Magazin Life stylePosao 6 stvari koje treba da imate na umu kada tražite novi posao

6 stvari koje treba da imate na umu kada tražite novi posao

by Administrator

novi-posaoNije uvek lako kada donesete odluku da napustite trenutni, a pronađete novi posao. Nije uvek jednostavno naći ga kao što nekada mislimo. Dajemo vam nekoliko saveta koji bi mogli da vam budu od koristi.

1. Kada tražite posao, bitno je da sve vreme budete u tome, da non-stop pretražujete na internetu, raspitujete se i da konstantno radite na tome da se malo po malo usavršavate. Svaki svoj novi uspeh, koliko god da vam se čini mali, dodajte u rezime koji šaljete zajedno sa CV-ijem i ažurirajte svoj profil na LinkedIn-u u skladu sa novim postignućima.

2. Kreirajte profil idealnog posla i pozicije. To će vam pomoći da lakše prepoznate primamljive ponude i da, samim tim, brže eliminišete ono u čemu se ne pronalazite i što vas ne ispunjava. To će vam dosta uštedeti vreme, ali i energiju.

Kako biste to uradili, razmislite o svom sadašnjem poslu, o tome šta vas tu najviše ispunjava, a šta nikako ne možete da podnesete. Zapišite na papir šta je to što biste voleli da izbegnete na svom budućem poslu i šta sve želite da postignete na toj poziciji.

3. Naučite da cenite sebe, budite svesni koliko vredite. Tako ćete pre pronaći posao na kome ćete biti zadovoljni i na kome ćete moći da napredujete. Neka vaši ciljevi budu visoki, ali ipak u skladu sa vašim znanjem i sposobnostima. Ne potcenjujte sebe, samo budite realni. Jer, ako ste realni i ako ste zaista svesni šta možete a šta ne, onda će poslovi koji su za vas lakše ući u uži krug i brže ćete eliminisati one koji nisu za vas.

4. Želite veću platu? Ako ste zadovoljni svim na svom sadašnjem poslu osim platom, onda najpre razmislite o tome da tražite povišicu. No, ako niste sigurni u reakciju svog poslodavca, ako mislite da postoji mogućnost da će zbog toga razmatrati da vas otpusti, a vi niste spremni da ostanete bez posla, onda se najpre dogovorite sami sa sobom. Razmislite da li ste spremni da rizikujete i dozvolite sebi da neko vreme budete nezaposleni.

5. Ako novi posao koji razmatrate zahteva znanje koji vi ne posedujete u potpunosti, onda počnite da radite na svom usavršavanju. Osim toga, nikad se ne zna, možda i na sadašnjem poslu tada dobijete priliku da napredujete i u smislu pozicije, i u smislu plate.

6. Imajte na umu da je apsolutno u redu da kažete „ne“ kada nešto nije po vašim merilima. Ako želite da promenite posao, onda ga promenite na bolje. Ne prihvatajte bilo šta samo zato što su drugi ocenili kao razmaženo ponašanje vaše odbijanje poslova. Ako imate visoke zahteve i ciljeve, onda radite na tome da ih opravdate svojim znanjem i sposobnostima i tragajte za svojim idealnim poslom koliko god vam govorili da takav nikada nećete pronaći.

0 komentar

Slične teme