Dodaj firmu

Kako da izaberete svežu ribu u ribarnici?

; Ažurirano 16.01.2024.
Kako da izaberete svežu ribu u ribarnici?

Bliži se vreme slava i posne trpeze. Sigurni smo da će se i riba naći u nekom obliku na vašem stolu, a ona pored toga što je zdrava i  daje niz zdravstvenih benefita, može se spremati u nekoliko oblika i na nekoliko načina. Toliko je mnogo rečne i morske ribe,a na vama je da izaberete ssvoju omiljenu.

Pre svega trebalo bi da znate kako da izaberete onu koja je sveža, jer to je za pripremu ribe jedna od presudnih stvari.

- Bistre oči, crvene škrge i meso koje se ne lepi za prste:

Svežu ribu možete prepoznati na prvi pogled tako što ćete uraditi brzi vizuelni pregled. Bistre, okrugle jasne oči i crvene škrge ukazuju da je riba sveža i zdrava, utonule oči pokazuju da riba više nije sveža. Takođe sam izgled ribe dosta govori o njenom stanju, ukoliko je koža sjajna, škrge čvrste a prsti vam se ne lepe za ribu kad je uzmete, to je znak da je riba sveža i da možete da je kupite za svoju trpezu.

- Blag prirodan miris:

Sveža riva miriše na morsku vodu, ukoliko je morska ili ima blagi miris. Ukoliko riba čudno miriše ili vam je miris stran, to je znak da riba već duže vreme stoji a usled stajanja ispušta neprijatne mirise.

- Riba je čvrsta a ne mlitava:

Ukoliko vidite da je riba čvrsta, da klizi pod prstima a da se nije mlitava ili ima druge promene na koži, to je dobar znak i možete da je kupite i spremite za svoje goste.

- Još par saveta o ribama:

Ribu uvek kupujte u dobrim proverenim ribarnicama, jer njihova roba je podložna ispitivanju i kontroli inspekcije. Prodavci ribe ne ulici, nisu dobar izbor, osim ukoliko niste na moru i znate proverene alase koji će vam prodati svoj ulov. Za ovu kupovinu morate imati malo više iskustva. Kada kupite ribu, možete i da je zamrznete. Bele ribe mogu se držati u zamrzivaču i do godinu dana, dok su plave masnije i mogu se držati 6 meseci u zamrzivaču.

Bez obzira da li volite morku ili rečnu ribu, ovo je osetljiva namirnica čiji kvalitet znaju da prepoznaju samo pravi ljubitelji mediteranske i rečne kuhinje, a i vi uz par saveta i malo iskustva možete postati iskusan poznavalac ribljih specijaliteta.

Idi na vrh strane