Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije HRT snimanje oka
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

HRT snimanje oka

Pratite li svoj očni pritisak? Možda to niste znali, ali dugotrajno povišen očni pritisak prerasta u glaukom, a ako se to oboljenje ne leči, čovek vremenom može izgubiti vid i to u potpunosti. Upravo zbog toga se savetuju redovni pregledi kod oftalmologa, koji uključuju i merenje očnog pritiska. HRT je skraćeni naziv za Heildeberg retinalnu tomografiju koja ima veliki značaj u ranom otkrivanju glaukoma.

hrt snimanje oka

 

Šta je HRT oka?

Dakle, HRT je veoma precizna dijagnostička procedura, koja nam pruža detaljan uvid u strukturu očnog nerva; zahvaljujući toj metodi vidi se i debljina sloja nervnih vlakana mrežnjače.

Radi se o strukturama koje prve budu oštećene kada čovek ima povećan očni pritisak i glaukom, kao njihovu posledicu.

Kada očni lekar posumnja na glaukom, tada je HRT obavezna dijagnostička procedura, i smatra se vrlo objektivnom.

Kada se radi HRT oka?

U dosadašnjem delu teksta smo naveli kada se najčešće primenuje HRT oka, a sada ćemo navesti razlike između kompjuterizovanog određivanja vidnog polja i HRT-a. Naime, HRT snimanje će pokazati stepen strukturnog, morfološkog oštećenja, dok prvopomenuta metoda pokazuje samo stepen funkcionalnog oštećenja.

Ipak, najbolje je da se ove dve dijagnostičke metode primenjuju zajedno i tada će lekar imati kompletan uvid u sva eventualna oštećenja koja su izazvana glaukomom.

Lasersko snimanje očnog živca

Možda ste se zapitali da li ste vi kandidat za HRT metodu, odnosno kada ju je poželjno uraditi? Naime, indikacijama se smatraju sve sumnje koje mogu ukazivati na glaukom. Takve sumnje mogu biti samo zbog povećanog očnog pritiska, ili ukoliko je očni nerv sa izmenjenom strukturom, što sve može biti primećeno na rutinskom pregledu kod oftalmologa.

hrt oka cena

 

Pomoću laserskog skenera dobiće se trodimenzionalna slika nervnih vlakana i optičkog živca. Zbog toga se glaukomni modul HRT smatra svetskim visokim standardom u ranoj fazi otkrivanja glaukoma.

Snimanje očnog živca

Kod ljudi kod kojih je već postavljena dijagnoza glaukoma, prepuručuju se periodična HRT snimanja, a sve iz razloga da bi se pratila progresija odnosno napredovanje bolesti. Takođe, snimanje će nam dati uvid u to kakvog efekta ima terapija koju pacijent koristi; ova terapija može biti i korigovana a sve zbog toga da bi se postigli najbolji rezultati lečenja očnog živca i glaukoma.

Inače, laserski snimak se obavlja na svakih 24 milisekunde i to tako što pravi snimke od površine mrežnjače pa sve ka njenim dubljim strukturama. Na ovaj način se dobija dosta snimaka koji se objedinjuju i na taj način se formira trodimenzionalna topografska slika mrežnjače.

Na kraju, spomenimo konfokalnu mikroskopiju, što sve pomaže lekaru da vidi rožnjaču uživo, pa se zahvaljujući tome olakšava postavljanje dijagnoze i lako se prati tok bolesti rožnjače.

Kod HRT metode dodaćemo da pregled traje od petnaest do trideset minuta, za to je neophodno da zenica bude uska, intervencija se obavlja ambulantno, a kao što smo naveli, pregled će vam biti preporučen kod svake sumnje na glaukom, kao i kod dijagnostikovanja bolesti žute mrlje i rožnjače.

Cena snimanja HRT očnog živca:

Potrebno je izdvojiti u proseku 2800 dinara po oku.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oftalmološke ordinacije koje su oglašene ispod našeg teksta.