Pahimetrija Beograd

Adresa: Svetogorska 50
Beograd
Adresa: 27. Marta 17-19
Beograd
Adresa: Bulevar kralja Aleksandra 82, II sprat, stan 6
Beograd
Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Pahimetrija
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Pahimetrija

Pahimetrija je metod merenja debljine rožnjače. Verovatno vas zanima zbog čega je važna ova metoda, a odgovor glasi da debljina rožnjače utiče na preciznost merenja očnog pritiska. 
 
 
Kod nekih oboljenja rožnjača je zadebljana ili istanjena. U daljem tekstu ćete saznati zbog čega je sve još pahimetrija značajna i kada se primenjuje.

Kako se radi pahimetrija?

Providnost i normalna debljina rožnjače od oko 545 mikrometara, omogućuje anatomski integritet očne jabučice, kao i normalno funkcionisanje oka. Instrument koji se koristi za ovakvo merenje naziva se pahimetar, i on koristi ultra zvuk visoke frekvencije, pri tome precizno mereći debljinu rožnjače. 
Pahimetrija je metoda koja je izuzetno značajna u kontaktologiji prilikom procene stanja i stepena keratokonusa, što je u stvari nepravilna zakrivljenost rožnjače. 

Pahimetrija i dijagnostika glaukoma

Glaukom je jedna od vodećih bolesti oka usled koje može nastupiti slepilo, ako se ona ne leči pravovremeno i pravilno. Iz tog razloga je merenje očnog pritiska izuzetno važno, posebno kod starije populacije, mada pravila nema, jer se povećane vrednosti intraokularnog pritiska mogu javiti i kod mladih ljudi.
U dijagnostici glaukoma, osim kompletnog oftalmološkog pregleda, i merenja očnog pritiska metodom aplanacijske tonometrije, važnu ulogu imaju i pahimetrija, gonioskopija, ispitivanje vidnog polja, i merenje debljine nervnih vlakana.
 
 
Sa starenjem čoveka, vrednosti očnog pritiska imaju tendenciju rasta. Postojanje očne hipertenzije bez glaukomskih promena na vidnom živcu i u vidnom polju, kao i postojanje glaukoma sa normalnim vrednostima očnog pritiska, govore da povišeni očni pritisak ne znači nužno i glaukomsku bolest.  Izmereni intraokularni pritisak koriguje se za vrednost pahimetrije.
Ako je rožnjača deblja, pruža veći otpor pritisku tonometra pa je stvarni intraokularni pritisak niži, a ako je tanja, otpor pritisku tonometra je manji, pa je pritisak viši od izmerenog. 
Propadanje nervnih vlakana kao posledica glaukomskog oštećenja manifestuje se karakterističnim ispadima u vidnom polju. Napredovanjem oštećenja vidno polje se sužava sve više, dok ne ostanu samo centralni i/ili temporalni delovi vida koji na kraju nestanu. 
Cilj lečenja glaukoma je očuvanje vida i kvaliteta života koji je sa vidom povezan, tako što se zaustavlja dalje oštećenje vidnog polja, ili se usporava progresivni tok bolesti. Način lečenja je primena kapi za oči, koje snižavaju očni pritisak, dovodeći ga na normalu. One takođe deluju neuroprotektivno na očni živac, dakle štite ga. 
Statistike govore da se mnoge bolesti kod čoveka, pa tako i glaukom, sada javljaju u mnogo ranijem periodu života nego nekada, i stoga je vrlo važno redovno kontrolisati svoj vid. 

Pahimetrija – cena:

Prosečna cena za ovu oftalmološku uslugu je 2500 - 3000 dinara.
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oftalmološke ordinacije ispod našeg teksta.

