Magazin PutovanjeSaveti i novosti Catedral de Sal – katedrala na dnu kolumbijskog rudnika

Catedral de Sal – katedrala na dnu kolumbijskog rudnika

by Administrator

Tročlana ekipa portala PRESSSERBIA.COM krenula je u dogovorenu posetu, a zatim i obišla ceo kompleks, odnosno katedralu „Catedral de Sal“ de Zipaquira smeštenu na dnu najstarijeg kolumbijskog rudnika soli, koji se nalazi na četrdesetak kilometara udaljenosti od glavnog grada – Bogote.

Pobožni meštani su bili veoma zahvalni Bogu kada su otkrili so jer su znali da će to doneti i napredak njihovom selu, ali i celoj regiji, i tako je i bilo.

Cela regija počela je ubrzano da se razvija, a uporedo je u rudniku nastajalo svetilište.

Prvo je to bila mala kapela u kojoj su se rudari molili, a desetak godina kasnije kapela je proširena. Korak po korak, crkveni prostor še širio, a krasile su ga brojne statue raznih svetskih vajara.

U jednom momentu, usled pomeranja tla došlo je do urušavanja, a crkva je skoro u potpunosti uništena. Taj deo rudnika je zatvoren, deo statua je izvučen i restauriran i danas krase katedralu koja je izgrađena u novom delu rudnika.

Eksploatacija soli i dalje traje, ali u drugom rudniku, koji se nalazi u neposrednoj blizini starog.

Na dubini od 200 metara smešten je pravi verski biser, podeljen je u tri celine koje predstavljaju rođenje, život i smrt Isusa hrista. Ikone, ornamentika i sklupture uglavnom su ručno klesane, a osvetljenje i muzika prilagođeni su objektu pa sve zajedno posetiocima oduzima dah.

Ovaj biser arhitekture jedinstven je u svetu, i mami desetine hiljada posetilaca svake godine.

Vodiči koji će vas provesti kroz rudnik očaraće vas pričom koja obiluje brojnim detaljima o toku izgradnje katedrale, ali i o samom rudniku soli koji je doprineo razvitku ovog dela Kolumbije, ali i ekonomskom napretku cele države.

Na 1500 metara od ulaza u rudnik smešten je centralni krst visine 12 metara koji je ručno klesan i izrađen iz jednog dela. U prostoru pored krsta nedeljom se okupi preko tri hiljade vernika, a u specijalnim prilikama prostor mogu da koriste i parovi koji se na ovom mestu zaklinju na večnu vernost.

Posetioci katedrale mogu da pogledaju i 3D film o istoriji rudnika i katedrale, a projekcije se održavaju više puta u toku dana u velikoj sali smešteno u centralnom delu rudnika.

Takođe, više puta u toku dana gostima se prikazuje i „laser show“ koji predstavlja svojevrsnu igru svetla i zvuka.

U komercijalnom delu rudnika smeštena je kafeterija, a tu su i brojne suvenirnice i draguljarnice.

Na izlazu iz katedrale nalazi se i „stepenište grehova“, a legenda kaže da samo oni bezgrešni do vrha stignu bez osećaja umora.

U centralnom delu rudnika, nedaleko od velikog krsta, nalazi se i slano jezerce, a gustina vode, odnosno salinitet je takav da se stvara efekat ogledala.

Duž celog kompleksa instaliran je perfektan ventilacioni sistem pa se može steći utisak da se nalazite u zatvorenom prostoru.

catedral de salcatedral de sal kolumbija

 

 

 

 

 

 

 

 

katedrala u rudnikukatedrala de sal bogota

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar