Magazin SportFormula 1 Baton pobedio u Španiji

Baton pobedio u Španiji

by Administrator

f1spanijaDženson Baton vozač ekipe Bron GP, trijumfovao je na trci za Veliku nagradu Španije, na stazi „Katalunja“. Od pet trka koliko ih je do sada bilo na ovogodišnjem šampionatu, Batonu je ovo četvrta pobeda. Na drugom mestu bio je njegov klupski kolega Rubens Barikelo, dok je trku kao treći završio Mark Veber vozač Red Bula.
Baton je startovao sa pol pozicije ali je vođstvo izgubio već u prvoj krivini kada ga je Barikelo pretekao, međutim uspeo je da iza sebe zadrži Masu, koji je na startu uspeo da obiđe Fetela. Jarno Truli je posle kontakta sa Rozbergom izleteo sa staze i po povratku izazvao incident pošto je pod uglom od 90 stepeni hteo da se vrati na stazu dok su ostali vozači išli svojom putanjom. U isto vreme kao i Truli sa druge strane je izleteo Adrian Zutil, vozač Fors Indije i upravo je na njega Italijan naleteo, a potom je u pokušaju da izbegne njih dvojicu Sebastijan Buemi sa staze izbacio svog klupskog kolegu iz ekipe Toro Roso Sebastijana Burdea, pa je već u drugom krugu na stazu izašao „sejfti kar“. Odustajanjm na trci za Veliku nagradu Španije Truli je postao prvi vozač u istoriji Formule 1 koji je čak 13 trka u karijeri završio u prvom krugu. f1spanija1
U 32. krugu, do tada vodeći, Barikelo je po drugi put otišao u boks što je značilo da je njegova taktika bila tri zaustavljanja, što je iskoristio Baton, koji je prvobitno imao istu strategiju, ali ju je potom tim promenio. U 49. krugu vodeći Baton je otišao u boks i bezbedno se vratio na čelo trke po povratku na stazu. Posle dva kruga i Barikelo, po treći put, i Veber, po drugi, su otišli u boks i vratili se na stazu kao drugi i treći i te pozicije su čuvali do kraja.
U Ferariju su opravdano bili zabrinuti što pokazuje i činjenica da je Masa upravo posle prolaska kroz cilj ostao bez goriva, što govori i o problematičnoj strategiji aktuelnog šampiona u poretku konstruktora.
Ferari je na stazi „Katalunja“ pokazao da ima rupe u strategiji, što je, ne prvi put ove sezone, moglo mnogo da ih košta, dok je iza Meklarena još jedan vikend bez bodova koji je pokazao da sve zavisi od izdanja u kvalifikacijama. Pobedom u Španiji Baton je uvećao prednost u generalnom plasmanu, i sada ima 41 bod, 14 više od Barikela, a 18 više of Fetela. U generalnom plasmanu konstruktora Bron GP ima 68 bodova, dok su vozači Red Bula sakupili 38,5, i Tojote 26,5.

0 komentar

Slične teme