Sta je to i kada se radi pregled vidnog polja? Prilikom redovnog oftalmološkog pregleda obavezno se radi merenje očnog pritiska. Ukoliko je očni pritisak povišen, i ako se ne kontroliše, to vremenom može da odvede u oboljenje oka koje se naziva glaukom. Prilikom postavljanja dijagnoze, neophodno je uraditi i pregled vidnog polja.

Pročitaj više

Proizvodi

Izaberite neku od oftalmoloških ordinacija koje rade PREGLED VIDNOG POLJA

Beograd

LENSOPTIC očna kuća
LENSOPTIC očna kuća
Svetogorska 50
Stari grad
Beograd Pozovi

...
Pročitaj više

4.7 | 26 ocena
Pre 9 h poslednji put pozvana firma
Centar Za Estetiku i Oftalmologiju Dr Dina Klevernić
Centar Za Estetiku i Oftalmologiju Dr Dina Klevernić
Bulevar kralja Aleksandra 82, II sprat, stan 6
Beograd Pozovi

Ordinacija DINA je opremljena najsavremenijim aparatima i tehnikom za dijagnostiku i lečenje oka, ali i za najmodernije neinvazivne estetske zahvate. Nalazi se u blizini Tašmajdanskog parka, u Bulevaru kralja Aleksandra 82....
Pročitaj više

5.0 | 2 ocena
Beogradski Oftalmološki Centar
Beogradski Oftalmološki Centar
27. Marta 17-19
Palilula
Beograd Pozovi

Beogradski Oftalmološki Centar je specijalna očna bolnica u kojoj se pružaju usluge kompletnog pregleda i dijagnostike, laserske intervencije na prednjem i zadnjem segmentu oka, operacije katarakte i glaukoma, estetske i funkcionalne hirurgij...
Pročitaj više

4.0 | 2 ocena
Belloko Centar za Oftalmologiju i Estetiku
Belloko Centar za Oftalmologiju i Estetiku
Palmotićeva 31
Stari grad
Beograd Pozovi

Belloko Centar za Oftalmologiju i Estetiku svoje dugogodišnje iskustvo stavlja u službu Vašeg zdravlja i lepote. U prijatnom prostoru u centru Beograda dočekaće Vas vrhunski stručnjaci koji primenjuju najnovija saznanja iz oblasti oftalmologi...
Pročitaj više

3.6 | 11 ocena

AKCIJE koje možete iskoristiti za POPUST na PREGLED VIDNOG POLJA

Kompletan oftalmološki pregled (provera dioptrije, merenje očnog pritiska, pregled očnog dna u širokim zenicama) + OCT
Akcija -50% 4000 Din.

Kompletan oftalmološki pregled (provera dioptrije, merenje očnog pritiska, pregled očnog dna u širokim zenicama) + OCT - 4.000 din! Centar za estetiku i oftalmologiju Dr Dina Klevernić!!

Pregled i OCT snimak - Dr Biljana Draganić Raščanin (VMA doktor)
Akcija -39% 4000 Din.

Pregled i OCT snimak - Dr Biljana Draganić Raščanin (VMA doktor) - 4.000 din! Belloko centar za oftamologiju i estetiku!

Kompjuterizovano vidno polje i pregled
Akcija -39% 2440 Din.

Kompjuterizovano vidno polje i pregled - 2.440 din! Belloko centar za oftamologiju i estetiku!

Pogledajte sve kupone

Sta je to i kada se radi pregled vidnog polja? Prilikom redovnog oftalmološkog pregleda obavezno se radi merenje očnog pritiska. Ukoliko je očni pritisak povišen, i ako se ne kontroliše, to vremenom može da odvede u oboljenje oka koje se naziva glaukom. Prilikom postavljanja dijagnoze, neophodno je uraditi i pregled vidnog polja.

U našem tekstu saznajte sve o ovom pregledu, gde isti možete da obavite, koliko košta i slično.

Snimanje vidnog polja

Glaukom se drugačije naziva zelena mrena i jedan je od vodećih uzroka potpunog gubitka vida – slepila. U suštini, radi se o oboljenju vidnog živca, a ono nastaje upravo kao posledica povišenog očnog pritiska. Ono što ovu bolest čini veoma podmuklom jeste činjenica da dugo godina može da postoji bez ikakvih simptoma, a kada oni postanu uočljivi, tada je već nastalo oštećenje oka.

Sada ćemo objasniti šta je u stvari vidno polje. Običnim jezikom kazano, vidno polje je deo prostora koji vidimo oko sebe dok gledamo u jednu tačku. Veoma je važno napomenuti, da glaukom najpre oštećuje periferne delove vidnog polja, dok je centralni vid očuvan sve do završnih faza bolesti.

Zbog svega navedenog, izuzetno je bitno da se proverava periferni vid, a to se čini pregledom vidnog polja. Najbolji način za to je da se uradi kompjuterizovano vidno polje što je zapravo ambulantni pregled, pri čemu se kontrolišu oba oka posebno.

To je pregled u kome ćete kao pacijent aktivno učestvovati. Da bi se uradilo kompjuterizovano vidno polje, nije neophodno da vam već bude postavljena dijagnoza glaukoma, već je dovoljna i samo sumnja na tu bolest.

Zbog svega toga se savetuje da se taj pregled obavlja na svakih šest meseci (pre postavljanja dijagnoze glaukoma), kako bi se blagovremeno uočile eventualne promene.

Pregled vidnog polja iskustva

Kompjuterizovano određivanje vidnog polja se radi često, na primer, kod pacijenata kojima je postavljena dijagnoza, oni pregled obavljaju na devet meseci, a ako se menja terapija, onda se savetuje i češće.

Ono što je suština ovog pregleda, to je da se prikrivena bolest kao što je povišeni očni pritisak, odnosno glaukom, uoče na vreme, pre nego što naprave bilo kakvo oštećenje. Zbog toga je celokupna dijagnostika i lečenje glaukoma usmereno na to da se bolest prepozna u najranijoj kliničkoj fazi, a idealno bi bilo pre nego što su se uopšte i pojavili simptomi.

Upravo u svemu što smo naveli, ogleda se bitnost snimanja vidnog polja. Drugi naziv za ovaj pregled je kompjuterizovana perimetrija, i on izgleda tako što pacijent sedne za aparatom na kome se emituju svetlosni impulsi. Ovi impulsi su u vidu tačaka, a zadatak pacijenta je da ih uoči.

Tada pacijent klikne na taster, što znači da je video svetlosni impuls, pa to kompjuter registruje. Nakon toga, obrađuju se informacije dobijene na ovaj način, odnosno, dobijamo svetlosne impuse – tačke, koje su uočene i koje nisu.

Kompjuter će izbaciti numerički i grafički prikaz vidnog polja pacijenta. Sve ovo je značajno jer se prati da li bolest napreduje ili se postavlja dijagnoza.

Pregled vidnog polja – cena:

Za pregled vidnog polja potrebno je platiti u proseku oko 3000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oftalmološke ordinacije koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Ostavite komentar
Ocenite tekst