ako želimo kontrolu nad svojim osećanjima i mislima, vrlo je moguće da ćemo osećati još veći strah ili strepnju ili da ćemo dobiti napad panike.

Anksioznost i depresija

Anksioznost i depresija su često udružena oboljenja. Depresiju bismo mogli najjednostavnije definisati kao bolest raspoloženja, koja utiče na telo i na um.

Anksioznost lekovi

Lekove za anksioznost trebalo bi uzimati isključivo nakon lekarskog pregleda gde će biti dijagnostikovan ovaj poremećaj. Takođe, lekovi se moraju uzimati u tačno propisanim dozama, koje se ne smeju prekoračivati, ako se osoba oseća loše, zabrinuto i sl. Tada je potrebno ponovo razgovarati sa psihologom, psihoterapeutom ili psihijatrom.

Anksioznost lečenje

Zanimljivo je da se anksioznost pojačava sve dok se mi njoj opiremo i pokušavamo da se na taj način oslobodimo. Zato bi trebalo raditi suprotno – suočiti se sa njom bez panike, i ne bi trebalo pružati otpor, niti analizirati kako se osećamo i šta mislimo.

Način lečenja anksioznosti

Anksioznost, naravno, ne možete da izlečite sami, ona najpre mora da bude dijagnostikovana, a potom lečena pod nadzorom lekara. Terapija može da podrazumeva primenu lekova, ali i psihoterapiju – razgovore sa terapeutom. U praksi se često koriste oba ova metoda zajedno i tada daju najbolje rezultate.

Anksioznost kod dece

Deca najčešće pate od socijalne anksioznosti, a to bi značilo da ona strahuju od situacija kada bi trebalo da komuniciraju sa drugim ljudima, a takođe ih plaši pomisao da će morati da se nađu u centru pažnje.  

Anksioznost i telesni simptomi

Anksioznost ima svoje telesne simptome, i oni se najpre ogledaju u ubrzanom i pojačanom radu srca, što osobu može dodatno da uplaši i tako upada u začarani krug i stanje panike. Osoba može čak verovati da je životno ugrožena, da će dobiti infarkt, šlog... U stvari, po sredi je samo strah, koji se nakon nekog vremena povlači, ali su zato reakcije tela burne. U takvim stanjima, pored tahikardije, dolazi do skoka pritiska, uznemirenosti, gubitka daha i slično.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije koje su oglašene na stranici koju upravo čitate.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane