Izaberite neku od ordinacija gde mozete naci ponudu za LECENjE SRCANOG CRVA

Zoohome veterinarska ambulanta

Surčinska 179b, Ledine (parking Aquapark Hollywood)
Novi Beograd, Beograd

Zoohome veterinarska ambulanta nalazi se na Ledinama.U mogućnosti je da obavi sve vrste veterinarskih usluga, od preventivnih pregleda do hirurških zahvata
Pročitaj više

Golden Pet Vet - veterinarska ambulanta

Mirijevski Bulevar 7b, Karaburma
Palilula, Beograd

Golden Pet Vet veterinarska ambulanta nalazi se na Karaburmi. U sklopu svog objekta pruža veterinarske usluge; vakcinaciju, hirurgiju, biohemijske analize i pripremu kompletne dokumentacije
Pročitaj više

Pre 1 d poslednji put pozvana firma

Veterinarius veterinarska ambulanta

Patrisa Lumumbe 26, Karaburma
Palilula, Beograd

Veterinarska ambulanta Veterinarius nalazi se na Karaburmi. Sa svim potrebnim uslugama, vaš ljubimac će biti zdrav, siguran i zadovoljan
Pročitaj više

Pre 1 d poslednji put pozvana firma

Altervet veterinarska ambulanta

Ugrinovački put 38i
Zemun, Beograd

Altervet veterinarska ambulanta nalazi se na Altini. Profesionalni pregledi iskusnih veterinara za sve kućne ljubimce kao i efikasno rešavanje hitnih intervencija
Pročitaj više

Pre 15 h poslednji put pozvana firma

Canis Et Felis veterinarska ambulanta

Kneza Miloša 48a
Sopot, Beograd

Veterinarska ambulanta „Canis Et Felis“ nalazi se u Sopotu. Jedna je od najkompletnijih veterinarskih ambulanti za lečenje, vakcinaciju, preglede i ultrazvčnu dijagnostiku

Veterinarska ambulanta VetKomplet

Bore Vukmirovića 12a
Palilula, Beograd

Veterinarska ambulanta VetKomplet se brine o zdravlju Vašeg kućnog ljubimca. Pružamo usluge preventivnih pregleda, kompletnog veterinarskog pregleda, čipovanja, vakcinacije, sterilizacije, ultrazvučnog uklanjanja kamenca, tretmana protiv parazita VetKomplet Beograd će Vam uvek dati pravi savet vezan za ishranu i zdravlje Vašeg ljubimca

Veterinarska ambulanta VetHome

Susedgradska 26a
Rakovica, Beograd

Veterinarska ambulanta VetHome je specijalizovana za pružanje preventiva i terapija Vašim ljubimcima koju vodi doktor specijalistsa veterinarske medicine sa preko 20 godina iskustva u svakodnevnom radu sa malim životinjama. Budite sigurni da nam je zdravlje Vaših ljubimaca na prvom mestu.

Testudo Vet Veterinarska Ambulanta

Crnotravska 13a
Voždovac, Beograd

Testudo Vet veterinarska ambulanta posvećena je radu u oblasti prevencije, dijagnostike i terapije svih vrsta kućnih ljubimaca. Posebno želimo da istaknemo dugogodišnje iskustvo u radu sa egzotičnim životinjama, kao i odličnu saradnju sa kolegama iz struke.

MEDA VET Veterinarska ambulanta

Gandijeva 115a, blok 70, Stari zanatski centar
Novi Beograd, Beograd

Meda Vet veterinarska ambulanta nalazi se na Novom Beogradu. Od veterinarskih usluga dostupne su sve najvažnije usluge iz oblasti veterinarske prakse kao što su preventive, ultrazvučni pregledi, hirurške intervencije i drugo.

Veterinarska ambulanta Doktor Dača

Nehruova 59
Novi Beograd, Beograd

Sa željom da Vaš ljubimac uvek bude zdrav i razigran, veterinarska ambulanta Doktor Dača pruža kompletnu zdravstvenu zaštitu za sve vrste životinja. Uz procedure hiruškog i standardnog lečenja, poseban akcenat stavljamo na preventivu i edukaciju vlasnika.

Veterinarska ambulanta My Vet plus

Bulevar kralja Aleksandra 518v
Zvezdara, Beograd

Veterinarska ambulanta My Vet Plus je savremena veterinarska ambulanta specijalizovana za lečenje svih vrsta kućnih ljubimca. Ono po čemu se izdvajamo je dijagnostika i lečenje egzotičnih životinja, a naš tim čine veterinari sa 15 godina iskustva.

Vetvizija veterinarska ambulanta

Vitanovačka 44
Voždovac, Beograd

Specijalista veterinarske hirurgije Mladen Reljić u prijatnom ambijentu obavlja specijalističke preglede, dijagnostiku, intervenciju i terapije

Golden Pet Voždovac veterinarska ambulanta

Vojvode Stepe 224
Voždovac, Beograd

Veterinarska ambulanta Golden Pet Voždovac bavi se preventivom i terapijom bolesti kućnih ljubimaca, posebno pasa i mačaka. Naša ambulanta je usko specijalizovana u oblasti hirurgije, a sve intervencije izvodi specijalista veterinarske hirurgije.

Vet House veterinarska ambulanta

Cara Uroša 37, Dorćol
Stari grad, Beograd

Veterinarska ambulanta Vet House je već dugi niz godina siguran partner velikog broja vlasnika najrazličitijih kućnih ljubimaca. U prijatnom i moderno opremljenom prostoru naše ambulante nudimo Vam kompletne veterinarske usluge na jednom mestu

Pet House veterinarska ambulanta

Nikole Dobrovica 44, lok1a
Novi Beograd, Beograd

Veterinarska ambulanta i šišanje pasa Pet House nalazi se u naselju Bežanijska kosa, opština Novi Beograd

Veterinarska ambulanta Pas, mačka i ...

Omladinskih Brigada 7đ
Novi Beograd, Beograd

Veterinarska ambulanta Pas, macka i nalazi se u ulici Omladinskih Brigada 7dj, opstina Novi Beograd

Veterinarska ambulanta Vet House

Blagoja Parovica 27, Banovo Brdo, Cara Uroša 37, Dorćol
Čukarica, Beograd

Veterinarska ambulanta Vet House nalazi se u ulici Blagoja Parovića 27, Banovo Brdo, i Cara Uroša 37, Dorćol. Pored pasa i mačaka, brinemo o zdravlju sve većeg broja egzotičnih životinja (kornjače, zmije, gušteri, papagaji)

Veterinarska ambulanta Vidikovac

Patrijarha Joanikija 11a
Rakovica, Beograd

Veterinarska stanica Lazarević

Zrenjaninski put 30
Beograd

Veterinar Doki-Vet Košutnjak

Matije Gupca 3, Košutnjak
Rakovica, Beograd

Veterinarska stanica Doki-vet Kosutnjak se nalazi u ul. Matije Gupca br.3 u naselju Kosutnjak, nedaleko od 5. ekonomske škole u ulici koja je paralelna ispod doma zdravlja Kanarevo brdo.

Sta je to srčani crv? U poslednje vreme, dosta se priča o toj temi. Neki vlasnici pasa nikada nisu čuli za to oboljenje i ne znaju o čemu se, zapravo, radi. To nije tako retka bolest i svaki pas može biti žrtva. Primer iz veterinarske prakse govori  o jednom vlasniku, koji je imao tri psa ukupno u životu, a od toga su čak dvojica bila zaražena srčanim crvom.

To je podatak koji dovoljno govori o učestalosti ovog oboljenja i da ga ne bi trebalo olako prihvatati.

Šta je srčani crv?

Srčani crv je u stvari – glista. Ona se nastanjuje u samom srcu psa, i u obližnjim velikim krvnim sudovima. Odrasli paraziti mogu porasti  od 15 do 36 centimetara u dužinu, debljine mogu biti 5 milimetara. Mužjaci srčanog crva su upola manji od ženki. Podatak koji ne ohrabruje, jeste da jedan pas može imati čak i do 300 crva koji su prisutni u trenutku dijagnostikovanja.

Srčani crv – kako se prenosi?

Možda ćete se sada iznenaditi, ali glavni krivci za prenošenje srčanog crva na vašeg psa su – komarci. Parazit zahteva komarca kao prelaznog domaćina, da bi mogao da nastavi svoj razvoj i rast u telu psa. Poznato je 30 vrsta komaraca koji mogu biti prenosioci. 

Šta se zapravo dešava? Ženka komarca ujede zaraženog psa i unese mikrofilarije tokom ishrane krvlju. U roku od 10 do 30 dana ove mikrofilarije se razvijaju u crevu komarca, pa potom prelaze u usnu duplju. Ovo su sada već infektivne larve, koje mogu da zaraze drugog psa. One jednostavno prodiru u telo psa kada ga ujede ovakav zaraženi komarac. 

