Izaberite neku od ordinacija gde mozete naci ponudu za EUTANAZIJU ZIVOTINjA

Zoohome veterinarska ambulanta

Surčinska 179b, Ledine (parking Aquapark Hollywood)
Novi Beograd, Beograd

Zoohome veterinarska ambulanta nalazi se na Ledinama.U mogućnosti je da obavi sve vrste veterinarskih usluga, od preventivnih pregleda do hirurških zahvata
Pročitaj više

Veterinarius veterinarska ambulanta

Patrisa Lumumbe 26, Karaburma
Palilula, Beograd

Veterinarska ambulanta Veterinarius nalazi se na Karaburmi. Sa svim potrebnim uslugama, vaš ljubimac će biti zdrav, siguran i zadovoljan
Pročitaj više

Pre 1 d poslednji put pozvana firma

Canis Et Felis veterinarska ambulanta

Kneza Miloša 48a
Sopot, Beograd

Veterinarska ambulanta „Canis Et Felis“ nalazi se u Sopotu. Jedna je od najkompletnijih veterinarskih ambulanti za lečenje, vakcinaciju, preglede i ultrazvčnu dijagnostiku
Pročitaj više

MEDA VET Veterinarska ambulanta

Gandijeva 115a, blok 70, Stari zanatski centar
Novi Beograd, Beograd

Meda Vet veterinarska ambulanta nalazi se na Novom Beogradu. Od veterinarskih usluga dostupne su sve najvažnije usluge iz oblasti veterinarske prakse kao što su preventive, ultrazvučni pregledi, hirurške intervencije i drugo.
Pročitaj više

Pre 18 h poslednji put pozvana firma

Veterinarska ambulanta My Vet plus

Bulevar kralja Aleksandra 518v
Zvezdara, Beograd

Veterinarska ambulanta My Vet Plus je savremena veterinarska ambulanta specijalizovana za lečenje svih vrsta kućnih ljubimca. Ono po čemu se izdvajamo je dijagnostika i lečenje egzotičnih životinja, a naš tim čine veterinari sa 15 godina iskustva.

Vetvizija veterinarska ambulanta

Vitanovačka 44
Voždovac, Beograd

Specijalista veterinarske hirurgije Mladen Reljić u prijatnom ambijentu obavlja specijalističke preglede, dijagnostiku, intervenciju i terapije

Golden Pet Voždovac veterinarska ambulanta

Vojvode Stepe 224
Voždovac, Beograd

Veterinarska ambulanta Golden Pet Voždovac bavi se preventivom i terapijom bolesti kućnih ljubimaca, posebno pasa i mačaka. Naša ambulanta je usko specijalizovana u oblasti hirurgije, a sve intervencije izvodi specijalista veterinarske hirurgije.

Veterinarska ambulanta Vidikovac

Patrijarha Joanikija 11a
Rakovica, Beograd

Veterinar Doki-Vet Košutnjak

Matije Gupca 3, Košutnjak
Rakovica, Beograd

Veterinarska stanica Doki-vet Kosutnjak se nalazi u ul. Matije Gupca br.3 u naselju Kosutnjak, nedaleko od 5. ekonomske škole u ulici koja je paralelna ispod doma zdravlja Kanarevo brdo.

Kada se radi eutanazija životinja? Kada donesemo malo čupavo štene ili umiljatu macu u naš dom, nikada ne razmišljamo o dalekom trenutku u budućnosti kada ćemo morati da kažemo zbogom. I to je normalno, da se ne pripremamo za dan rastanka, jer bi stalna svesnost o tome, samo pokvarila uživanje u saživotu sa našim četvoronožnim prijateljem. 

Tužna je istina da psi i mačke relativno kratko žive, u odnosu na čoveka. Životni vek pasa i mačaka zavisi od rase i uslova života kao što su uslovi držanja, ishrana, radne sposobnosti i sl. Male rase pasa su u proseku dugovečnije, pa će imati od 13 do 18 godina, dok veliki psi dostignu od 6 do 11 godina. Mešanci uglavnom žive duže od rasnih pasa, međutim i njihov vek je individualan. 

