Magazin PutovanjeSaveti i novosti Aerodrom Šarl de Gol, Pariz

Aerodrom Šarl de Gol, Pariz

by Administrator

aerodrom sarl de golNajveći pariski aerodrom nastao je 1966. godine kao Paris Nord (Sever) a potom dobio ime po slavnom francuskom generalu iz drugog svetskog rata i predsedniku Pete Republike. Poznat je još i pod imenom Paris Roissy, a smešten je 23 km severoistočno od Pariza, blizu vojnog aerodroma Le Bourget. Osim što je najveći aerodrom u Francuskoj, po frekvenciji saobraćaja aerodrom Šarl de Gol je sa cifrom od  60 miliona putnika godišnje odmah nakon Heathrow-a drugi „najprometniji“ aerodrom u celoj Evropi.

Na aerodromu postoje 3 terminala preko kojih pređe oko 200,000 putnika dnevno i koja su međusobno povezana internim vozom CDGVAL. Terminal 1 je najstariji i koristi se samo za međunarodne letove svih vazduhoplovnih kompanija, osim Air France. Terminal 2 je najrazvijeniji i koristi se za sve letove Air France u Evropi. T3 je treći terminal koji je naknadno preimenovan u Τ9 i služi isključivo za čarter letove i letove low cost kompanija.

Ukupno 18 low cost aviokompanija ostvaruju letove preko aerodroma Šarl de Gol, među kojima je po brojnosti letova španska low cost avio kompanija Vueling. Zanimljivo je i da je od 2006. Francuska vlada izrazila želju da najveći
aerodrom u zemlji posveti pažnju letovima ka visokorizičnim destinacijama, poput npr. Izraela. Nekoliko „gate-ova“ na terminalu 2 služe upravo u te svrhe jer koriste vrhunsku tehnologiju i maksimalno visoke mere bezbednosti.

Za dolazak automobilom do aerodroma koristi se Α1 autoput koja ima direktan izlaz do aerodroma, kao i put Α3 koji vodi do Α1 i Šarl de Gol-a. Zavisno od uslova na putu putovanje automobilom između Pariza i aerodroma može
potrajati od 20 do 30 minuta i nebi trebalo da bude problema sa parking mestom pošto aerodrom poseduje nekoliko hiljada otvorenih mesta za parkiranje kao i brojne garaže. Sa tzv. RER vozom koji povezuje centar Pariza saaerodrom u parizu aerodromom, može se stići i do Euro Diznilenda za 30 minuta, ali i do gradova Lila i Brisela za samo sat vremena. Vozovi polaze na svakih 15 minuta, a u vreme tzv. „špica“ i na svakih 8 minuta. Vožnja do centra grada traje oko 35 minuta, a linija B  kreće sa stanice  TGV-a  na terminalu 2 aerodroma Šarl de Gol i vozi do pariskih stanica Gare du Nord, Châtelet-les-Halles, Saint-Michel i Denfert-Rochereau, gde se može presesti na metro. Autobusi same aviokompanije  Air France kreću na svakih 10 minuta sa trga Place Charles de Gaulle, preko Port Maillot do terminala 1 i 2 na aerodromu, a vožnja u idealnim okolnostima traje oko 40 min.

 

1 komentar

Slične teme

1 komentar

04.02.2014 14:41
MIRA

Djeluje pompezno. Osjećam se ko u 33 veku. A vi? Kako ko,a po neko OHOHO…

Comments are closed.