Dodaj firmu

Hrana koja uzrokuje loš zadah

; Ažurirano 16.01.2024.
Hrana koja uzrokuje loš zadah

Loš zadah je čest problem mnogih odraslih koji često utiče na njihovo samopouzdanje i način na koji učestvuju u razgovorima ili komuniciraju sa prijateljima, kolegama i porodicom.

Ponekad loš zadah može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema. U rasponu od gingivitisa - problema sa desnima koji se leče, preko ozbiljnijeg parodontitisa, potpuno razvijene bolesti desni koja dovodi do erozije kostiju.

U prethodnom postu (pogledajte ovde) pogledali smo šta uzrokuje loš zadah kod izbora prehrane na vrhu liste. Ispod su neke od namirnica koje mogu biti uzrok neugodnog zadaha, one koje imaju pozitivan uticaj na dah i nekoliko saveta kako da negirate uticaj problematičnih delova vaše dijete.

- 8 namirnica koje mogu izazvati halitozu (loš zadah)

Neke namirnice dehidriraju usta koja hrane bakterije koje izazivaju loš zadah. Nažalost, možda će biti teško u potpunosti izbeći ovu hranu - sve one mogu biti deo zdrave prehrane, a mnoge dodaju i ukus hrani. Dijeta koja je savršena za vaš dah možda neće mnogo pomoći ukusima.

- Čaj i kafa

Čaj i kafa služe za isušivanje usta, smanjujući pljuvačku, a imaju i jak, dugotrajan miris.

Pratite jutarnju čašu čašom vode - pomažući u ispiranju usta i dopunjavanju nivoa vlage.

- Alkohol loš zadah alkohol

Piće koje izaziva najgori miris je ono sa visokim sadržajem sulfita. Alkohol ima primetan dehidratantni efekat, stvarajući savršeno okruženje za zadržavanje i napredovanje loših bakterija Kao i kod čaja i kafe, pijenje vode može biti korisno, pa tako i ograničavanje unosa alkohola tamo gde je to moguće.

- Beli luk

Beli luk toliko čini da hrana ima bolji ukus, dodajući dubinu ukusa  umacima za testenine i još mnogo toga; a opet je stalni uzrok neprijatnog zadaha.

Mirisi belog luka zadržavaju se i tako mogu uticati na dah dugo nakon što pojedete bilo koji obrok u kome se nalazio - zaista, beli luk se zadržava do te mere da može ući u krvotok i izaći kroz pluća, zbog čega ljudi ponekad imaju osećaj da degustiraju beli luk danima nakon jedenja.

- Luk

Luk je visok u sumpornim jedinjenjima, kada ova jedinjenja uđu u krvotok, dovode do neugodnog zadaha koji dolazi i iz usta i iz pluća, zbog čega se rigoroznim naporima za čišćenje usta ponekad rešava samo polovina problema.

- Proteini

Proteini ne moraju nužno imati miris, ali mogu dovesti do procesa koji stvaraju zadah iz usta Ako imate previše proteina i visok udeo proteina u odnosu na masti i ugljene hidrate, telo će koristiti ovaj protein za energiju. Telesni način upotrebe proteina za gorivo naziva se ketoza, a bi-proizvod, ketoni, imaju oštar miris koji se ne može prikriti četkanjem ili koncem.

U zavisnosti od drugih prehrambenih potreba, možda neće biti praktično ili zdravo smanjiti unos proteina - svakako ne biste trebali davati dah prioritetno ostalim aspektima zdravlja.

Povećavanje unosa vode može vam pomoći da popravite uticaj ishrane bogate proteinima.

- Riblje konzerve

Riba iz konzerve može biti brz i lak ručak, ali izbor obroka će najverovatnije dovesti do neugodnog zadaha.

Dok je u konzervi, riba počinje da oksidira i to stvara miris; ovo je miris koji se prilepi za usta dugo nakon užine za vreme ručka.

- Šećer

Šećer je savršeno gorivo za bakterije koje izazivaju loš zadah. Oni koji žele da se uhvate u koštac sa lošim zadahom često žvaću žvaku kao način održavanja vlažnosti usta - ovo deluje samo ako žvakaća guma ne sadrži šećer; inače jednostavno hranite bakterije!

- Kisela hrana

Voće i povrće koje je izuzetno kiselo takođe stvara okruženje koje štetne bakterije vole da iskorišćavaju - to uključuje kiseli kupus, paradajz, borovnice i grožđe.

Voće i povrće su neophodni za zdravu ishranu, a ipak kad sadrže kiselinu mogu da unište oralno zdravlje.

Ovo ističe ključni problem, dijeta koja je savršena za usta možda neće biti savršena za celokupno zdravlje - nedostajalo bi joj određenih namirnica i ne bi se postigla uravnotežena ishrana.

Idi na vrh strane