Možda ste imali prilike da obiđete poznate evropske gradove i sa svakog putovanja ste poneli sa sobom drage uspomene u vidu prelepih grafika ili akvarela. Takvim delima je potrebno vidljivo mesto u vašem stanu ili poslovnom prostoru, kako bi ukrašavala ambijent, a sa druge strane, evocirala sećanja na nezaboravne trenutke. 

 

 

Dakle, neophodna vam je staklorezačka radnja, koja pored ostalih usluga, pruža i mogućnost uramljivanja slika.

Kako se radi uramljivanje slika?

Svi znamo kako jedno umetničko delo nastaje. Slikar najpre dobije inspiraciju, zatim provede mnogo dana, čak i meseci dok ne dobije ono što je želeo – savršenu kompoziciju boja i oblika. Kada konačno stavi svoj potpis u donji desni ugao slike, ostaje samo još završni čin u nastajanju jednog umetničkog dela a on se zove – uramljivanje slika.

Iz svih navedenih razloga, veoma je važno kako se obavlja taj proces kao i koji materijal se bira za opremu slike. Kada kažemo reč „slika“, pod tim se misli na pomenute akvarele i grafike, ulja na platnu, crteže, ali i sve druge oblike likovnog izražavanja.

Uramljivanje ulja na platnu je donekle uslovljeno debljinom takozvanog blind rama na koji je platno zategnuto. Za standardne debljine, do dvadeset milimetara, može se koristiti većina lajsni koje se najčešće nalaze u ponudi staklorezačkih radnji. Izbor će biti nešto manji ako debljina blind rama prelazi uobičajenih 20 mm. 

Slike mogu da se ustakljuju, odnosno preko njih se stavlja staklo, ali postoje i takva dela koja tome ne podležu, kao što su ulje na platnu, akvareli i slične slikarske forme.

Za opremanje takvih slika, uz osnovni ram, mogu se koristiti i posebne drvene paspartu lajsne, odnosno podlajsne. Njih možete pronaći u četiri širine, i u pet različitih dezena. 

Uramljivanje slika – iskustva

Kao podlajsne, mogu se upotrebiti i sve druge, klasične i standardne lajsne, ukoliko konstrukcija to omogućava. Dobra stvar jeste da je mogućnost kombinovanja lajsni i podlajsni zaista velika, što bi značilo da ne postoji slika za koju se ne može pronaći adekvatan ram. 

 

 

Pravilno odabran ram, zapravo predstavlja upotpunjenje kakvo zaslužuje završeno umetničko delo. 

Kartonski paspartui, pojavljuju se u ponudi u preko četrdeset boja i nijansi, i najčešće se koriste za uramljivanje grafika, akvarela, crteža i sličnih umetničkih formi.

Ovakvi paspartui pružaju utisak trodimenzionalnosti, i kompoziciono i hromatski odvajaju sliku od lajsne rama. Kada se uzme u obzir veoma velik broj kombinacija širine i boja paspartua, uključujući kombinacije glavnih lajsni i podlajsni, to bi značilo da će svaki umetnički rad biti uramljen na pravi način, u atraktivan i odgovarajući ram.

Kada je reč o slikama za čije uramljivanje je potrebno i staklo, staklorezačke radnje nude dve osnovne vrste stakala a to su standardno i antirefleks staklo.

Profesonalci će zahvaljujući svom znanju i iskustvu, odgovoriti svim zahtevima dekoracije vašeg enterijera u opremanju slika. Životni prostor bez umetničkih dela na zidovima veoma je prazan, a slike uramljene na pravi način, još više ističu lepotu poruke koju slikar prenosi. 

Uramljivanje slika – cena:

Cena uramljivanja slika zavisi od više faktora. Na primer: da li je potrebno staviti staklo preko slike, da li je staklo standardno ili antirefleks; na cenu pre svega utiče veličina slike kao i izbor samog rama, kao i da li postoji paspartu ili ne i sl. 

Cene ramova po metru dužnom se kreću od 300 dinara pa naviše, dok kupci najčešće uzimaju ramove od 450 do 600 dinara po dužnom metru, ali svakako postoje i mnogo skuplje varijante. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate staklorezačke radnje koje su oglašene ispod našeg teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Uramljivanje slika
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Iskustva i preporuke posetilaca

04.08.2018
Nikola Majstorovic

Ukoliko vam je potrebno kvalitetno uramljivanje slika onda slobodno mozete da se obratite staklorezcu Jojic Zeljko. To je staklorezac u kojeg mozete imati puno poverenje ukoliko ga posetite tokom radnog vremena.

10.08.2017
Lea Stankovic

Nije uramljivanje slika nesto sto bi posebno trebalo da se plati. Mada, svaki stolar ce da gleda svoj interes i da gleda da vam tako nesto posebno naplati. To je narocito veliki problem u Beogradu.

15.05.2017
Todor Markovic

Po svemu sudice, moze ono da se uradi na jedan veoma dobar nacin.

30.03.2017
Simona Vucinic

Po pravilu je ono imalo uvek neku svoju posebnu cenu. Ukoliko se za nju odlucite, sigurno se necete pokajati.

15.03.2017
Janko Zivanovic

Sto se ovoga tice, pre ili kasnije je kvalitet nesto sto uvek dodje do izrazaja.

23.02.2017
Marta Dencevic

Sto se mene licno tice, uramljivanje slika je nesot sto treba da se dosta plati. Drugacije to ne moze da funkcioninise.

07.02.2017
Petar Jankovic

Koliko se samo meni cini, svako uramljivanje ogledala mora bas onako dobro i debelo da se plati. To jednostavno tako funkcionise.

26.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Nije ovo bas nesto sto puno kosta ali mora ipak kvalitetno da se uradi.

10.01.2017
Ivan Stojanovic

Sto se mene licno tice, po ovom pitanju je najbolje da potrazite nekog bas strucnog staklorezca u kojeg biste mogli da imate puno poverenje.

20.12.2016
Nikolina Pantelic

Mislim da je opet sa druge strane nekada dobro da se emocije ostave po strani. Ako to budete uspeli da uradite, onda cete svakako biti na bas dobrom putu.

02.12.2016
Marko Petrovic

Uramljivanje slika po meni uvek treba da probudi neke lepe emocije.

17.11.2016
Jana Stankovic

Ono sto je definitivno potrebno da uradite kada pricamo o uramljivanju slika, najbolje je to da uradite u staklorezackoj radnji Parsol.

27.10.2016
Biljana Brankovic

uramljivanje slika je zaista i vise nego slozen posao u koji definitivno trebad a imate neko puno poverenje. Mislim tu pre svega na staklorezca koji vam pruza takvu jednu uslugu.

27.07.2016
Dusan Markovic

Ukoliko vam je potrebno kvalitetno uramljivanje slika onda slobodno mozete da se obratite staklorezcu Jojic Zeljko. To je staklorezac u kojeg mozete imati puno poverenje ukoliko ga posetite tokom radnog vremena.