Dodaj firmu

Šta vam je potrebno da bi vaša ribarnica dobro poslovala?

; Ažurirano 16.01.2024.
Šta vam je potrebno da bi vaša ribarnica dobro poslovala?

Ribarnice mogu biti profitabilan posao ako ispunite najvažnije uslove. Budući da radie sa osetljivom i lako kvarljivom robom, morate imati adekvatno mesto za skladištenje.

Kako biste ispunili sve uslove morate imati odovarajuće hladnjače i frižidere za držanje smrznute ribe. Sanitarna inspekcija je veoma zahtevna prema ovakvim objektima jer prodaju osetljivu i lako kvarljivu namirnicu koja se mora besprekorno čuvati na tačno određenoj temperaturi.

Kako bi vaš biznis uspeo, morate imati odličnu lokaciju. Lokacija mora biti prometna,a najbolji izbor su pijace i autobuske stanice gde prolazi veliki broj ljudi koji žele da kupe svežu ribu. Ukoliko nemate dobru lokaciju morate obezbediti dostavu, većina kupaca neče dolazti na posebnu adresu, jer im je lakše da ribu kupe zajedno sa ostalim namirnicama.

Kako biste uspeli u ovom poslu, morate dobro ispitati tržište i potrebe kupaca. Ukoliko kupci u vašem kraju nisu navikli da kupuju ribu, ubrzo ćete se suočiti sa velikim gubitkom, jer je riba proizvod koji se lako kvari, pa ćete imati puno kvarljive robe ukoliko ne uspete da je prodate na vreme.

Vaša ponuda mora biti kvalitetna. Nalaženje pouzdanog dobavljača jedna je od presudnih faktora. Morate imati i kvalitetnu ribu i bogatu ponudu više vrsta riba a poželjno je da imate određene vrste ribe koje se teško nalaze kod nas jer će vam to podići cenu. Kada birate dobavljača, ne morate gledati samo cenu već i blizinu dobavljača vašem lokalu i način transporta do kupaca. Ukoliko nemate obezbeđen transport, moraćete da imate posebno vozilo sa hladnjačom ili da sklopite saradnju sa nekom od agencija koja se bave uslužnim transportom robe.

U ponudi morate imati i svežu ribu i smrznutu ribu i morsku i rečnu. Obogatite ponudu morskim plodovima ili nekom atraktivnom vrstom ribe koja se često prodaje.

Obezbedite adekvatan prostor i uslove kako bi mogli ribu da održite svežom pre nego što stigne do kupca. U vašem poslu važno je da se riba brzo proda, kako vam ne bi ostale zalihe.

I vaš izlog gde ćete izlagati ribu mora da prati red. Neka vaša ponuda bude atraktivna i poštujte pravila izlaganja. Skuplje ribe i delikatese bi trebalo da stavite u sredinu, jer se tu zadržava pogled kupaca. Svaka vrste mesa mora biti ograđena jedna od druge, riblja od morske, dimljena od sveže. Iako je na početku mnogo ulaganja, riba je tražena skori jednako kao i meso. Zato ukoliko poznajete i volite ribu, imate dobre dobavljače i zante kome biste ponudili ribu, samo napred, ribarnica može biti i te kako isplativa.

Idi na vrh strane