Dodaj firmu

Koju ribu bi trebalo jesti a koju ne?

; Ažurirano 16.01.2024.
Koju ribu bi trebalo jesti a koju ne?

Riba je zdrava hrana sa visokim sadržajem proteina, posebno važna zbog svojih omega-3 masnih kiselina, koje su esencijalne masti koje naše telo ne proizvodi samo.

Omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u zdravlju mozga i srca. Pokazalo se da omega-3 smanjuju upale i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Oni su važni i za prenatalni razvoj kod beba.

Većina nutricionista preporučuje da bi trebalo jesti ribu najmanje 2 puta nedeljno, naročito masnu ribu poput lososa, jezerske pastrmke, sardine i albacore tune, koje sadrže puno omega-3.

Ipak, postoje određeni rizici povezani sa redovnim konzumiranjem ribljih specijaliteta. Zagađivači poput žive i polihlorisanih bifenila pronalaze put u zemlju, jezero i okeansku vodu iz našeg kućnog i industrijskog otpada, a zatim u ribu koja tamo živi.

Određeni rizii posebno su važni za trudnice, porodilje i dojilje.

Savetuju da ove grupe izbegavaju ribe sa višim nivoima kontaminacije živom, što obično uključuje ribe kao što su sabljarka i skuša.

Ipak postoje neke vrste ribe koji su najbolji izbor u ishrani i najviše se preporučuju zbog svojih blagodeti.

1. Losos

Losos je odlična opcija za vašu  ishranu, ali ako vaš budžet to dozvoljava, odlučite se za divlju sortu. Isprobajte ovaj recept sa lososom na žaru sa slatkasto-osetljivom glazurom za predjelo koje je lako pripremiti.

2. Haringa

Masna riba slična sardini, haringa je posebno dobra dimljena. Dimljena riba je prepuna natrijuma, pa je konzumirajte umereno.

3.  Smuđ

Bela riba, smuđ je srednje teksture i može doći iz okeana ili slatke vode

4.  Pastrmka

Jedna od najsigurnijih riba kada je ekološki faktor u pitanju

5. Sardine

Takođe masna riba, sardine su bogate mnogim vitaminima. Verziju u konzervi je lako pronaći, a zapravo je hranjivija jer konzumirate celu ribu, uključujući kosti i kožu - ne brinite, one su prilično rastvorene

6. Tunjevina

Bilo da je sveža ili konzervirana, tuna je mnogima omiljena. Kada kupujete svežu tunu, odaberite komad koji je sjajan i miriše na svež okean. I njega je lako pripremiti - sve što mu je potrebno je brzo pečenje na velikoj vatri. Preporučuje se da ljudi ograniče žutoplavu, albacore i ahi tune zbog visokog sadržaja žive.

Idi na vrh strane