Dodaj firmu

Kako da znate da vam je fiksna proteza neophodna?

; Ažurirano 17.11.2022.
Kako da znate da vam je fiksna proteza neophodna?

Iako su u ne tako dalekoj prošlosti fiksne proteze prilično loše uticale na psihičko stanje dece, prosto zato što su ih drugari zafrkavali zbog toga, danas to više nije slučaj. I ne samo zato što fiksne proteze nose pripadnici svih životnih dobi, već zato što su materijali od kojih se izrađuju ta pomagala, kao i tehnike koje se tom prilikom koriste, toliko uznapredovale, da čak šalju pozitivniju sliku o osobi koja ih nosi.

Posmatrano iz drugog ugla, osoba koja nosi jedno takvo pomagalo danas jasno pokazuje da joj je stalo do njenog zdravlja, ali i izgleda. Uz to je dovoljno samosvesna da zna da će joj lečenje, koje u proseku može da traje između 12 i 36 meseci i te kako pomoći u budućnosti, jer će njeni zubi, a samim tim i osmeh, biti lepši. Naravno da će se fiksna proteza odraziti pozitivno i na njen zagrižaj, te na stanje zdravlja u celosti.

Koji su benefiti korišćenja fiksnih proteza?

 

Nakon pregleda u odabranoj stomatološkoj ordinaciji će lekar specijalista stomatologije moći da stekne jasan uvid u stanje zuba pacijenta, te da proceni da li će fiksna proteza moći da mu pomogne. Obično se takva vrsta pomagala preporučuje kod nepravilnog zagrižaja, nepravilnog rasta i preklapanja zuba, ali i ako je razmak između zuba neprirodno veliki. Međutim, fiksna proteza se neretko savetuje i pacijentima kod kojih treba da budu ugrađeni implanti ili protetske naknade. U svakom slučaju, pregled kod stomatologa je najbitniji, jer će on moći adekvatno da proceni stanje zuba i vilice pacijenta, pa da na osnovu toga iznese predlog o eventualnom nošenju fiksne proteze. Efikasnost se navodi kao prvi i osnovni benefit nošenja takvih proteza. Ako se uzme u obzir činjenica da je procenjeno vreme nošenja između godinu dana i tri godine, jasno je da se radi o prilično uspešnom načinu ispravljanja položaja zuba i zagrižaja, ali i drugih nepravilnosti u vidu recimo preklapanja zuba.

Međutim, kao i svako drugo pomagalo, tako i fiksne proteze imaju jednu manu. Doduše, to da li će se ona javiti ili ne u velikoj meri zavisi od stručnosti samog stomatologa, ali i od toga da li pacijent poštuje sve njegove savete, primarno vezano za pravilno održavanje higijene usta i zuba. Žuljanje koje može da se javi tokom nošenja fiksne proteze je praktično i jedina mana. Ali ako odaberete profesionalce, koji imaju dovoljno iskustva, te koriste proteze izrađene od proverenih i maksimalno kvalitetnih materijala, sva je prilika da čak i ako osetite žuljanje, ono bi trebalo da bude prolaznog karaktera.

U kojim slučajevima se preporučuje fiksna proteza?

Najpre da napomenemo da to da li će odabrani stomatolog pacijentu preporučiti da nosi fiksnu protezu ili ne isključivo zavisi od rezultata specijalističkog pregleda.

Ipak, postoje slučajevi kada je prilično izvesno da će biti neophodno nošenje fiksne proteze. Različite anomalije zuba obično dovode do toga da stomatolog preporuči korišćenje jednog takvog pomagala.

Ukoliko kod pacijenta zubi rastu ukrivo, vrlo je verovatno da će mu stomatolog preporučiti fiksnu protezu. Sledeći najčešći razlog vezan je za pojavu većeg razmaka među zubima od prirodne, a odmah zatim i slučajevi kada kod pacijenta dođe do preklapanja zuba. Generalno, ukoliko kod osobe postoje različite anomalije u zagrižaju, preporučuje se da ode na pregled kod stomatologa, kako bi procenio da li je fiksna proteza neophodna ili ne.

I na kraju, imajte na umu da ulaganje u sebe na takav način može da vam pomogne ne samo da vaš osmeh izgleda lepše, već i da podignete nivo samopouzdanja, što će se sve zajedno i te kako pozitivno odraziti na sve segmente vašeg života.  

Firme povezane sa tekstom

Dr Branislava Smiljković stomatolog Beograd

Bulevar Arsenija Čarnojevića 92, lok17
Novi Beograd, Beograd
Idi na vrh strane