Dodaj firmu

Pregled očnog dna LENSOPTIC

Optičarska radnja Lensoptic nudi specijalistički oftamološki pregled, kao i prodaju i ugradnju optičkih proizvoda.
Pročitaj više

Svetogorska 50
Stari grad, Beograd

Pregled očnog dna Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Pregled očnog dna Belloko Centar za Oftalmologiju i Estetiku

Belloko Centar za Oftalmologiju i Estetiku svoje dugogodišnje iskustvo stavlja u službu Vašeg zdravlja i lepote. U prijatnom prostoru u centru Beograda dočekaće Vas vrhunski stručnjaci koji primenjuju najnovija saznanja iz oblasti oftalmolog...
Pročitaj više

Palmotićeva 31
Stari grad, Beograd

Centar Za Estetiku i Oftalmologiju Dr Dina Klevernić

Ordinacija DINA je opremljena najsavremenijim aparatima i tehnikom za dijagnostiku i lečenje oka, ali i za najmodernije neinvazivne estetske zahvate. Nalazi se u blizini Tašmajdanskog parka, u Bulevaru kralja Aleksandra 82.
Pročitaj više

Bulevar kralja Aleksandra 82, II sprat, stan 6
Vračar, Beograd

Beogradski Oftalmološki Centar

Beogradski Oftalmološki Centar je specijalna očna bolnica u kojoj se pružaju usluge kompletnog pregleda i dijagnostike, laserske intervencije na prednjem i zadnjem segmentu oka, operacije katarakte i glaukoma, estetske i funkcionalne hirurgij...
Pročitaj više

27. Marta 17-19
Palilula, Beograd

Pregled očnog dna Oftalmološka ordinacija Bogdanović

Oftalmološka ordinacija Bogdanović pruža sve vrste oftalmoloških usluga za decu i odrasle. Posebnu pažnju u radu posvećujemo najmlađim pacijentima, uz upotrebu najsavremenije opreme koja je prilagođena deci u potpunosti. Takođe, vršimo i p...
Pročitaj više

Spasovdanska 8b
Čukarica, Beograd

OKOiOKO oftalmološka ordinacija

Bilo da Vam je potrebna kontrola vida, određivanje dioptrije ili stručno lečenje niza očnih bolesti, OKOiOKO oftalmološka ordinacija je prava adresa za Vas. U našoj ponudi očekuje Vas veliki izbor dioptrijskih ramova, stakala, sočiva i sunč...
Pročitaj više

Njegoševa 46
Vračar, Beograd

Pregled očnog dna Optičarska radnja Lepši Pogled

Bilo da su Vam potrebne naočare za daljinu ili blizinu, optičarska radnja Lepši pogled je prava adresa za Vas. Zahvaljujući savremeno opremljenoj ordinaciji možemo da ponudimo kompletan oftalmološki pregled za decu i odrasle, kao i visokova...
Pročitaj više

Gvozdićeva 18
Zvezdara, Beograd

Očna kuća Jevtić

Nakon više od dve decenije uspešnog rada u Prokuplju, očna kuća Jevtić otvara svoja vrata i u Beogradu. U moderno opremljenoj ordinaciji, naši iskusni oftalmolozi rešavaju sve probleme sa Vašim vidom. Takođe, nudimo širok spektar ramova, s...
Pročitaj više

Sumadijske Divizije 8
Voždovac, Beograd

Oftalmološka ordinacija Pro Lens

Oftalmološka ordinacija Pro Lens nalazi se u Beogradu na opštini Voždovac i to na dve lokacije: TC "Banjica" i SC "Stadion". Oftalmološki pregledi po povoljnim cenama
Pročitaj više

Paunova 24, "TC Banjica"; Zaplanjska 32, "SC Stadion"
Voždovac, Beograd

Kako se izvodi pregled očnog dna? Pesnici će vam romantično reći da su „oči ogledalo duše“, a lekari će na to odgovoriti da su oči ogledalo zdravlja celokupnog organizma. One mnogo toga mogu reći vašem lekaru, nekada su promene jasno vidljive, a ponekad oftalmolog mora da zaviri duboko u očno dno da bi razotriko zdravstvenu enigmu.