Mačke u proseku mogu imati od 14 do 20 godina, jer se njihov životni vek u gradskim uslovima produžio, zbog poboljšanja kvaliteta života.

Neke studije pokazuju da se u poslednjih 15 godina vek pasa produžio čak za 3 godine, zahvaljujući boljoj ishrani i adekvatnom lečenju.

Zašto uraditi eutanaziju psa ili mačke?

Odgovorno vlasništvo podrazumeva da ni u jednom trenutku ne dozvolimo da naš pas ili mačka osećaju bol, bilo fizičku bilo emotivnu. 

Odluka o eutanaziji jedna je od najtežih odluka pred vlasnicima a često i u životu, uzimajući u obzir snažnu povezanost između čoveka i životinje. Pre ovakve odluke trebalo bi se posavetovati sa veterinarom, oko eventualnih preostalih mogućnosti lečenja; važno je da pri donošenju odluke o eutanaziji, budete sigurni, da u kasnijem periodu možete sebi reći kako biste opet učinili isto. 

Kada se donosi ovako teška odluka, prvo će se razmotriti nekoliko važnih pitanja, kao što je - da li vaš ljubimac normalno jede? Dobar apetit i uživanje u hrani, znak su da kvalitet života još uvek nije previše narušen.

Pas ili mačka trebalo bi da kontrolišu svoje fiziološke potrebe, ali zbog starosti, dešava se da to više nisu u stanju. Kada takve potrebe obavljaju u kući, oni se osećaju poniženo i trpe psihičke bolove. 

Takođe, ljubimac ne sme da oseća nikakve fizičke bolove niti grčeve. Važno je i da vaš ljubimac i dalje uživa u vašem društvu i da ga zanimaju sve one stvari koje su ga zanimale uvek, naravno u skladu sa njegovim godinama. 

Eutanazija mačaka 

Bitno je da ne pretpostavljate da je stanje vašeg ljubimca neizlečivo. Svaki veterinar vam može navesti primere da je životinja dovedena na uspavljivanje, a ispostavilo se da je neki jednostavan problem u pitanju.

Sa druge strane, ako održavate mačku u životu, a ona trpe velike bolove, to nije usluga za nju, ako se sve to dešava iz razloga što vi ne možete da donesete odluku o eutanaziji.  

Eutanazija pasa

Kvalitet života je presudan faktor kada se donosi ovako teška odluka. Ako vam se pas više ne raduje kada se vraćate kući sa posla, ukoliko je depresivan i više se ne obraduje poslasticama, ako je sve što je voleo sada za njega postalo naporno ili bolno, ukoliko pas mokri ili defecira na mestu na kome spava ili je nepokretan – možda je vreme da razmislite i sa veterinarom porazgovarate o eutanaziji, jer je osnovni cilj da se vaš ljubimac ne muči.

Eutanazija životinja – kako se izvodi?

Mnogi vlasnici žele da i u ovom poslednjem trenutku budu pored svog ljubimca, ali sa druge strane, veoma je emotivno teško gledati kako se život gasi. 

Pas ili mačka primaju doze jakog sedativa, i setite se da možda ne želite da vašeg prijatelja zapamtite u takvom stanju. Sam postupak eutanazije je lak, brz i bezbolan. Životinja ništa ne oseća, jer će primiti anestetik koji obezbeđuje da pas ili mačka budu bez svesti, i da ne osećaju bol, a potom se intravenski daje preparat koji zaustavlja rad srca i mozga. 

Na kraju, možete se uvek utešiti činjenicom da je vaš četvoronožni prijatelj imao dug i srećan život, da ste mu pružili puno ljubavi i radosti, kao i on vama. 

Postoji jedna priča koja kaže da psi nikada ne umiru, već samo nastave da spavaju u našim srcima. Kada ponekad, u godinama kasnije, osetimo bol za nekadašnjim prijateljem, to se naš pas u srcu probudio, i zamahao svojim repom, kao nekada. 

Eutanazija – cene:

Sredstva za sedaciju i sredstva  za eutanaziju i potrošni materijal – u proseku je potrebno izdvojiti oko 6000 dinara. 

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate veterinarske ordinacije ispod teksta.