Dodaj firmu

Kako da očistite ribu koju ste kupili u ribarnici?

; Ažurirano 16.01.2024.
Kako da očistite ribu koju ste kupili u ribarnici?

Znati kako očistiti ribu može vam spasiti život. Postupak nije jednostavan ali vredi ga naučiti jer ovo znanje može da vam bude korisno u preživljavanju u prirodi. Ipak, većina nas ne iskusi ove trenutke, ali svakako je dobro znati za pripremu zdrave večere sa mnogo nutritivnih vrednosti koje riba ima.

Kako bi postupak protekao na pravi način biće vam potrebna određena oprema:

  • Kanta, posuda
  • Novine
  • Nož
  • Zamrzivač
  • Rukavice za jednokratnu opremu
  • Daska za sečenje

Čišćenje ribe je potrebno uraditi odmah nakon kupovine ribe ili nakon što ulovite ribu.

Ukoliko čišćenje odložite na par sati, stavite je u posudu sa ledom.

Šta bi trebalo da znate pre čišćenja ribe?

Čišćenje ribe je uglavnom prljav posao, zbog čega se mnogi ljudi odlučuju za to da čišćenje obave na otvorenom. Ako vam je hitno da ribu očistite na otvorenom, gde nemate mnogo uslova, obavezno imajte čistu tekuću vodu u blizini pre nego što započnete čišćenje ribe. Voda će vam pomoći da isperete ruke ali i da isperete površinu na kojoj ste čistili ribu.

Zapamtite da su riblje rljušti oštre i možete se iseći na njih. Budite pažljivi tokom postupka čišćenja i utrobe.

Neke ribe dolaze sa oštrim zubima na koje se možete poseći - posebno ako ih držite za glavu tokom postupka čišćenja. Pored toga, neke vrste riba imaju jak ukus i puno kostiju što ih čini teškim i opasnim za konzumiranje. Pa ukoliko želite da ih izbegnete raspitajte se u ribarnici koje vrste ribe su sa manje kostiju.

Bez obzira da li ćete ribu iseći ili spremati u komadu, morate znati kako očistiti ribu. 

Evo nekoliko koraka koji će vam olakšati.

Stavite ribu na bok i postavite ruku na vrh. Glatkim pokretima ubacite nož kroz zadnji deo ribe i zavucite rez kroz podnožje donje vilice. Nož ne gurajte preduboko kako ne biste probušili creva.

Razdvojite šupljinu i izvadite unutrašnjost ribe. Tamo gde je potrebno, nožem jednostavno uklonite sve zaostale delove koji nisu potrebni.

Kašikom izgrebite bubrege, jetru i ostale preostale organe. Na predelu stomaka, crna sluznica duž šupljine može biti neprijatnog ukusa Ne zaboravite da je uklonite.

Neki ljudi prilikom spremanja odstrane i glavu ali to ne morate raditi osim kod nekih vrsta riba. Dobro isperite šupljinu pomoću creva. Nakon što je vaša riba iznutra očišćena, obrišite je suvim papirnim ubrusima.

Obavezno odmah očistite svoj radni sto.

Evo još nekoliko korisnih činjenica koje bi trebalo da znate:

Koliko najduže može riba da stoji pre čišćenja?

Prema istraživanju, nakon što ulovite ribu, ona može da ostane sveža do 24 sata bez sečenja i čišćenja - pod uslovom da je ohlađena i pravilno odložena.

Kako ukloniti riblji miris pre spremanja?

Očistite ribu temeljno slanom vodom. Potapajte je u slanoj vodi otprilike 15 minuta pre ispiranja. Ovo će smanjiti miris vaše ribe pre spremanja.

Kako biste pristupili čišćenju morate znati da li riba dolazi sa zubima, kostima i morate poznavati vrste ribe, kako bi je dobro očistili i pripremili na pravi način.

Idi na vrh strane