Dodaj firmu

Šta je suši?

; Ažurirano 16.01.2024.
Šta je suši?

Specijalitet koji možete kušati ne samo u Japanu, gde je prvobitno i spreman, nego i širom sveta se naziva suši. Reč je o jelu, koje se sastoji od dva dela i to pirinča i dodatka.

Da budemo precizni, Šari je naziv za kuvani pirinač, u koji se dodaje pirinčano sirće. A naziv za dodatak uz pirinač je Net, s tim što taj dodatak uglavnom bude neki proizvod iz mora, odnosno najpre riba ili morski plodovi.

Najvažnije je da znate i to da je deo koji obuhvata kuvani pirinač uz dodato pirinčano sirće uvek sastavni deo sušija, dok se drugi deo, to jest dodatak može menjati.

Prvi put je originalni oblik onoga, što mi danas znamo kao suši kreiran na području jugo - istočne Azije. Kasnije kako je vreme odmicalo, suši se proširio i do područja južnog dela Kine, a na kraju i do Japana.

A što se tiče porekla naziva, trebalo bi napomenuti da bi slobodan prevod bio kiseli ukus, mada sam pojam vodi poreklo od termina, koji se više ne može sresti u upotrebi.

Treba svakako naglasiti da se suši širom sveta može konzumirati isključivo u specijalizovanim restoranima, ali ga nikako ne treba probati na mestima, koja nisu proverena.

Kada su u pitanju ribarnice Beograd, sasvim sigurno da one ne nude ovaj japanski specijalitet, ali nude mnoge druge specijalitete iz celog sveta.

A kada je reč o već pomenutom, najstarijem obliku sušija širom Japana, on vrlo liči na suši koji se danas može konzumirati.

Naime, da bi riba mogla da fermentiše, morala je da bude praktično obmotana pirinčem, u koji je dodato pirinčano sirće. A što se tiče savremenog načina pripreme sušija, obično se pirinač baca, dok se riba konzumira.

Kasnije se način pripreme sušija menjao, da bi na samom kraju 18 - og veka, odnosno na početku 19 – og izvesnih Hanaja Hohej kreiarao suši, koji danas možemo da konzumiramo širom sveta. On je taj svoj specijalitet kreirao u gradu Edo i značajno se razlikuje od prvobitnog.

Naime, savremeni suši obično nije fermentisan i priprema se vrlo često i izvan objekta, u kome je prvenstveno skuvan, tako da u velikoj meri može da se okarakteriše kao „ fast food “. Međutim, ako zaista nađete pravi suši restoran, onda se lako može desiti da uživate u ukusima prvobitnog sušija.

Idi na vrh strane