Pregledom može da se dijagnostikuje povišen krvni pritisak, da se predupredi ili otkrije dijabetes ali i mnoge druge bolesti.

Kako izgleda pregled očnog dna?

Ovo je zapravo samo deo kompletnog oftalmološkog pregleda. Može se videti stanje krvnih sudova u oku, ali i u celom organizmu. Pregled očnog dna je svojevrstan „prozor“ u ljudski organizam. Stanje krvnih sudova se dijagnostikuje oftalmoskopom, pa se lako i jednostavno mogu videti krvni sudovi vidne opne, odnosno mrežnjače. 

Vidna opna je providna, pa se na njoj vidi samo krv u krvnim sudovima, koji su kod zdravih osoba takođe providni. Na ovaj način, svaka promena na krvnom sudu može direktno da se posmatra a da se pacijent ne izlaže nikakvom riziku koji se može javiti kod drugih snimanja krvnih sudova.

Šta se sve može otkriti pregledom očnog dna?

Na primer, povišen krvni pritisak, koji je najčešće oboljenje savremenog sveta, može da se primeti na ovaj način. Ako se hipertenzija ne leči na vreme, ona kao „tihi ubica“ oštećuje krvne sudove u celom organizmu, a posebno u srcu, mozgu i bubrezima, a da pri tome čovek ne oseća nikakve posebne smetnje. Pregled očnog dna zbog toga je bitan, jer se može videti stanje krvnog pritiska, odnosno da li je on samo trenutno povišen, što se smatra normalnom fiziološkom pojavom. Trenutni stres i skok pritiska ne oštećuju krvne sudove, već samo onaj pritisak koji je stalno prisutan, a o kom pritisku je reč, najbolje može da se zaključi pregledom očnog dna. 

Pored hipertenzije, dijabetes je još jedna podmukla bolest koja može da se otkrije prilikom pregleda kod oftalmologa i to pre nego što se pojave prateći simptomi. Za šećernu bolest, karakteristične su promene na krvnim sudovima oka, a to je pucanje krvnih sudova na očnom dnu i promene u žutoj mrlji. Samo blagovremenim pregledima kod očnog lekara može se u potpunosti očuvati vid, bez obzira ako imate dijabetes. 

Dalje, hematološka oboljenja takođe će pokazati promene na očnom dnu, a pored njih i bolesti nervnog sistema. Razna začepljenja krvnih sudova na očnom dnu mogu da dovedu do naglog pada ili gubitka vida ukoliko je zahvaćena i žuta mrlja. 

Prilikom pregleda očnog dna može da se otkrije i razvoj tumora mozga. Kod ljudi koji imaju uporne glavobolje, uvek se savetuje pregledanje očnog dna da bi se otkrili znaci povišenog pritiska u glavi, koji može da ukaže na razvoj ekspanzivnog procesa u glavi.

Pregled očnog dna – iskustva

Ovaj pregled se savetuje svima, a naročito starijoj populaciji. Pregled očnog dna, kao što smo videli iz teksta, može da ukaže na razne bolesti, koje mogu da se preduprede, kako kasnije ne bi narušavale kvalitet života čoveka. Pravilno lečenje već postojećih bolesti, sprečava štetne posledice. 

Zaključićemo na kraju, da ako imate uporne glavobolje, bolujete od povišenog krvnog pritiska, dijabetesa, imate povećane vrednosti holesterola u krvi, ili ako imate bilo kakve smetnje sa vidom, obavezno zakažite pregled kod vašeg oftalmologa.

Pregled očnog dna – cena:

Cena kompletnog oftalmološkog pregleda u okviru koga se sprovodi i pregled očnog dna, kreće se u rasponu od 2500 do 3600 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oftalmološke ordinacije ispod teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane