Sta podrazumeva laparoskopska sterilizacija pasa? Nabavili smo ženku psa, umiljatu i maznu. Donela je veliku radost u našu porodicu. Ali, doći će i dan, kada ćemo morati da odlučimo da li ćemo ispratiti prirodne tokove, odnosno pustiti kuju da se pari, i dobije potomstvo, ili ćemo morati da je sterilišemo.

Sterilizacija pasa da ili ne?

Savremena veterina ukazuje na mnoge prednosti sterilizacije: razlog nije samo to što sprečavate neželjene štence, već odstranjivanjem jajnika, jajovoda i materice, automatski se eliminiše mogućnost pojave tumora na njima u nekim kasnijim godinama, zbog čega mnoge kuje prerano završe svoj život; zatim, sprečava se gnojna upala materice, kao i pojava lažnih trudnoća, što može voditi i raku mlečnih žlezda; smanjena je mogućnost nastanka alergija, te hormonski uslovljenog dijabetesa, epilepsije, bolesti štitne žlezde... I na kraju, zbog svega navedenog veterinarska praksa pokazuje da je životni vek sterilisanih pasa duži od nesterilisanih.

Negativna strana sterilizacije kuja jeste što se one malo ugoje, jer se više ne luče polni hormoni, ali se to lako dovodi u red adekvatnom ishranom.

Laparoskopska sterilizacija kuja

Mnogo vlasnika pasa se odlučuje za klasičan hirurški zahvat, koji je finansijski povoljniji, ali laparoskopija pruža neke prednosti, koje bi trebalo da imate u vidu, jer je vaša kuca pridruženi član vaše porodice i želite sve najbolje za nju.

Nakon laparoskopske intervencije, životinja odmah pošto se probudi iz narkoze, nastavlja sa svojim uobičajenim aktivnostima; imaće sasvim neznatne bolove i generalno, mnogo se brže oporavlja nego pri sterilizaciji koja je obavljena „otvorenom“ hirurgijom. 

Kako se izvodi laparoskopska sterilizacija pasa?

Najpre će biti izvršene preoperativne pripreme, uz dejstvo određenih sedativa, kuja potpuno opuštena ulazi u opštu anesteziju. Napravi se rez na koži, ispod pupka. Kroz taj rez se uvodi igla, a kroz nju se pušta ugljendioksid, koji ima za zadatak da razdvoji organe kako bi se oni mogli bolje videti. 

Laparoskopijom se svi organi trbušne duplje lepo mogu promatrati, materica, jajnici, jajovodi, kao i svi ostali unutrašnji organi ukoliko se zahvat ne izvodi isključivo u ginekološke svrhe. 

Laparoskop pomoću optičkih vlakana dovodi svetlost u trbušnu šupljinu.

Posle toga se uvodi laparoskop, mali instrument, na koji je priključena video-kamera. Ukoliko je to neophodno, ispod osnovnog reza, mogu se napraviti i manji rezovi i uvesti i ostali instrumenti. Kada se operacija završi, ugljendioksid se ispušta, a rezovi se ušivaju hirurškim šavovima.

Posle laparoskopije oštećenje kože i tkiva je sasvim minimalno. Sve prednosti koje smo naveli, sve češće opredeljuju vlasnike ženki pasa da se odluče za laparoskopiju, koja je i kod nas sve popularnija, za razliku od inostranstva gde se uveliko izvodi. 

Laparaskopska sterilizacija pasa – cena:

Cena varira od težine psa, pa se kreće između 150 do 200 evra.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.