Magazin Life style Popravljanje sluha

Popravljanje sluha

by Administrator

Ne mogu sva oštećenja sluha da se leče hirurški. Kod nekih oblika nagluvosti sluh se može popraviti nošenjem slušnih pomagala, kao što su slušni aparati. Nose ih i deca, nekada i ceo život, a nekada kao pripremu za kohlearni implantat, da slušni nerv ne ostane bez podražaja i ne atrofira.

Osnovni podražaj za za slušni nerv jeste – zvuk. Različiti slušni aparati koriste se u zavisnosti od starosti osobe, kao i od specijalnih estetskih zahteva. Današnji slušni aparati predstavljaju vrhunac tehničkog dostignuća. Njihova funkcija se podešava kompjuterskim programom.

Nose se u slušnom kanalu, ugrađuju se u ram naočara ili se nose iza uva. Primenu slušnog aparata prati obuka: čitanje govora, slušni trening, konverzacija i poboljšavanje govora uz uputstva za korišćenje slušnog pomagala.

Najteža oštećenja sluha i gluvoća, koji su posledica oštećenja unutrašnjeg uva mogu se hirurški lečiti ugradnjom kohlearnog implantata odnosno veštačkog uva. Ugrađuje se pacijentima različite životne dobi, a naročito deci.

Sastoji se iz spoljašnjeg dela koji zvukove iz naše okolline sakuplja i pretvara u električni impuls, i unutrašnjeg dela koji se hirurškim putem  ugrađuje u unutrašnje uvo i direktno stimuliše slušni živac. Cilj je da se premosti deo uveta koji je oštećen, i praktično se pravi bajpas.

0 komentar

Slične teme