Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Cad Cam
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Cad Cam

Cad-Cam je skraćenica za engleske pojmove computer-aided design / computer-aided manufacturing (kompjuterski potpomognuti dizajn / kompjuterski potpomoguta izrada). Interesantno je da se ova tehnologija već desetinama godina već primenjuje u svemirskoj tehnologiji, brodogradnji, avionskoj i automobilskoj industriji. Početkom 80-ih godina prošlog veka Cad-Cam se polako uvodi u stomatologiju.

Cad-Cam je u dentalnu medicinu uveden radi poboljšanja preciznosti i brzine izrade protetskih nadoknada, kao što su krunice, mostovi, inlay… Danas je postupak veoma brz, pouzdan, i što je ljudima veoma važno – bez neprijatnosti i ugodan.

Cad-Cam tehnologija – prednosti

Protetske nadoknade biće savršenog anatomskog oblika, veličine i estetike. Kao što se vidi iz do sada napisanog, Cad-Cam tehnologija je najviše zastupljena u protetici, ali se svakim danom uviđa njena potreba i u drugim granama dentalne medicine. 

Najvažnija prednost Cad-Cam tehnologije jeste u tome što je postupak za izradu protetske nadoknade skraćen, odnosno dovoljno je samo jednom posetiti stomatologa. Materijal koji se koristi u Cad-Cam tehnologiji je cirkon. On zamenjuje metal, odnosno metalne konstrukcije (zlato, titan i slično), koje su ranije korišćene ispod porcelana. Cirkon je čvrst, dimenzijski stabilan i biokompatibilan materijal, koji se lako obrađuje, dajući savršenu funkciju i estetiku.

Cad-Cam iskustva:

Nije potrebno uzimati otisak zuba, nije potrebno izrađivati privremene zube i kao što smo naveli, jedna poseta vašem stomatologu biće dovoljna da završite “ceo posao”.

Cad-Cam – kako se radi?

Nakon brušenja i prepariranja po tačno definisanim pravilima, zub se skenira posebnom 3D kamerom koja je povezana sa kompjuterom. Pri takvom snimanju, brušeni zubi se prikazuju na ekranu pod velikim uvećanjem, što sve omogućuje uvid u najmanje greške, kao i njihovo pravovremeno ispravljanje, čime se olakšava i ubrzava rad stomatologa.

Ono što je zanimljivo jeste da, obrada i priprema zuba za protetski rad mora biti krajnje precizna, jer u suprotnom Cad-Cam program ne dopušta prelazak na sledeću fazu izrade. Nakon snimanja, koje traje samo nekoliko minuta, kompjuter simulira zagrižaj i kretanje čeljusti, kako bi protetske nadoknade osim estetskih, zadovoljavale i funkcijske zahvate kao što su govor, žvakanje, zagriz, tokom dugog niza godina. 

Ako virtuelni zub zadovoljava sve uslove, sledi odabir materijala s obzirom na boju, tvrdoću i transparentnost za izradu krunice ili mosta. Zatim se keramički blok umetne u “glodalicu”, koja prema uputstvu kompjutera za samo desetak minuta izradi gotovu protetsku nadoknadu. Dobija se savršena prirodnost i boja, i sve to ispunjava očekivanja i najzahtevnijih pacijenata. Kada pacijent potvrdi da je zadovoljan, kreće se na fazu trajnog cementiranja i time je Cad-Cam postupak izrade protetske nadoknade završen. 

A vi, imate nov i blistav, savršen osmeh!

Cad-Cam – cene

Orijentaciona cena za korišćenje Cad-Cam sistema je u proseku oko 180 evra.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Iskustva i komentari posetilaca

Mihajlo Nastasovic
Koliko mi se samo cini, moze on da se uradi zaista bez nekih vecih problema, jedino je problem u tome sto cene nisu bas nesto posebno velike.
Simona Vucinic
U svakom slucaju cene za njega i nisu bas nesto previse pristupacne. Ipak je cad cam nesto sto je rezervisano samo za elitu.
Todor Markovic
On po meni mora da se dobro plati.
Marta Dencevic
Naravno da je ovo aktivnost koja je i vise nego posebna i koja debelo treba da se plati.
Janko Zivanovic
Koliko mi se samo cini, ovo je sigurno jedna od poselednjih reci tehnologije. U svakom slucaju je za svaku pohvalu.
Ljubinka Sreckovic
Koliko mi se samo cini, osnovni problem je pre svega u tome sto je Cad Cam nesto sto predstavlja tipican vrhunac savremene tehnologije.
Petar Jankovic
Ovo je jedna uvek posebna tehnika. Mada, u najvecem broju slucajeva i nije bas toliko za svaciji dzep.
Nikolina Pantelic
Samo po ovom pitanju treba da potrazite neko strucno lice u da mu potpuno verujete.
Ivan Stojanovic
Ovo je ipak savremena tehnologija koju bi mnogi zubari trebalo da bas onako ozbiljno koriste.
Jana Stankovic
Po pitanju ove vrste intervencije samo treba da posetite ordinaciju Dent Event. Ako to budete uradili sigurno se necete pokajati.
Biljana Brankovic
Po pitanju Cad Cam, to je ipak nova tehnologija okja je tek dosla kod nas i sa kojom opet traba pazljivo raditi.
Marko Petrovic
Cad Cam je nesto u sta mozete da imate puo poverenje. Cad Cam je tehnologija koju poseduju nazalost samo oni stomatoloski centri koji su veoma skupi sa cenama.
Dusan Markovic
Ja sam licno u poslednjih nekoliko godina isao po dosta stomatoloskih ordinacija i licno nigde nisam cuo da se upotrebljava Cad Cam. Nisam cak sta vise ni video kako to u relanosti izgleda.
Lea Stankovic
Cad Cam je tehnologija koja se koristi u savremenoj protetici i u danasnje vreme predstavlja sastavni deo svake stomatoloske opreme. Neka cena po kojoj se moze koristiti ova tehnologija je oko 200 eura pa na vise.