Subota, 21.09.2019

Magazin » Putovanje » Saveti i novosti » Catedral de Sal – katedrala na dnu kolumbijskog rudnika

Catedral de Sal – katedrala na dnu kolumbijskog rudnika

Objavi ovaj članak na

25.03.2019 9:11 AM

Tročlana ekipa portala PRESSSERBIA.COM krenula je u dogovorenu posetu, a zatim i obišla ceo kompleks, odnosno katedralu “Catedral de Sal” de Zipaquira smeštenu na dnu najstarijeg kolumbijskog rudnika soli, koji se nalazi na četrdesetak kilometara udaljenosti od glavnog grada – Bogote.

Pobožni meštani su bili veoma zahvalni Bogu kada su otkrili so jer su znali da će to doneti i napredak njihovom selu, ali i celoj regiji, i tako je i bilo.

Cela regija počela je ubrzano da se razvija, a uporedo je u rudniku nastajalo svetilište.

Prvo je to bila mala kapela u kojoj su se rudari molili, a desetak godina kasnije kapela je proširena. Korak po korak, crkveni prostor še širio, a krasile su ga brojne statue raznih svetskih vajara.

U jednom momentu, usled pomeranja tla došlo je do urušavanja, a crkva je skoro u potpunosti uništena. Taj deo rudnika je zatvoren, deo statua je izvučen i restauriran i danas krase katedralu koja je izgrađena u novom delu rudnika.

Eksploatacija soli i dalje traje, ali u drugom rudniku, koji se nalazi u neposrednoj blizini starog.

Na dubini od 200 metara smešten je pravi verski biser, podeljen je u tri celine koje predstavljaju rođenje, život i smrt Isusa hrista. Ikone, ornamentika i sklupture uglavnom su ručno klesane, a osvetljenje i muzika prilagođeni su objektu pa sve zajedno posetiocima oduzima dah.

Ovaj biser arhitekture jedinstven je u svetu, i mami desetine hiljada posetilaca svake godine.

Vodiči koji će vas provesti kroz rudnik očaraće vas pričom koja obiluje brojnim detaljima o toku izgradnje katedrale, ali i o samom rudniku soli koji je doprineo razvitku ovog dela Kolumbije, ali i ekonomskom napretku cele države.

Na 1500 metara od ulaza u rudnik smešten je centralni krst visine 12 metara koji je ručno klesan i izrađen iz jednog dela. U prostoru pored krsta nedeljom se okupi preko tri hiljade vernika, a u specijalnim prilikama prostor mogu da koriste i parovi koji se na ovom mestu zaklinju na večnu vernost.

Posetioci katedrale mogu da pogledaju i 3D film o istoriji rudnika i katedrale, a projekcije se održavaju više puta u toku dana u velikoj sali smešteno u centralnom delu rudnika.

Takođe, više puta u toku dana gostima se prikazuje i “laser show” koji predstavlja svojevrsnu igru svetla i zvuka.

U komercijalnom delu rudnika smeštena je kafeterija, a tu su i brojne suvenirnice i draguljarnice.

Na izlazu iz katedrale nalazi se i “stepenište grehova”, a legenda kaže da samo oni bezgrešni do vrha stignu bez osećaja umora.

U centralnom delu rudnika, nedaleko od velikog krsta, nalazi se i slano jezerce, a gustina vode, odnosno salinitet je takav da se stvara efekat ogledala.

Duž celog kompleksa instaliran je perfektan ventilacioni sistem pa se može steći utisak da se nalazite u zatvorenom prostoru.

catedral de salcatedral de sal kolumbija

 

 

 

 

 

 

 

 

katedrala u rudnikukatedrala de sal bogota

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 4,00 od 1 glasova 12345

Napiši komentar
septembar 2019.
P U S Č P S N
« avg    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30