Krvotokom, larve stižu do srca psa, i okolnih krvnih sudova, za oko pola godine to će biti odrasle jedinke, koje se dalje pare i razmnožavaju. 

Da li se srčani crv prenosi sa jednog na drugog psa?

Odgovor je – ne. Potreban je komarac da bi se prenošenje larvi odigralo. Dakle, bolest se ne prenosi direktnim kontaktom. Naravno, sezone komaraca, kao što je kasno proleće, leto i rana jesen, pogoduju razmnožavanju komaraca kao i prenošenju bolesti srčanog crva.

Važno je znati da nikakvo krzno koje ima vaš pas neće mu pomoći da se odbrani od ujeda komarca, a nikada ne možete znati koji je komarac prenosilac ili zaražen a koji to nije. 

Promene kod psa koje izaziva srčani crv

Od ujeda komarca, često prolaze godine, pre nego što vlasnik primeti prve simptome. Ono što nije dobro, jeste da kada se bolest na ovaj način prepozna, to znači da je već u poodmakloj fazi. 

Odrasli srčani crvi začepljuju krvne sudove koji vode do srca, i ometaju rad srčanih zalistaka. Smanjene su funkcije jetre, bubrega i pluća, usled nedovoljne količine krvi koja dospeva u ove organe.

Srčani crv – simptomi bolesti

Najčešći simtomi koje može imati vaš pas jesu znaci koji se javljaju kod srčanih bolesnika. Gubitak snage, otežano disanje i mek, suvi kašalj; slabost, uznemirenost, nezainteresovanost psa za sve što mu je oduvek predstavljalo zabavu. U kasnijim fazama, zbog srčane slabosti, tečnost se akumulira u abdomenu i nogama, usled čega dolazi do njihovog nadimanja. Gubitak težine i anemija, takođe su znaci ove bolesti.

Dijagnoza srčanog crva

Veterinar pregleda vašeg psa stetoskopom, pa ako čuje sumnjive zvuke srca i pluća, može se pretpostaviti ova bolest. Međutim, najpouzdanije metode su jednostavni testovi krvi koji mogu pokazati da li postoji srčani crv u telu psa. Testovi koji potom slede, pokazaju veterinaru da li pas može bezbedno da se podvrgne lečenju.

Lečenje srčanog crva

Trebalo bi naglasiti, da postoje određeni rizici pri lečenju bolesti, ali da je fatalni ishod redak, i to je ohrabrujuća vest. 

Odrasli oblici srčanog crva se uništavaju tako što se daje injekcija koja će ubiti srčane crve koji se nalaze u srcu, kao i u okolnim krvnim sudovima. Lek se daje tokom mesec dana, a doza zavisi od stanja u kome se pas nalazi. Terapija antibioticima se takođe sprovodi, da bi se sprečile bakterijske infekcije. 

Neophodno je da pas miruje. Za nekoliko dana odrasli crvi umiru i raspadaju se. Zatim, odlaze u pluća gde se talože u malim krvnim sudovima, a zatim se resorbuju u telu. Ako i nastanu komplikacije, to se dešava zbog tih raspadnutih delova crva. 

Najkritičnija je prva nedelja od davanja injekcije, jer tada crv umire. 

Prevencija srčanog crva

Postoje efikasni lekovi koji se mogu psima preventivno dati. Međutim, važno je znati, da pre nego što se počne sa preventivnim tretmanom, mora se sprovesti test, kojim se utvrđuje da li je vaš ljubimac negativan na prisustvo srčanog crva. Preventivu uvek sprovodite u dogovoru sa veterinarom.

Srčani crv – lečenje i preventiva – cena:

Tablete koje se preventivno daju psu, u dogovoru sa vašim veterinarom, mogu se pronaći po cenama od 150 – 650 dinara.

Testovi, koji se izvode pre davanja preventivnih lekova, cena od 1500 do 2500 dinara. Preventivna injekcija je od 500 – 1.500 dinara, a injekciona terapija bolesti srčanog crva se kreće od 1.000 – 2.500 dinara.

Za kompletan veterinarski pregled, potrebno je izdvojiti od 500 do 1100 dinara.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate veterinarske ordinacije ispod teksta.