Magazin ZabavaNa današnji dan Farenhajt usavršio termometar

Farenhajt usavršio termometar

by Administrator

farenhajt_celzijus 16. septembra 1736. godine umro je nemački fizičar Gabrijel Danijel Farenhajt (Gabriel Daniel Fahrenheit), koji je 1714. godine usavršio termometar napunivši ga živom umesto alkoholom.
Tačka smrzavanja na njegovoj originalnoj sklai, 32 stepena, označava najjaču zimu koja je zabeležena u Dancingu (Gdanjsku). Merna jedinica – Farenjaht, dobila j eime po njemu, i zasniva se na podeli od 180 delova između tačke smrzavanja i tačke ključanja vode. Po ovoj skali voda se mrzne na 32 °F, a vod ključa na 212 °F.
Sve do sedamdesetih godina 20. veka Farenhajtova skala koristila se u zemljama engleskog govornog područja. Danas su uglavnom i te zemlje osim SAD i Jamajke, prihvatile merenje temperature po Celzijusu.
Nakon slučajne preuranjene smrti svojih roditelja, koji su umrli od otrovnih pečurki, Gabrijel je morao da se obučava za trgovinu u Rusiji. Međutim, njegovi interesi za prirodne nauke prouzrokovali su da započne studije i eksperimentisanja na tom polju. Nakon putovanja Evropom, 1717. godine zaustavio se u Hagu sa staklarskim zanatom, prodavajući barometre, visinometre i termometre. Od 1718. godine, predavao je hemiju u Amsterdamu, a član Kraljevskog društva postao je 1724. godine.
Farenhajt je umro u Hagu.

2 komentara

Slične teme

2 komentara

18.05.2012 10:45
alma

dobro alki nema ono sto se trazi

08.05.2013 12:41
almedina

aaa hvala punooo aaj pa to je trebalo men za skoluu aa hvala vam puno pa konacno sam nasla o farenhajtuuu jeej 😀 hvala puunoo 🙂 😀 aa rekao mi nastavnoik da naucimo to sve o njemu aaaa ja trazila a nigde nema pa sam konacno ovde nasla hvaalaa! 😀

Ostavite komentar