Magazin SportExtremni sportovi Brdski biciklizam

Brdski biciklizam

by Administrator

brdskiBrdski biciklizam ili popularno nazvan „monti bajking“ predstavlja vožnju, posebno dizajniranim terenskim biciklom, daleko od izgrađenih saobraćajnih puteva. Pod time podrazumevamo vožnju po brdima, šumama ali i po urbanim područjima koja zahtevaju posebne veštine terenske vožnje. To su na primer stepenice, parkovi i slično.
Brdski biciklizam jedan je od olimpijskih disciplina. Ovo je veoma mlada grana biciklizma, ali je za jako kratko vreme postala veoma popularna, kako u rekreativnom tako i u takmičarskom smislu. Interesovanje za brdski biciklizam je sve veće, ali i za brdski bicikl, koji svakodnevno izbacuje iz upotrebe druge vrste bicikala. Razlog tome su pre svega dizajn i udobnost. Većina ljudi počela je da koisti brdski bicikl kao prevozno sredstvo a ne kao sportski rekvizit.
Bez obzira što se brdski biciklizam smatra jednim vidom zdravog načina života, naišao je na otpor od strane ekoloških organizacija. Masovno bavljenje ovim sportom počelo je da utiče na ravnotežu pojedinih ekosistema kao što su planine i šume, koji predstavljaju biciklitičke destinacije. Glavni prigovori odnose se na proširenje puteva i povećanu eroziju tla na najfrekventnijim prolazima, kao i na premeštanje ili uništavanje vegetacije (putem guma na točkovima). Takođe postoji stalna međusobna netrpeljivost pešaka i izletara sa biciklistima.brdski2
Zbog toga je u pojedinim zaštićenim parkovima prirode već ograničen ili onemogućen pristup brdskim biciklom. Takođe nastoji se da se trasiranjem staza razdvoje biciklisti i pešaci.
Ako želite da se bavite baš ovim sportom za početak morate da imate bicikl. Pored toga, neophodna je i zaštitna oprema poput kacige i rukavica kao najosnovnijeg pribora. Na kupovinu kacige mnogi se odluče tek nakon prvog ozbiljnijeg pada, a vi to sigurno ne želite.
Rukavice će vam, s druge strane, vožnju učiniti ugodnijom i bez posledica po vaše dlanove. Česte vožnje mogu ostaviti bolne posledice u vidu žuljeva i debele kože. Pri bilo kakvom padu možete očekivati da ćete se dočekati na dlanove, a bez rukavica možete biti sigurni da ćete ostati i bez dlanova. Zaboravite na priču da rukavice ili kaciga predstavljaju „šminku“ ili bilo kakve slične predrasude. Rukavice štite vaše dlanove, a kaciga vašu glavu i ono što je u njoj. Ne igrajte se sa sudbinom i nemojte sebe dovoditi u situaciju da se pitate gde vam je bila pamet.
brdski1Štitnici za laktove, kolena i ostale stvari nisu vam baš preko potrebni ali ako vas vesele ili uzbuđuju, samo napred. Posebne biciklističke helanke će vam svakako trebati da bi vam spasile međunožje i zadnjicu i tako učinile vožnju ugodnijom. Bilo bi dobro da imate i neki osnovni alat kod kuće i da se osposobite za neke popravke (poput bušenja guma, podešavanje kočnica i slično). Ipak nije prijatno ni za vaš bicikl, ni novčanik, trčati za svaku sitnicu u servis.
Nije bitno ako vam se ne ide u brdo, nije ni preporučljivo otići odmah u brdo. Krenite u prirodu, livade, utabane staze ili šumske staze. Nije bitno što ćete se umoriti na prvoj uzbrdici, važno je da ne žurite.
Jedna od najbitnijih stvari u biciklizmu je raspoređivanje zaliha energije. Nije bitno što su drugi brži od vas jer niste na trci nego na izletu. Ako ste u pravom društvu, neko će možda i pratiti vaš tempo, a sigurno će vas sačekati na kraju uzbrdice. Nije bitno što ne možete odmah da pređete 50 kilometar u jednom danu. Sticaćete snagu i izdržljivost, a usput pokušajte da primenite neki od saveta iskusnijih, i pitajte iskusnije za sve za šta niste sigurni.


0 komentar

Slične teme