Dodaj firmu

Šta pojesti u restoranu kada želite više energije?

; Ažurirano 16.01.2024.
Šta pojesti u restoranu kada želite više energije?

Mnogi ljudi se osećaju umorno ili iscrpljeno u nekom trenutku tokom dana. Nedostatak energije može uticati na vaše svakodnevne aktivnosti i učiniti vas manje produktivnim.

Možda nije iznenađujuće, vrsta i količina hrane koju jedete igraju ključnu ulogu u određivanju nivoa energije tokom dana.

Iako vam sva hrana daje energiju, neka hrana sadrži hranljive sastojke koji bi vam mogli pomoći da povećate nivo energije i održite budnost i fokus tokom dana.

Ukoliko često jedete u restoranu jer Vam je tempo života takav da ste stalno u pokretu i potrebno vam je više energije, evo šta da naručite u restoranu:

- Masna riba

Masna riba poput lososa i tunjevine dobar je izvor proteina, masnih kiselina i vitamina B, što ih čini odličnom hranom za uvrštavanje u vašu ishranu.

Porcija lososa ili tune daje vam preporučenu dnevnu količinu omega-3 masnih kiselina i vitamina B12.

Pokazalo se da omega-3 masne kiseline smanjuju upale, što je čest uzrok umora.

U stvari, neke studije su utvrdile da uzimanje omega-3 suplemenata može smanjiti umor, posebno kod pacijenata sa rakom i onih koji se oporavljaju od raka.

Dalje, vitamin B12 deluje sa folatima da bi proizveo crvene krvne ćelije i pomogao gvožđu da bolje deluje u vašem telu. Optimalni nivo crvenih krvnih zrnaca i gvožđa može smanjiti umor i povećati energiju.

- Smeđi pirinač

Smeđi pirinač je vrlo hranljiva hrana. U poređenju sa belim pirinčem, manje je obrađen i zadržava veću hranljivu vrednost u obliku vlakana, vitamina i minerala.

Pola šolje (50 grama) smeđeg pirinča sadrži 2 grama vlakana i obezbeđuje veliki deo vašeg dnevnog preporučenog unosa (RDI) mangana, minerala koji pomaže enzimima da razgrađuju ugljene hidrate i proteine da generišu energiju.

Pored toga, zahvaljujući sadržaju vlakana, smeđi pirinač ima nizak glikemijski indeks. Stoga bi mogao da pomogne u regulisanju nivoa šećera u krvi i promoviše stalan nivo energije tokom dana.

- Batat

Osim što je ukusan, slatki krompir je hranljivi izvor energije za one koji žele dodatno pojačanje. U porciju batata od 1 šolje (100 grama) može se spakovati do 25 grama složenih ugljenih hidrata, 3,1 grama vlakana, 25% RDI za mangan i 564% RDI za vitamin A.

Zahvaljujući vlaknima slatkog krompira i složenom sadržaju ugljenih hidrata, vaše telo ih polako probavlja, što vam obezbeđuje stabilnu opskrbu energijom.

- Kafa

Kafa je možda prva hrana koju biste pomislili da konzumirate kada tražite pojačanu energiju. Bogat je kofeinom, koji može brzo da pređe iz krvotoka u mozak i inhibira aktivnost adenozina, neurotransmitera koji smiruje centralni nervni sistem. Kao rezultat, povećava se proizvodnja epinefrina - hormona koji stimuliše telo i mozak.

Iako kafa pruža samo dve kalorije po šolji, njeni stimulativni efekti mogu učiniti da se osećate budno i usredsređeno.

Ne preporučuje se konzumacija preko 400 mg kofeina ili oko 4 šolje kafe dnevno.

Zato nakon dobrog ručka, naručite i kafu.

- Jaja

Jaja nisu samo izuzetno zadovoljavajuća hrana već i puna energije koja vam mogu pomoći da dobro započnete dan, zato ako doručkujete u restoranu, jaja su pravi izbor. Spakovani su proteinima koji vam mogu pružiti stabilan i održiv izvor energije.

Pored toga, leucin je najzastupljenija aminokiselina u jajima, a poznato je da stimuliše proizvodnju energije na nekoliko načina.

Leucin može da pomogne ćelijama da unose više šećera u krvi, podstakne proizvodnju energije u ćelijama i poveća razgradnju masti kako bi proizvele energiju.

Štaviše, jaja su bogata vitaminima B. Ovi vitamini pomažu enzimima da izvrše svoju ulogu u procesu razgradnje energije za dobijanje energije.

- Humus

Humus se pravi od leblebija, paste od sezamovog semena (tahini), ulja i limuna. Kombinacija ovih sastojaka čini humus dobrim izvorom energije.

Slanutak u humusu dobar je izvor složenih ugljenih hidrata i vlakana koje vaše telo može koristiti za stabilnu energiju.

Pored toga, pasta od sezamovog semena i ulje u humusu sadrže zdrave masti. Ovi sastojci su takođe korisni za usporavanje apsorpcije ugljenih hidrata, što vam pomaže da izbegnete skokove šećera u krvi.

Možete uživati u humusu kao umak za povrće ili u kombinaciji sa drugim jelima, poput sendviča ili salata.

- Pasulj

Pasulj je bogat hranljivim sastojcima i odličan izvor prirodne energije.

Iako postoje stotine vrsta pasulja, njihovi hranljivi profili su vrlo slični. Oni su bogat izvor ugljenih hidrata, vlakana i proteina.

Pasulj se polako vari, što pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i daje vam stabilnu energiju. Pored toga, pasulj sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u borbi protiv upala i promovisanju energije.

Crni pasulj i crnooki grašak spadaju u najpoznatije vrste pasulja. Ovi pasulj je dobar izvor folne kiseline, gvožđa i magnezijuma.

Idi na vrh strane