Iskustva i komentari posetilaca

Milica Markovic
Unekom trenutku lekar moze posumnjati da imate problem sa ocnim pritiskom i onda vas on posalje kod oftamologa koji vam izmeri cini mi se debljinu roznjace i onda se definitivno utvrdi da li imate takav problem ili ne. Takodje, ono sto svakako ne treba da vas brine je sto pahimetrija zaista niste ne boli.
Ivana Petrovic
Dobra pahimetrija mora i dobro da se plati.
Petar Jankulovski
Sto se nje licno tice, naravno da je kvalitet veoma vazan. Sve drugo je daleko manje vazno.
Marina Zivkovic
Kako god da okrenete sa pahimetrijom se ne treba igrati. Sve drugo je cisto gubljenje vremena
Milen Jovanovic
Pre svega smatram da je osnovni problem u tome sto svaka pahimetrija mora posebno da se plati. To je ipak osnovni problem.
Jovana Milinkovic
Koliko mi se samo cini, u svakom slucaju je pahimetrija nesto sto mora posebno da se plati. Sve drugo je manje vazno.
Filip Milutinovic
Koliko mi se samo cini, pahimetrija je rutinska intervencija. Pre svega odmah treba da znate da svaka pahimetrija mora i debelo da se plati. To jedno bez drugog ne moze.
Lea Stankovic
Ovde je veoma vazno da odmah znate da je svaka pahimetrija veoma nezgodna.
Mihajlo Nastasovic
Mislim da je ipak po ovom pitanju ubedljivo najbolje da se posavetujete ipak sa nekim strucnim i proverenim licem.
Simona Vucinic
Ovo je zaisat jedna rutinska kotrola.
Todor Markovic
Po ovom pitanju ako mene licno pitate, slobodno mozete da se odlucite za kvalitet. Ako bas to budete uradili u tom pogledu se onda sigurno necete pokajati.
Marta Dencevic
Koliko mogu da vidim po pitanju pahimetrije, samo treba da sve veci broj ljudi ima problema sa njom. Sve je naravno pitanju toga sta je uzrok tog problema.
Janko Zivanovic
Po ovom pitanju samo treba da se posavetujete sa nekim strucnim licem u koje po mom misljenju u svakom slucaju traba da imate puno poverenje.
Ljubinka Sreckovic
Po pitanju pahimetrije, slobodno treba da posetite ordinaciju Tioptik i po tom pitanju je ipak najvolje da se sami i licno uverite u kvalitet.
Nikolina Pantelic
Sumnjate da imate problem sa pahimetrijom ili vam prosto nije dobro? Najbolje je da posetite lekara odmah, mada ce vas on uputiti u neku proverenu ocnu ordinaciju kao sto je to primera radi Diopta.
Jana Stankovic
U slucaju pahimetrije, ubedljivo najbolje resenje za vas je Lenoptic.
Biljana Brankovic
Po pitanju pahimetrije zaista je i vise nego potrebno da se oko toga posavetujete sa nekim strucnim licem kao sto su primera radi zaposleni u optici Przulj.
Petar Jankovic
Pahimetrija je nesto sto u svakom slucaju treba kvalittno da se ispiti. Kvalitetna pahimetrija mora da se kvaliteto i plati.
Ivan Stojanovic
Ukoliko vam je potrebne kvalitetna pahimetrija, onda po tom pitanju treba da se posavetujete sa nekim strucnim licem u koje mozete da imate puno poverenje.
Marko Petrovic
Na osnovu svega navednog se moze izvesti zakljucak da po ovom pitanju zaista nemate ni jedan razloga da oklevate, vec slobodno mozete da tokom radnog vremena posetite neki od ocnih centara u kojima na kvalitetan nacin mozete da izvrsite pahimetriju.
Dusan Markovic
Unekom trenutku lekar moze posumnjati da imate problem sa ocnim pritiskom i onda vas on posalje kod oftamologa koji vam izmeri cini mi se debljinu roznjace i onda se definitivno utvrdi da li imate takav problem ili ne. Takodje, ono sto svakako ne treba da vas brine je sto pahimetrija zaista niste ne boli.
Stojance Ristovski
Moze li neko da mi objasni tacno sta to podrazumeva pahimetrija? Hvala unapred svima na odgovorima i komentarima!