Magazin SportOstali sportovi Bildovanje i zdravlje srca

Bildovanje i zdravlje srca

by Administrator

Rekreativno bavljenje sportom izuzetno je važno za očuvanje psihofizičkog zdravlja. Daleko zdravije jesu aerobne vežbe koje se sada popularno nazivaju „kardio trening“, u vidu brzog hodanja, trčanja, vožnje bciklom, plivanja, fudbala, košarke.

Sve ove vežbe mogu da se kombinuju sa vežbama u teretani uz korišćenje manjih tegova za definisanje muskulature. Anaerobne aktivnosti, dizanje tegova i to veće kilaže radi povećanja mišićne mase, može biti povezano sa povećanjem krvnog pritiska i značajnijim zadebljanjem srčanog mišića.

Nikako se ne savetuje korišćenje hormonskih  preparata (steroida, hormona rasta…) bez nadzora i odobrenja lekara, jer njihova upotreba i u profesionalnom sportu obesmišljava postignute rezultate.

Proteinski preparati se mogu uzimati, ali je neophodno pridržavati se uputstava o dozi i vremenu korišćenja, uz konzumiranje veće količine tečnosti tokom dana. Preveliko uzimanje kreatina može prouzrokovati dehidrataciju, oštećenje bubrega i jetre.

Važno je da se vežba umereno, uz zdravu i izbalansiranu ishranu. Treba biti realan u očekivanjima i prihvatiti svoje telesne limite, kako biste sačuvali zdravlje i za kasnije godine.

 

0 komentar

Slične teme