Magazin Life style Anosmija – život bez mirisa

Anosmija – život bez mirisa

by Administrator

Čulo mirisa je često podcenjeno, a njegova važnost obično se otkrije posle kijavice kada se osećaj za mirise kratkotrajno gubi. Jake virusne infekcije, grip ili zapaljenje sinusa, mogu izazvati privremenu neosetljivost u trajanju od nekoliko meseci.

Ukoliko se zapaljenja sinusa ili alergijske kijavice ne leče taakođe mogu trajno da oštete čulo mirisa. Uzrok neosetljivosti na mirise može biti i preterana upotreba pojedinih vrsta kapi za nos ili sprejeva, jer sa neodgovarajućim lečenjem, oštećuje se sluzokoža nosa, smanjuje se osetljivost nerava i mirisnih receptora.

Moguć je i trajni gubitak osetljivosti na mirise koja se naziva anosmija. Ovaj poremećaj znatno smanjuje kvalitet života, a kod nekih osoba izaziva i depresiju. Nije opasna po život i to je verovatno razlog zbog kojeg se anosmija zanemaruje.

Kod mlađih je najčešće izazvana traumatskim povredama glave, obično padom sa bicikla ili sa neke visine kao i u saobraćajnim nezgodama. Starenjem se takođe gubi osetljivost na mirise i sposobnost njihovog razlikovnja.

Dijagnoza se postavlja pregledom lekara specijaliste i dobro uzetom anamnezom. Ako neosetljivost na mirise traje nekoliko meseci, a otorinolaringolog ne utvrdi zašto je nastao gubitak mirisa, preduzimaju se druge dijagnostičke procedure.

Pregledom sluzokože se procenjuje šta se može učiniti da bi se sluzokoža oporavila. Ali se ništa, baš ništa ne uzima dok je lekar ne pregleda, da se ne bi dogodilo da kratkotrajni gubitak mirisa pređe u trajni.

0 komentar

Slične teme