Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Strabizam
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Strabizam

Strabizam je stručni naziv za razrokost. Radi se o anomaliji položaja očiju i binokularnog vida. U našem tekstu možete da saznate sve što vas zanima o strabizmu, na koji način se leči, operiše, u kom uzrastu se najčešće javlja, da li se genetski prenosi, kao i koja je cena za intervenciju operacije ove anomalije.

strabizam

 

Šta je strabizam?

Kao što smo naveli, anomalija je motorna i senzorna, a zapravo se radi o tome da osoba ne može istovremeno da usmeri oba oka ka jednoj tački koja se fiksira. To znači da nema mogućnosti ni da se formira jedinstven lik kada se gleda na oba oka.

Strabizam ili razrokost

Ove dve reči znače isto, dok ortoforija označava normalan položaj očiju. Strabizam može biti različito izražen, tako da postoji latentni, ili heteroforija što je zapravo diskretna nepravilnost. Kada se radi o jasno izraženoj razrokosti, onda je naziv – heterotropija. Do dijagnoza se dolazi različitim testovima.

Koje su vrste strabizma?

-          Stečeni

-          Urođeni

-          Na jednom oku

-          Alterirajući (ovo znači da oči naizmenično fiksiraju ili idu u otklon)

-          Sa otklonom ka nosu ili spolja, dole ili gore

-          Sa praćenjem položaja zdravog oka...

U kom uzrastu se najčešće javlja strabizam?

Razrokost uopšte nije retka pojava i od nje pati od četiri do osam posto ukupne svetske populacije. Od tog broja, polovina ljudi je slabovido. Međutim, može se reći da strabizam najčešće nastaje kod dece predškolskog uzrasta.

operacija strabizma cena

 

Osim toga, može da se javi u bilo kom dobu. Slabovidost koja prati strabizam znači da i pored dioptrije, čovek ne može da dobije jasnu, oštru sliku.

Da li se strabizam genetski prenosi?

Strabizam se može genetski prenositi. Urođeni strabizam se javlja već tokom prve godine života, i to je najčešće između šest meseci i godinu dana.

Lečenje strabizma

Vrlo je važno prevenirati ovaj poremećaj, što znači da bi trebalo da se otkrije na vreme, i da se koriguje astigmatizam, slabovidost ili dalekovidost. Postoje određene vežbe, kao i kontrolisana okluzija što bi značilo zatvaranje oka na koje pacijent vidi bolje da bi se forsiralo lenjo oko.

Posle toga se pristupa hirurškoj korekciji strabizma, i na taj način se eliminiše ili umanjuje bazična devijacija.

Kod dece, u borbi protiv razrokosti, bitna je rana operacija katarakte, gde se primenjuje intraokularni implant, zahvaljujući kome se postiže korigovanje dioptrije.

Strabizam kod dece

Da bi se vidna funkcija normalno razvijala, bitan je paralelan položaj očiju. Za prognozu lečenja od ključne važnosti je vremenski period od početka razrokosti do početka tretmana.

Spomenimo i akomodativni strabizam, koji se ispravlja pravilnom korekcijom. To bi značilo da je položaj očiju kod dece ispravan dok nose korekciju.

Strabizam kod odraslih

Strabizam može da nastane kasnije u životu, usled raznih bolesti i stanja oka koja traju duže. Dok je kod dece češći konvergentni strabizam (to znači da je oko usmereno ka nosu), kod odraslih ćemo susresti divergentni strabizam, gde oko ide u stranu.

Zamućenje rožnjače, nekorigovana dioptrija, bolesti mrežnjače, katarakta, oštećenja nervnog sistema i psihičke traume... samo su neka od stanja koja dovode do strabizma kod odraslih ljudi.

Operacija strabizma

Kao što vidimo iz celog teksta, strabizam se najuspešnije leči operacijom. Operacija je veoma uspešna, dok su komplikacije retke. Oko devedeset posto pacijanata se nakon intervencije oseća značajno bolje. Zahvat se izvodi u opštoj anesteziji, ali većina osoba može da napusti bolnicu nekoliko sati nakon operacije.

Operacija strabizma – cena:

Za operaciju strabizma, potrebno je izdvojiti u proseku oko 1000 evra.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oftalmološke ordinacije koje su oglašene ispod našeg teksta.