Petak, 24.10.2014

Magazin » Life style » Ishrana » Danska kuhinja

Danska kuhinja

Objavi ovaj članak na

29.07.2010 12:01 AM

danskaDanci vole da jedu raznovrsnu i kaloričnu hranu pa najviše od svega preferiraju svoju tradicionalnu kuhinju koja se bazira na ribi i mesu. U Danskoj preovladava okeanska klima sa blagim zimama i umereno toplim letima. Danska je bogata malim jezerima, kratkim rekama, šumama, njivama, travnjacima i pašnjacima. Ima razvijeno ribarstvo, šumarstvo, poljoprivredu i stočarstvo, ali i industriju. Glavni grad je Kopenhagen.
Danas je jedna od pet najvećih izvoznika hrane na svetu, i između ostalog izvozi haringe, pivo, rakiju, dimljeni sir, šunku, kolače i peciva, proizvode od marcipana kao i keks od maslaca.danska1
Prema jednoj izreci Šveđani jedu da bi pili, Norvežani jedu da bi živeli, a Danci žive da bi jeli. Iako su im na jelovniku i jela drugih nacionalnih kuhinja, a danski kuvari važe za najbolje i najkreativnije u Skandinaviji, Danci ipak najviše od svega vole svoju tradicionalnu kuhinju. Kako je Danska poljoprivredna zemlja okružena morem, sa razvijenim ribarstvom, ratarstvom, stočarstvom i mlekarstvom, tradicionalna kuhinja se razumljivo bazira na ribi, plodovima mora i mesu, ali i povrću, voću, mleku i mlečnim prpizvodima, posebno siru i jogurtu.
Na tradicionalnom jelovniku brojna su jela od različitih slatkovodnih i morskih riba, posebno lososa, jegulje, bakalara, haringe i lista, ali i jela od različitih vrsta mesa, peradi, jagnjetine, teletine, junetine i posebno omiljene svinjetine. I riba i meso spremaju se na sve moguće načine, peku se, kuvaju, dinstaju, prže, ali i dime, mariniraju i usoljavaju. Kako Danci obožavaju jaku, kaloričnu i masnu hranu, uz jela od ribe i mesa obavezni su i jaki prilozi od povrća, ali i voća, gusti umaci i različite salate. Među omiljenim umacima je tradicionalni umak od maslaca, senfa, rena i seckanih kuvanih jaja koji se najčešće služi uz kuvanu ribu, a među prilozima je i krompir.danska2 Neizostavni krompir služi se kuvan i posut začinskim biljem ili pečen, a vrlo često i pržen sa šećerom. Među čestim prilozima uz meso su i dinstane jabuke, suve šljive i crveno zelje. Od ribljih jela najpopularniji su kuvani bakalar sa slanim krompirima i umakom od senfa, list u maslacu sa slanim krompirima, kao i pečeni file haringe. Od mesnih jela Danci najviše vole ćufte od mešanog mesa sa kuvanim krompirima ili salatom od krompira i umakom, hrskavo svinjsko pečenje obilno preliveno umakom od pečenja, ćuftice od svinjskog mesa sa pirinčem. U tradicionalnoj danskoj kuhinji su i supe od hleba sa bezalkoholnim pivom i šećerom, supa od kaše, supa od suvog graška, kao i gusta supa od iznutrica.
Danci tradicionalno uživaju i u dimljenoj hrani, posebno lososu i haringama ali i različitom mesu i mesnim prerađevinama i divljači, ali i siru koji je poznat u celom svetu. Dimljena hrana je toliko popularna da i danas mnogi restorani i mesare imaju svoje pušnice za dimljenje ribe i mesa. Među najpopularnijim dimljenim jelima je haringa sa sirovim žumancetom i lukom. Danska kuhinja je poznata i po usoljenim i mariniranim haringama koje se spremaju sa bezbroj dodataka poput paradajza, začinskih trava, belog luka i šerija. Spremanje haringa ima neobično dugu tradiciju pa je tako nekad svaka domaćica imala svoj tajni recept koji se prenosio sa majke na ćerku, a i dan danas ih nekoliko firmi proizvodi po strogo čuvanoj recepturi. Danci uživaju i u lososu mariniranom u mešavini soli, šećera i naseckanog peršuna. danska3
Danci dan započinju doručkom. Za doručak jedu se različite vrste hleba i peciva, marmelada, sir, jaja, kobasice i musli. U podne sledi lagani ručak, gde se uglavnom jede sendvič ili neko drugo malo jelo kupljeno u kantini ili u nekom od malih restorana ili kafića. Ali, većina svoje sendviče nosi od kuće. Popodne je obavezna kafa jer su Danci veliki ljubitelji tog napitka, uz koju se uživa i u slatkom pecivu od lisnatog testa punjenog marmeladom ili voćem, pecivu sa cimetom ili pecivu od lisnatog testa punjenog šlagom i marcipanom.
Glavni obrok u Danskoj je večera. Za večeru se oko stola najčešće po prvi put u danu okuplja cela porodica, a poslužuju se kuvana topla jela. Za večeru se tradicionalno poslužuje i najomiljenija danska poslastica slatko od rendanog crvenog voća, jagoda, malina, višanja, kupina i ribiza sa dodatkom voćnog sirupa, šećera i kukuruznog skroba. Uz nju se poslužuje ili umak od vanile ili šlag. Nakon tradicionalno kalorične večere uobičajena je rakija na bazi lekovitih biljaka koja pospešuje probavu. U Danskoj je sasvim uobičajena i ponoćna kafa sa nekim malim jelom, uglavnom omiljenim sendvičem.
danska4Među poslasticama su neizostavne male krofne, medenjaci, pecivo sa marcipanom, kao i kolač od jabuka punjen marmeladom i posut brašnom prženim u maslacu. Među omiljenim danskim malim jelima je svojevrsni hot-dog od nacionalnog specijaliteta, crvene kobasice. Služi se u hrskavom duguljastom na pola presečenom pecivu, preliven majonezom, kečapom i slatkim senfom kao i prženim kolutićima luka. Naravno, sve ovo je nezamislivo bez čaše piva ili čašice rakije, što je sasvim razumljivo jer Danci obožavaju svoje ukusno i kvalitetno pivo i rakije. Ako vas put nanese u Dansku, obavezno posetite Karlsbergov muzej piva, u kojem više od 150 000 posetilaca godišnje uživa u najvećoj zbirci pivskih flaša na svetu.
Ljubitelji čaja koji žele da osete čari doba u kojem su živele naše prabake mogu uživati u jednom od stotinak različitih čajeva, ali i torti, kolača i peciva u čajdžinici. Posetite i čajni salon za dame Tea Time, koji je uređen u viktorijanskom stilu, u kojem se čaj, tradicionalni sendviči sa krastavčićima i čajni kolačići serviraju u najfinijem porcelanu sa srebrnim kašičicama.
Nagradite se božanstvenim sladoledom u jednoj od desetak poslastičarnica u kojima se ponuda voćnih sladoleda menja u skladu sa godišnjim dobom.

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 5,00 od 2 glasova 12345

Oznake teksta

, ,

Napiši komentar


oktobar 2014.
P U S Č P S N
« sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031