Četvrtak, 26.04.2018

Magazin » Zabava » Na današnji dan » Mikelanđelo Buonaroti – najveći umetnik renesanse

Mikelanđelo Buonaroti – najveći umetnik renesanse

Objavi ovaj članak na

18.02.2010 12:01 AM

mikelandjelo 18. februara 1556. godine, u 89. godini, umro je Mikelanđelo Buonaroti (Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni), italijanski slikar, vajar i arhitekta,  jedan od najvećih umetnika renesanse.
Za vreme života bio je smatran najvećim umetnikom svog vremena, a od tada pa do dana današnjeg jednim od najvećih umetnika svih vremena. Veliki broj njegovih dela iz slikarstva, vajarstva i arhitekture su među najpoznatijim u istoriji umetnosti. Freske Sikstinske kapele u Vatikanu danas predstavljaju njegova najpoznatija dela, iako je Mikelanđelo sebe smatrao vajarem. Rad na više umetnosti nije bio neubičajen u njegovo vreme. Skulpture u mermeru je pravio ceo svoj stvaralački vek, a drugim umetnostima se bavio samo u određenim etapama.
Velika popularnost freski Sikstinske kapele je najverovatnije posledica velike popularnosti slikarstva u 20. veku, ali takođe i činjenice da veći broj njegovih skulptura nisu završene.AV001628
Mikelanđelo je težio da razotkrije sve tajne koje su čuvale skulpture antičkih vajara, koji su znali da predstave svu lepotu ljudskog tela u pokretu, sa svim mišićima i tetivama. Kao i Leonardo, nije se zadovoljavao da nauči zakone anatomije iz treće ruke, odnosno preko antičke skulpture. Sam je analizirao ljudsku anatomiju, secirao mrtva ljudska tela i crtao žive modele, sve dok svaki detalj ljudske figure nije prestao da bude tajna za njega. Ali za razliku od Leonarda, za koga je čovek bio samo jedno od čuda Prirode, Mikelanđelo se potrudio da u potpunosti savlada problem njegovog predstavljanja, u svim mogućim pozama i pokretima.
Tvorac je čuvenih fresaka u Sikstinskoj kapeli i monumentalnih skulptura “Pjeta”, “David”, “Mojsije”, a sahranjen je uz najveće počasti u crkvi Santa Kroće u Firenci…

Pregled komentara (3)

Pošaljite komentar

Ocena: 4,00 od 10 glasova 12345

Komentara (3)

 1. natasa

  Godina smrti nije ta a jeste umro u osamdeset devetoj godini.S’postovanjem,veliki ljubitelj Mikelandjelove umetnosti.

  Ocena komentara: Thumb up 4 Thumb down 1

 2. NATASA,ZIVANOVIC

  IAKO JE MIKELANDJELO BIO22 DANA U KOVCEGU.VIDJEN JE CELOKUPAN BEZ RDJAVOG MIRISA…..PRE BI SE POVEROVALO DA SE ODMARA U SLATKOM I MIRNOM SNU…..IZRAZ LICA, KAZE DJODJO VEZARI…IZRAZ LICA BIO MU JE ISTI KAO KAD JE BIO ZIV…………..OSIM VELIKOG BROJA UMETNIKA, KOVCEG SU PRATILI I MNOGI GRADJANI, KAO I LJUDI SA ULICA , KOJIMA SE VISE NIJE MOGLO PROLAZITI’SA SVIH STRANA CULO SE SAMO SLAVLJENJE ZASLUGA…MIKELANDJELOVIH I KAZIVANJE DA PRAVA UMETNOST …IMA TOLIKU MOC DA CAK I KADA NESTANE I SVAKE NADE U KORIST ILI CAST VALJANOG COVEKA, ONA IPAK PO SVOJOJ PRIRODI I PO SVOJOJ ZASLUZI OSTAJE VOLJENA I CENJENA,ZBOG TOGA JE OVAJ OBRED, KAZE,DJORDJO VAZARI,IZGLEDAO ZIVLJI I DRAGOCENIJI NEGO SVAKA SVECANOST U ZLATU…I SKUPOCENIM DIJAMANTIMA.,…………………..

  Ocena komentara: Thumb up 5 Thumb down 2

 3. ja

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 7

Napiši komentar
april 2018.
P U S Č P S N
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30