Magazin Life style Ortodontski aparat za lepši osmeh

Ortodontski aparat za lepši osmeh

by Administrator

Za ispravljanje nepravilnog položaja zuba, kao i odnosa između vilica, tokom rasta i razvoja pa i kasnije koristi se ortodontski aparat, odnosno zubna proteza ili popularnije nazvana fiksna proteza. Ovo je najbolji način da se isprave zubne anomalije i kod dece i kod odraslih.

Važno je blagovremeno uočiti nepravilnosti kako bi se na vreme počelo sa lečenjem. Zahvaljući tome, može se u toku rasta i razvoja, a i kasnije, bez obzira na životnu dob, ispraviti i pravilno usmeriti položaj zuba.  Starosna granica ne postoji.

Jednostavno, ortodontsko lečenje u celini, kao i pomeranje zuba, brže se i uspešnije postiže u mlađem uzrastu, a postignuti rezultati su stabilniji. Nanošenje fiksnog aparata preporučuje se i starijim pacijentima kod kojih su se zubi razmakli zato što su pojedini izvađeni ili su paradentopatični, pa se pomerio zagrižaj.

Ortodontski aparati mogu biti fiksni i mobilni. Razlika je u tome što se mobilni prave u zubnim laboratorijama, a fiksne postavlja stomatolog. Fiksnu pacijent nosi 24 sata, dok kod mobilne sam kontroliše dnevnu dužinu nošenja aparata.

Ne postoje bolji i lošiji aparati – fiksni imaju svoje, a mobilni svoje indikacije. Najbolji i najbrži rezultati postižu se kada se aparat nosi što duže. Za vreme nošenja aprata, oralna higijena mora da bude podignuta na viši nivo, zbog zadržavanja hrane na bravicama koje se teže čiste.  Naravno, obavezne su i radovne kontole kod zubara.

1 komentar

Slične teme

1 komentar

25.11.2018 15:35
matea

nosi mi se aparatic za zube

Comments are closed.