Dodaj firmu

Mediteranska kuhinja i njene prednosti

; Ažurirano 16.01.2024.
Mediteranska kuhinja i njene prednosti

Kada kažemo mediteranska kuhinja, naravno mislimo na zemlje koje pripadaju području Mediterana, odnosno na sve one specijalitete, koji su karakteristični za te zemlje. Sad da li će to biti italijanska ili grčka, odnosno španska kuhinja, to i nije toliko bitno, koliko je bitno da je u pitanju kuhinja, koja i te kako može da se pohvali jelima, kojasu na prvom mestu dobra za zdravlje, a uz to su i izuzetno ukusna.

Zato bi restorani Beograd, koji nude specijalitete mediteranske kuhinje svakako trebalo da budu na vrhu vaše liste prioriteta.

Osnovne karakteristike mediteranske kuhinje

Ako posmatrate na primer grčku ili italijansku kuhinju, shvatićete da koliko god Grci i Italijani vode računa o kvalitetu jela koja pripremaju, toliko isto vode računa i o tome na koji način će da ih posluže. Zato i nije ništa čudno što je u ovim zemljama gotovo obavezan aperitiv, koji podrazumeva piće, koje se tradicionalno priprema u tom kraju zemlje. Zatim slede tradicionalno pripremljena jela, a posle svega toga obično se služi i domaće vino, a zatim i slatkiši.

Neko bi rekao da je to mnogo, ali to ipak nije istina, najpre zato što je u mediteranskoj kuhinji izuzetno zastupljeno maslinovo ulje, koje je poznato kao prirodni čistač krvnih sudova. Zato i nije čudno što mnogobrojni Grci, na primer imaju najmanji procenat kardiovaskularnih oboljenja.

Crno vino se najčešće konzumira nakon jela mediteranske kuhinje, a treba imati na umu da se ono smatra jednim od najjačih prirodnih antioksidanasa. Neretko se služi i domaće belo ili roze vino nakon obroka, a u određenim delovima Mediterana i pivo.

Kada su u pitanju restorani Beograd, koji su usmereni na jela mediteranske kuhinje, to podrazumeva kombinaciju grčke, španske i italijanske najčešće. A ta jela uključuju dosta povrća, maslinovog ulja, sireva i crno vino, najpre.

Ipak, nije zaboravljeno ni meso, ali je činjenica da mediteransku kuhinju primarno karakteriše češće korišćenje ribe i specijaliteta od ribe, odnosno morskih plodova.

Idi na vrh strane