Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Peskiranje stakla
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Peskiranje stakla

Verovatno svako od nas u svom domu ili poslovnom prostoru ima predmete od peskiranog stakla. Takvo staklo je izuzetno dekorativno, a i praktično, i koristi se na primer, kada u svojoj tuš kabini želite više intime, pošto je ovakvo staklo neprozirno.

 

 

Kako se radi peskiranje stakla?

Peskiranje stakla je tehnološki proces površinske mehaničke obrade ravnog i savijenog stakla. Pri tome, u specijalnoj komori, abraziv se pod pritiskom i u određenoj brzini nanosi na površinu. Kada kažemo abraziv, pod tim mislimo na pesak posebne granulacije. 

Nakon toga, peskirane površine se premazuju zaštitnim premazom. Samo peskiranje stakla može biti kompletno ili po željenom motivu.

Na ovaj način se postižu raznorazni dekorativni elementi, kao što su matiranje, izrada motiva i plitko graviranje. 

Kada se nanosi abraziv, to se radi automatski mehaničkom rukom, pa se na taj način postiže ujednačenost mat površine i njena homogenost. 

Pored opisanog primera, staklo se može peskirati i ručno, da bi se ostvarili željeni efekti.

Kada govorimo o procesu matiranja, on se osim peskiranja vrši i hemijski, to jest, nanošenjem kiseline koja nagriza površinski sloj, pa se tako stvara mat efekat. 

Kada se radi peskiranje stakla?

Kod dekorativne obrade površine stakla, pod visokim pritiskom se izbacuje mlaz vrlo sitnog i oštrog peska, koji mehanički tretira staklo. On pri tome ostavlja mutni, zamagljeni trag. 

 

 

Interesantno je da kroz tako obrađeno staklo, svetlost prolazi i dalje bez ikakvih problema, ali se zbog zamućene površine, ne vidi jasna slika, već samo obrisi. 

Peskirati se mogu sve debljine stakla i svi tipovi, pa se na taj način postižu različiti efekti. Kao što vidimo, prednosti su brojne, pa peskirano staklo nalazi svoju široku primenu u eksterijeru i enterijeru. 

Na primer, peskirano staklo je sjajan izbor prilikom pregrađivanja prostora, kada je prostorija sa nedovoljnom prirodnom svetlošću. 

Peskiranje stakla – iskustva

Ova tehnika obrade stakla je izuzetno popularna, a jedan od razloga je i taj što se ne mora peskirati cela površina stakla, već samo deo koji vi želite. Na taj način je moguće dobiti različite motive ili aplicirati tekstove. 

Staklo koje je tretirano na ovaj način, kasnije se lakira, da bi se izbeglo ostavljanje tragova prstiju na njemu.

Na sajtovima firmi koje se bave ovom vrstom delatnosti, možete pronaći već urađena peskirana stakla, sa najrazličitijim motivima. Videćete da peskirano staklo može biti i u boji, čime će vaš enterijer poprimiti sasvim drugačiji izgled. 

Šare koje se koriste kod ove tehnike zaista su raznovrsne, tako da možete iskoristiti neku koja je već rađena, ili možda imate neku svoju originalnu zamisao. 

Za koju god varijantu da se odlučite, peskiranjem stakla i izradom unikatnih motiva, dobijate elegantno opremljen dom ili poslovni prostor, sa notom sofisticiranosti i prefinjenosti, pa će vaši gosti ili poslovni partneri, svakako komentarisati da ste osoba od ukusa i stila.

Peskiranje stakla – cena:

Peskiranje stakla se naplaćuje u proseku 1700 dinara po metru kvadratnom (u zavisnosti od vrste stakla) + cena stakla. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate staklorezačke radnje koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

06.08.2018
Zeljana Jeremic

Peskiranje stakla je jedna veoma lepa i korisna tehnika obrade stakla. Medjutim, onda nije ni malo, po meni, jeftina. Neka prosecna cena se krece oko 1700 eura po metru. Svakako, nakon sto staklo bude obradjenom ovom tehnikom, bicete i vise nego zadovoljni.

10.08.2017
Lea Stankovic

Kako god da okrenete, peskiranje stakla je definitivno nesto sto bi trebalo ili moglo da se uradi bezh nekih vecih problema. Nema tu po meni nista sto je posebno neobicno. Sa cenama takodje nikako ne treba da kuburite.

15.05.2017
Mihajlo Nastasovic

Po meni je samo veoma vazno da ono moze da se dobro i debelo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

30.03.2017
Simona Vucinic

Po pravilu, nikada peskiranje stakla nije bilo posebno jefitno. Sve je to bilo nesto sto u svakom slucaju treba da se debelo plati.

15.03.2017
Todor Markovic

Sto se mene i ovoga tice, kvalitet je uvek i vise nego vazan. Sve drugo je po meni gubljenje vremena.

23.02.2017
Marta Dencevic

Sto se mene licno tice, osnovna je stvar u tome da peskiranje stakla treba da se dosta plati. Sve drugo je manje vazno.

07.02.2017
Janko Zivanovic

Moje je licno misljenje da sto se peskiranja tice, samo treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je daleko manje vazno.

27.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se samo cini, problem je u tome sot peskiranje stakla u Beogradu mor ai tekako kvalitetno da se plati.

10.01.2017
Petar Jankovic

Ovo je ipak posebna jedna tehnika u koju nemate razloga da sumnjate ako se bas za nju opredelite.

20.12.2016
Nikolina Pantelic

Bas iz tog razloga sto nije toliko jednostavna i laka, sigurni mozete da budete da ce vam onda staklorezac sigurno dobro naplatiti.

02.12.2016
Ivan Stojanovic

Samo treba da znate da je ovo tehnika koja ni malo nije laka i jednostavna.

17.11.2016
Jana Stankovic

Po pitanju kvalitentog peskiranja stakla, samo treba da posetite staklorezacku radnju verde i da se bas tamo licno uverite u kvalitet.

27.10.2016
Biljana Brankovic

Peskiranje stakla cesto moze da bude veliki problem posto se moze desiti da vam staklorezac bukvalno unakazi staklo.

01.09.2016
Marko Petrovic

Cuo sam da je staklorezac Biga jedno od najpouzdanijih mesta po pitanju peskiranja stakla.

27.07.2016
Dusan Markovic

Peskiranje stakla je jedna veoma lepa i korisna tehnika obrade stakla. Medjutim, onda nije ni malo, po meni, jeftina. Neka prosecna cena se krece oko 1700 eura po metru. Svakako, nakon sto staklo bude obradjenom ovom tehnikom, bicete i vise nego zadovoljni.