Dodaj firmu

LENSOPTIC očna kuća

Optičarska radnja Lensoptic nudi specijalistički oftamološki pregled, kao i prodaju i ugradnju optičkih proizvoda.
Pročitaj više

Svetogorska 50
Stari grad, Beograd

Merenje očnog pritiska Euromedik

Opšta bolnica i poliklinika Euromedik Beograd pružiće Vam najkvalitetniju uslugu u svim oblastima koje su obuhvaćene našim radom. Bolnica i poliklinika Euromedik Beograd je lider u službi Vašeg zdravlja.
Pročitaj više


Beograd

Merenje očnog pritiska Belloko Centar za Oftalmologiju i Estetiku

Belloko Centar za Oftalmologiju i Estetiku svoje dugogodišnje iskustvo stavlja u službu Vašeg zdravlja i lepote. U prijatnom prostoru u centru Beograda dočekaće Vas vrhunski stručnjaci koji primenjuju najnovija saznanja iz oblasti oftalmolog...
Pročitaj više

Palmotićeva 31
Stari grad, Beograd

Centar Za Estetiku i Oftalmologiju Dr Dina Klevernić

Ordinacija DINA je opremljena najsavremenijim aparatima i tehnikom za dijagnostiku i lečenje oka, ali i za najmodernije neinvazivne estetske zahvate. Nalazi se u blizini Tašmajdanskog parka, u Bulevaru kralja Aleksandra 82.
Pročitaj više

Bulevar kralja Aleksandra 82, II sprat, stan 6
Vračar, Beograd

Beogradski Oftalmološki Centar

Beogradski Oftalmološki Centar je specijalna očna bolnica u kojoj se pružaju usluge kompletnog pregleda i dijagnostike, laserske intervencije na prednjem i zadnjem segmentu oka, operacije katarakte i glaukoma, estetske i funkcionalne hirurgij...
Pročitaj više

27. Marta 17-19
Palilula, Beograd

Merenje očnog pritiska Oftalmološka ordinacija Bogdanović

Oftalmološka ordinacija Bogdanović pruža sve vrste oftalmoloških usluga za decu i odrasle. Posebnu pažnju u radu posvećujemo najmlađim pacijentima, uz upotrebu najsavremenije opreme koja je prilagođena deci u potpunosti. Takođe, vršimo i p...
Pročitaj više

Spasovdanska 8b
Čukarica, Beograd

OKOiOKO oftalmološka ordinacija

Bilo da Vam je potrebna kontrola vida, određivanje dioptrije ili stručno lečenje niza očnih bolesti, OKOiOKO oftalmološka ordinacija je prava adresa za Vas. U našoj ponudi očekuje Vas veliki izbor dioptrijskih ramova, stakala, sočiva i sunč...
Pročitaj više

Njegoševa 46
Vračar, Beograd

Merenje očnog pritiska Optičarska radnja Lepši Pogled

Bilo da su Vam potrebne naočare za daljinu ili blizinu, optičarska radnja Lepši pogled je prava adresa za Vas. Zahvaljujući savremeno opremljenoj ordinaciji možemo da ponudimo kompletan oftalmološki pregled za decu i odrasle, kao i visokova...
Pročitaj više

Gvozdićeva 18
Zvezdara, Beograd

Oftalmološka ordinacija Pro Lens

Oftalmološka ordinacija Pro Lens nalazi se u Beogradu na opštini Voždovac i to na dve lokacije: TC "Banjica" i SC "Stadion". Oftalmološki pregledi po povoljnim cenama
Pročitaj više

Paunova 24, "TC Banjica"; Zaplanjska 32, "SC Stadion"
Voždovac, Beograd

Sta podrazumeva merenje očnog pritiska? Očni pritisak se meri u okviru kompletnog oftalmološkog pregleda, ali se može izmeriti i zasebno. Veoma je važno da znate njegove vrednosti, jer nelečeni očni pritisak vremenom može dovesti do glaukoma, a ako se ni on ne leči, osoba može trajno izgubiti vid, to jest ostati slepa.

Posebno je zabrinjavajuće što se očni pritisak ni na koji način ne oseća, barem u početnom stadijumu, pa je redovan pregled i kontrola kod vašeg oftalmologa jedini način da ovu podmuklu bolest i njene posledice, predupredite.

Kako se meri očni pritisak?

Napomenimo najpre, da je ovo sasvim bezbolan i jednostavan pregled, koji traje svega par minuta. Interesantna je činjenica da se nekada davno, glaukom javljao kod starijih ljudi, odnosno kod populacije preko 40. godine života pa nadalje. U današnjem savremenom svetu, mnogi poremećaji zdravlja i bolesti javljaju se u sve ranijim periodima života, pa tako i glaukom. 

Pritisak se može izmeriti na nekoliko načina, a standardna je aplanaciona metoda. Kada dođete kod oftalmologa da vam izmeri očni pritisak, nikakva posebna priprema za to vam nije potrebna, aparat je relativno jednostavan i nalazi se u svakoj oftalmološkoj ordinaciji.

Koje su tegobe koje izaziva povišen očni pritisak?

Kao što smo naveli, on se ne oseća u početnoj fazi, i stoga nikako ne bi trebalo čekati njegove prve znake pa da tek onda posetite lekara. Simptomi mogu biti slepoočna glavobolja, težina u dubini očiju, često suzenje, pucanje kapilara na konjuktivi, izmenjen kvalitet vida i slično.

Na koje još načine može da se izmeri očni pritisak?

Postoje i prenosivi instrumenti kojima se može izmeriti očni pritisak, a njihov značaj se ogleda pri upotrebi na terenu i u toku skrining merenja pritiska kod većeg broja ljudi. Zanimljivo je naglasiti da je izmerena vrednost očnog pritiska promenljiva tokom dana, i zavisi od mnogih faktora.

Očni pritisak i glaukom

Dijagnoza glaukoma se ne postavlja tek tako olako. Ako imate povišen očni pritisak, to ne znači da imate i glaukom. Do postavljanja ili odbacivanja ove dijagnoze, postoji čitav niz dijagnostičkih metoda, od onih jednostavnijih do visoko usavršenih. 

Ipak, kada se postavi dijagnoza glaukoma, pacijent će biti lečen širokom paletom lekova. Postoji dosta starih ali i relativno novih lekova, kapi za oči, čijom se upotrebom očni pritisak i stanje vida kontroliše. 

Ukoliko koristite terapiju, morate redovno kontrolisati očni pritisak, kao i obavljati kompletne preglede, a dinamika će zavisiti od nalaza kao i od procene oftalmologa.

Ako primenjena terapija nije dala željene rezultate, dalje sledi laserska metoda sniženja očnog pritiska, kao i klasične hirurške intervencije. To je poslednja opcija kojoj se pribegava, izuzev u slučajevima kada postoji akutni glaukom koji se svrstava u red hitnih stanja i bolesti koje su vezane za oko.

Na kraju, zaključimo da su povremeni oftalmološki pregledi obavezni za svakog od nas, jer se samo na taj način mogu sprečiti razne posledice, koje nastaju zanemarivanjem simptoma i nebrigom o zdravlju očiju. 

Merenje očnog pritiska – cena:

Cene se kreću od 300 do 500 dinara, dok za kompletan oftalmološki pregled treba izdvojiti između 2500 din. i 3600 dinara. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oftalmološke ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane