Pahimetrija je metod merenja debljine rožnjače. Verovatno vas zanima zbog čega je važna ova metoda, a odgovor glasi da debljina rožnjače utiče na preciznost merenja očnog pritiska. 

Pročitaj više

Izaberite neku od ordinacija gde mozete raditi PAHIMETRIJU

Beograd

LENSOPTIC očna kuća
LENSOPTIC očna kuća
Svetogorska 50
Beograd Pozovi

...
Pročitaj više

4.7 | 26 ocena
Pre 9 h poslednji put pozvana firma
Centar Za Estetiku i Oftalmologiju Dr Dina Klevernić
Centar Za Estetiku i Oftalmologiju Dr Dina Klevernić
Bulevar kralja Aleksandra 82, II sprat, stan 6
Beograd Pozovi

Ordinacija DINA je opremljena najsavremenijim aparatima i tehnikom za dijagnostiku i lečenje oka, ali i za najmodernije neinvazivne estetske zahvate. Nalazi se u blizini Tašmajdanskog parka, u Bulevaru kralja Aleksandra 82....
Pročitaj više

5.0 | 2 ocena
Beogradski Oftalmološki Centar
Beogradski Oftalmološki Centar
27. Marta 17-19
Palilula
Beograd Pozovi

Beogradski Oftalmološki Centar je specijalna očna bolnica u kojoj se pružaju usluge kompletnog pregleda i dijagnostike, laserske intervencije na prednjem i zadnjem segmentu oka, operacije katarakte i glaukoma, estetske i funkcionalne hirurgij...
Pročitaj više

4.0 | 2 ocena

AKCIJE koje mozete iskoristiti za POPUST na PAHIMETRIJU

Glaukom - kompletan specijalistički oftalmološki pregled (OCT, kompjuterizovano vidno polje, merenje očnog pritiska, pahimetrija, pregled specijaliste glaukomatologa, gonioskopija)
Akcija -35% 8500 Din.

Glaukom - kompletan specijalistički oftalmološki pregled (OCT, kompjuterizovano vidno polje, merenje očnog pritiska, pahimetrija, pregled specijaliste glaukomatologa, gonioskopija) - 8.500 din! LENSOPTIC oftalmološka ordinacija!

Pahimetrija je metod merenja debljine rožnjače. Verovatno vas zanima zbog čega je važna ova metoda, a odgovor glasi da debljina rožnjače utiče na preciznost merenja očnog pritiska. 

Kod nekih oboljenja rožnjača je zadebljana ili istanjena. U daljem tekstu ćete saznati zbog čega je sve još pahimetrija značajna i kada se primenjuje.

Kako se radi pahimetrija?

Providnost i normalna debljina rožnjače od oko 545 mikrometara, omogućuje anatomski integritet očne jabučice, kao i normalno funkcionisanje oka. Instrument koji se koristi za ovakvo merenje naziva se pahimetar, i on koristi ultra zvuk visoke frekvencije, pri tome precizno mereći debljinu rožnjače. 

Pahimetrija je metoda koja je izuzetno značajna u kontaktologiji prilikom procene stanja i stepena keratokonusa, što je u stvari nepravilna zakrivljenost rožnjače. 

Pahimetrija i dijagnostika glaukoma

Glaukom je jedna od vodećih bolesti oka usled koje može nastupiti slepilo, ako se ona ne leči pravovremeno i pravilno. Iz tog razloga je merenje očnog pritiska izuzetno važno, posebno kod starije populacije, mada pravila nema, jer se povećane vrednosti intraokularnog pritiska mogu javiti i kod mladih ljudi.

U dijagnostici glaukoma, osim kompletnog oftalmološkog pregleda, i merenja očnog pritiska metodom aplanacijske tonometrije, važnu ulogu imaju i pahimetrija, gonioskopija, ispitivanje vidnog polja, i merenje debljine nervnih vlakana.

Sa starenjem čoveka, vrednosti očnog pritiska imaju tendenciju rasta. Postojanje očne hipertenzije bez glaukomskih promena na vidnom živcu i u vidnom polju, kao i postojanje glaukoma sa normalnim vrednostima očnog pritiska, govore da povišeni očni pritisak ne znači nužno i glaukomsku bolest.  Izmereni intraokularni pritisak koriguje se za vrednost pahimetrije.

Ako je rožnjača deblja, pruža veći otpor pritisku tonometra pa je stvarni intraokularni pritisak niži, a ako je tanja, otpor pritisku tonometra je manji, pa je pritisak viši od izmerenog. 

Propadanje nervnih vlakana kao posledica glaukomskog oštećenja manifestuje se karakterističnim ispadima u vidnom polju. Napredovanjem oštećenja vidno polje se sužava sve više, dok ne ostanu samo centralni i/ili temporalni delovi vida koji na kraju nestanu. 

