Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Ultrazvuk oka
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Glaukom - kompletan specijalistički oftalmološki pregled (OCT, kompjuterizovano vidno polje, merenje očnog pritiska, pahimetrija, pregled specijaliste glaukomatologa, gonioskopija)

Akcija -35% 8500 Din.
Glaukom - kompletan specijalistički oftalmološki pregled (OCT, kompjuterizovano vidno polje, merenje očnog pritiska, pah...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Ultrazvuk oka

Već znamo da se uz pomoć ultrazvuka može pregledati skoro celo telo čoveka, pa tako i oko. U našem daljem tekstu saznajte sve zanimljive i korisne informacije o ultrazvučnoj dijagnostici oka, koja je cena pregleda i slično.

ultrazvuk oka

 

Zašto raditi ultrazvuk oka?

Kada odete na rutinski pregled očiju kod vašeg lekara, može da se dogodi da on posumnja na postojanje neke očne bolesti i da bi se tačno utvrdilo o čemu se radi, sledeća dijagnostička metoda je ultrazvuk. Običnim pregledom mnogo toga nije moguće utvrditi i zbog toga je ultrazvuk izuzetno koristan.

Možda želite da znate kako se tačno radi ultrazvuk oka? Naime, emituju se zvučni talasi visoke frekvencije, i to uz pomoć posebne sonde, pri čemu se analizira povratni signal.

Da li je štetno raditi ultrazvuk oka?

Od strane tkiva, apsorbuje se deo zvučnih talasa, jedan deo se reflektuje ka sondi, dok treći prolazi dalje, i prodire dublje u tkivo. Povratni zvučni signal analizira kompjuter, obradi ga i prikaže kao sliku u dve dimenzije koja se pojavljuje na monitoru.

Ultrazvučna dijagnostika se smatra neinvazivnom, odnosno nije štetna.

Ultrazvuk oka iskustva

Kod ultrazvučne dijagnostike koriste se dva moda i to A sken mod i B sken mod. A scan mod se naziva još i ultrazvučna biometrija, pri kojoj su strukture oka prikazane u obliku amplituda. Tada je obično potrebno izračunati aksijalnu dužinu oka zbog proračuna jačine intraokularnog sočiva koje može biti ugrađeno u toku operacije katarakte.

Kada je reč o B-scan modu, tada na osnovu dvodimenzionalne slike imamo prikaz unutrašnjosti oka. Tkiva će biti prikazana raznim nijansama sive boje.

ultrazvuk oka cena

 

Postoje takve očne bolesti kod kojih je izgubljena providnost očnih struktura (kao što je slučaj sa kataraktom), tako da se uobičajenim kliničkim pregledom ne mogu videti unutrašnje strukture oka.

Razlozi zbog kojih se radi ovaj vid ultrazvuka oka su ablacija mrežnjače, intraokularna krvarenja, vizuelizovanje stranih tela, ablacija horoidee, kod intraokularnih tumora i slično.

Na opisan način, u B-scan modu je moguće dobiti čak dvadeset i pet snimaka u toku samo jedne sekunde, a rezolucija je 0.15 milimetara.

Spomenimo još i da se ultrazvuk oka naziva drugačije ehografija oka. Osnovna indikacija je neprovidni optički medij, pa zbog toga unutrašnjost oka postaje nedostupna da se pregleda na uobičajen način. To može biti zbog zamućenja sočiva, mutne rožnjače, zbog zamućenja staklastog tela i dr.

Zahvaljujući ultrazvuku oka na jedan bezbolan, neinvazivan i brz način izmeriće se strukture oka i očne duplje. Ova metoda se najčešće obavlja po preporuci oftalmologa i to kod pripreme za operaciju katarakte, kao i za praćenje, merenje i rano otkrivanje raznih patoloških struktura.

Ultrazvuk oka izgleda tako što se pacijentu prisloni sonda na zatvorene oči, pri čemu se koristi kontaktni gel, pa se na taj način mogu dobiti uvidi u unutrašnje strukture očiju.

Ultrazvuk oka – cena:

Cena ultrazvuka oka je u proseku 4500 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oftalmološke ordinacije koje su oglašene ispod našeg teksta.