Magazin Zabava Plavi patlidžan u svim kombinacijama

Plavi patlidžan u svim kombinacijama

by Administrator

Plavi patlidžan se često vezuje za pravljenje ajvara, ali prave domaćice znaju da se od njega prave izuzetno ukusni i raznovrsni specijaliteti. Veoma je ukusan kao pržen ili kuvan, a zbog svojih nutricionih vrednosti odličan je u dijetama jer jako brzo utoli glad.

Patlidžan je u indijskoj kuhinji toliko zastupljen da ga sa pravom zovu „kralj povrća“. Iako je kod nas najpoznatiji kao sastojak koji najbolje ide uz ajvar, nutricionisti ga preporučuju i za skidanje viška kilograma, za dane poste kao i osobama koje su vegetrijanci.

Patlidžan u potpunosti može da zameni meso pa je idealna namirnica i u vreme posta, a obožavaju ga i vegetarijanci. Može se pripremati kao predjelo, glavno jelo, punjen mesom, u obliku musake, ćufti, pohovan, a od njega se mogu praviti i ćevapi.

Veoma je gorkog ukusa i poseduje otrovni solanin pa ne čudi zbog čega na našim prostorima nije toliko omiljena namirnica. Međutim, treba napomenuti da se gorčina iz patlidžana lako izvlači kuvanjem u posoljenoj vodi sa dodatkom sirćeta.

Patlidžan je poznat i po svom lekovitom svojstvu jer je odličan saveznik u lečenju povišenog holesterola, visokog krvnog pritiska, kao i u lečenju bolesti jetre, bubrega i žuči. Bogat je kalcijumom, gvožđem, fosforom i vitaminima grupe B.

0 komentar

Slične teme