Petak, 15.11.2019

Magazin » Putovanje » Nezgode i napasti na letovanju

Nezgode i napasti na letovanju

Objavi ovaj članak na

24.08.2010 12:01 AM

ujed_komarca Baš kada se opustite na zasluženom odmoru i gledate mališane kako uživaju, desi se da stanu na ježa, da ih ubode osa ili da povrede koleno. Ali to nije nešto što će pokvariti odmor celoj porodici, jer imamo nekoliko saveta kako možete brzo da reagujete i pomognete detetu.
Jedno od glavnih pravila je da manju decu nikada ne ispuštate iz vida makar se brčkali u plićaku u vašoj blizini, a tako ćete vrlo brzo i videti da se nešto događa i pomoći mališanu.
Komarci
Valjda najdosadnije letnej napasti su komarci. Srećom, od njih se deca danas mogu zaštititi raznim preparatima koji se nanose direktno na kožu, ili se u sobama mogu uključiti u struju kako bi otpuštali mirise koji ih odbijaju. Ako dete ubode komarac, najčešće ih to mesto svrbi pa je dobro namazati ga antihistaminskom kremom. Ako je dete mlađe, pazite da ne izgrebe mesto uboda i ne napravi ranu.
Pčele i ose
Ovi insekti su ljubitelji hrane i pića koje često nosimo na plažu pa tako najlakše i nađu put do nas. U slučaju uboda ose, žaoka obično ne ostane u koži, ali ako dete ubode pčela, potrebno je prvo ukloniti žaoku pincetom ili noktima ako ste napolju. Nakon što mališana umirite, prislonite na ranu led umotan u tkaninu ili nešto drugo hladno da smanjite bol. Za ubod ose pomoći će stari narodni lek – malo sode bikarbone rastopljene u vodi. Kao i kod uboda komarca, možete se poslužiti kremom. morski_jez
Meduze
Čak i kada se vaši klinci igraju u plićaku, meduza ih može opeći pa je ipak potrebno znati neke mere pomoći u tom slučaju. Prvo što možete učiniti je da odmah sklonite krake ako su se zalepili pa ranu i polivati je morskom vodom. Ako ima više opekotina ili je reakcija na koži sve jača, obavezno dete odvedite kod lekara.
Morski ježevi
Ako se nalazite na plaži gde se vidi da ima morskih ježeva, obujte detetu sandalice za kupanje. U slučaju da se mališan ipak ubode, iglice treba izvaditi sterilnom iglom ili pincetom, a ako vam se učini da ne možete, idite kod lekara. Bol možete ublažiti hladnim oblozima.
Vrlo je važno da pratite razvoj situacije iako se na prvi pogled ne čini strašno. Moguće su alergijske reakcije koje su jako opasne pa u slučaju bilo kakve promene na gore obavezno idite kod lekara.

Oznake teksta

, , , , , , ,

Napiši komentar
Arhiva tekstova

November 2019
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930