Cilj lečenja glaukoma je očuvanje vida i kvaliteta života koji je sa vidom povezan, tako što se zaustavlja dalje oštećenje vidnog polja, ili se usporava progresivni tok bolesti. Način lečenja je primena kapi za oči, koje snižavaju očni pritisak, dovodeći ga na normalu. One takođe deluju neuroprotektivno na očni živac, dakle štite ga. 

Statistike govore da se mnoge bolesti kod čoveka, pa tako i glaukom, sada javljaju u mnogo ranijem periodu života nego nekada, i stoga je vrlo važno redovno kontrolisati svoj vid. 

Pahimetrija – cena:

Prosečna cena za ovu oftalmološku uslugu je 2500 - 3000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oftalmološke ordinacije ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Milica Markovic
  06.09.2018 03:03

  Unekom trenutku lekar moze posumnjati da imate problem sa ocnim pritiskom i onda vas on posalje kod oftamologa koji vam izmeri cini mi se debljinu roznjace i onda se definitivno utvrdi da li imate takav problem ili ne. Takodje, ono sto svakako ne treba da vas brine je sto pahimetrija zaista niste ne boli.

  Ivana Petrovic
  10.03.2017 11:06

  Dobra pahimetrija mora i dobro da se plati.

  Petar Jankulovski
  08.03.2017 06:40

  Sto se nje licno tice, naravno da je kvalitet veoma vazan. Sve drugo je daleko manje vazno.

  Marina Zivkovic
  02.03.2017 07:39

  Kako god da okrenete sa pahimetrijom se ne treba igrati. Sve drugo je cisto gubljenje vremena

  Milen Jovanovic
  21.02.2017 08:22

  Pre svega smatram da je osnovni problem u tome sto svaka pahimetrija mora posebno da se plati. To je ipak osnovni problem.

  Jovana Milinkovic
  13.02.2017 12:26

  Koliko mi se samo cini, u svakom slucaju je pahimetrija nesto sto mora posebno da se plati. Sve drugo je manje vazno.

  Filip Milutinovic
  03.02.2017 06:46

  Koliko mi se samo cini, pahimetrija je rutinska intervencija. Pre svega odmah treba da znate da svaka pahimetrija mora i debelo da se plati. To jedno bez drugog ne moze.

  Lea Stankovic
  23.01.2017 01:42

  Ovde je veoma vazno da odmah znate da je svaka pahimetrija veoma nezgodna.

  Mihajlo Nastasovic
  17.01.2017 10:18

  Mislim da je ipak po ovom pitanju ubedljivo najbolje da se posavetujete ipak sa nekim strucnim i proverenim licem.

  Simona Vucinic
  05.01.2017 01:44

  Ovo je zaisat jedna rutinska kotrola.

  Todor Markovic
  28.12.2016 07:16

  Po ovom pitanju ako mene licno pitate, slobodno mozete da se odlucite za kvalitet. Ako bas to budete uradili u tom pogledu se onda sigurno necete pokajati.

  Marta Dencevic
  16.12.2016 07:18

  Koliko mogu da vidim po pitanju pahimetrije, samo treba da sve veci broj ljudi ima problema sa njom. Sve je naravno pitanju toga sta je uzrok tog problema.

  Janko Zivanovic
  09.12.2016 11:58

  Po ovom pitanju samo treba da se posavetujete sa nekim strucnim licem u koje po mom misljenju u svakom slucaju traba da imate puno poverenje.

  Ljubinka Sreckovic
  29.11.2016 02:24

  Po pitanju pahimetrije, slobodno treba da posetite ordinaciju Tioptik i po tom pitanju je ipak najvolje da se sami i licno uverite u kvalitet.

  Nikolina Pantelic
  23.11.2016 02:29

  Sumnjate da imate problem sa pahimetrijom ili vam prosto nije dobro? Najbolje je da posetite lekara odmah, mada ce vas on uputiti u neku proverenu ocnu ordinaciju kao sto je to primera radi Diopta.

  Jana Stankovic
  14.11.2016 11:50

  U slucaju pahimetrije, ubedljivo najbolje resenje za vas je Lenoptic.

  Biljana Brankovic
  04.11.2016 12:44

  Po pitanju pahimetrije zaista je i vise nego potrebno da se oko toga posavetujete sa nekim strucnim licem kao sto su primera radi zaposleni u optici Przulj.

  Petar Jankovic
  23.09.2016 08:46

  Pahimetrija je nesto sto u svakom slucaju treba kvalittno da se ispiti. Kvalitetna pahimetrija mora da se kvaliteto i plati.

  Ivan Stojanovic
  14.09.2016 07:59

  Ukoliko vam je potrebne kvalitetna pahimetrija, onda po tom pitanju treba da se posavetujete sa nekim strucnim licem u koje mozete da imate puno poverenje.

  Marko Petrovic
  23.08.2016 08:06

  Na osnovu svega navednog se moze izvesti zakljucak da po ovom pitanju zaista nemate ni jedan razloga da oklevate, vec slobodno mozete da tokom radnog vremena posetite neki od ocnih centara u kojima na kvalitetan nacin mozete da izvrsite pahimetriju.