Magazin ZabavaNa današnji dan Kasijus Klej – teška kategorija

Kasijus Klej – teška kategorija

by Administrator

muhamed_ali22. novembra 1965. godine Kasijus Klej (Cassius Clay) američki bokser odbranio je šampionsku titulu svetskog prvaka u boksu u teškoj kategoriji, pobedivši protivnika Flojda Patersona.
Kasijus Marselus Klej rođen je 17. januara 1942. godine, a ime Muhamed Ali uzeo je posle primanja islama, 1964. godine. Ovaj bokser bio je karakterističan po izvanrednoj tehnici, najboljoj u teškoj kategoriji, velikoj brzini i sjajnom radu nogu. Za sebe je govorio da pleše kao leptir i ubada kao osa. Ostaće upamćen po spuštenom gardu, jer u borbi nije imao stav karakterističan za boksere sa rukavicama ispred sebe.
U vrhuncu karijere branio je titulu čak devet puta. Prekretnica u njegovom životu i karijeri bila je njegova odluka da ne ode u Vijetnamski rat iz religioznih razloga, zbog čega je izgubio titulu i zboga čega mu je pretio zatvor. Nakon sudske pobede vratio se boksu, ali teži i sporiji nego ranije, zbog čega je izgubio meč od Džoa Frejzera. Kasnije se povratio i osvojio titulu. Povukao se kao nepobeđeni šampion u 37. godini.
Kasijus Klej odnosno Muhamed Ali, ostaće upamćen kao jedan od najvećih sportista 20. veka. Godine 1982. utvrđena mu je Parkinsonova bolest, zbog čega su mu motorističke sposobnosti potpuno oslabile. Njegova ćerka Lejla je profesionalna bokseerka…

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar