Magazin ZabavaNa današnji dan 107 godina od objave stripa Mali Nemo u Zemlji snova Vinzora Mekeja

107 godina od objave stripa Mali Nemo u Zemlji snova Vinzora Mekeja

by Administrator

mali-nemoStrip Mali Nemo u Zemlji snova svetlost dana ugledao je 15. oktobra 1905. godine, pre tačno 107 godina. Njegov tvorac je čuveni američki strip autor Vinzor Mekej koji je kako ovim, tako i ostalim svojim krajnje inspirativnim delima, obradovao na hiljade mališana koji već godinama unazad uživaju održavajući kontakt sa Mekejom čitajući ga i gledajući animirane filmove koje je iza sebe ostavio.

Vinzor Mekej je ljubav prema stripovima gajio još od malih nogu. Uživao je pišući i oživljavajući svoje likove i događaje maštovitim crtežima kojima je bio vrlo vešt. Svoj prvi strip objavio je 1903. godine, a Mali nemo u Zemlji snova, inače njegov najpopularniji strip, objavljen je samo dve godine kasnije. S obzirom da je bio i pionir animiranog filma, Vinzor Mekej je, uvidevši koliko se Mali Nemo dopao publici, odlučio da snimi istoimeni crtani film. Kako je najviše poverenja imao u samoga sebe, na čitavom filmu radio je potpuno sam. Zato mu je bilo potrebno čak 4 godine tokom kojih je ovom prilikom uradio neverovatne 4.000 crteža.

Ipak, Mali nemo u Zemlji snova nije njegov najuspešniji film. Ovaj epitet preuzelo mu je ostvarenje Potapanje Luzitanije, za šta je Mekej izradio čak 25.000 crteža. Film je inspirisan napadom Nemaca na istoimeni brod.

Nešto kasnije, 1989. godine, reditelji Masami Hate i Vilijam Hurtz snimili su animirani film Mali Nemo u Zemlji snova koji je osvojio nagradu publike na amsterdamskom Cinekid festivalu. Nemo je mališan koga muče noćne more. Jedne čudesne noći u posetu mu dolaze izaslanici Zemlje snova u koju je pozvan da pleše zajedno sa kćerkom kralja te zemlje. Kada tamo pristigne, svi se prema njemu ophode sa velikim poštovanjem, a naročito lep odnos uspostavlja je sa princezom. Međutim, tu su i oni koji žele da mu pokvare užitak…

1 komentar

Slične teme

1 komentar

15.10.2012 19:56
Jozef

Ja hoću da sveigrice na internete

Ostavite komentar