Kako sprečiti da vam se testo za picu lepi za podlogu?
Napisano 26.12.2022. ; Ažurirano 30.01.2024.Pravljenje savršenog testa za picu je prava umetnost. Upravo samo testo pravi tu bitnu razliku između prosečne i dobre pice. Testo je najvažniji sastojak pice a samo mešanje testa je umetnost i to znaju sve picerije u Novom Sadu.
Testo za picu potrebno je i dobro ispeći, na pravoj temperaturi i u pravoj pećnici. Početak pravljenja dobrog testa, ogleda se u tome, da se ono ne lepi za podlogu.
Naravno to se može izbeći sa dodavanjem brašna, ali je potrebno poznavati vrste brašna i kako se ono ponaša na određeno temperaturi.
Zato picerije koriste kvalitetna brašna i način pripreme, a često imaju zaposlene prave pica majstore, koji znaju tajnu savršeno ispečene pice.
Iako je poželjan određeni kvalitet lepljivosti, nije neuobičajeno da testo za picu postane previše lepljivo. Potrebno je da bude lepljivo u određenoj meri, ali ne potpuno, kako se ne bi cepalo, već je potrebno da klizi po podlozi.
- Šta picerije u Novom Sadu rade kako se testo za picu ne bi lepilo?
Kada se brašno, voda i kvasac pomešaju, dva proteina brašna - glutenin i gliadin - kombinuju se sa vodom da bi napravili gluten. Što se testo više mesi, razvija se više glutena, a to pomaže da testo bude snažno, glatko i elastično, a baš takvu koru želite.
Međutim, ovaj problem može da se razvije, pa testo postane suviše lepljivo. Ovo se događa zbog prevelike apsorpcije testa. Testo za picu postaje previše lepljivo kada upije previše vode. Zato je potrebno dodavati malo po malo brašna, dok ne dođemo do idealne strukture testa.
- Problem nedovoljno umešanog testa napraviće loše testo za picu:
Kada testo za picu niste dovoljno umesili , gluten ne može da ojača i da se razvije. Kao rezultat dobijate grubo testo za picu, koje se teško razvlači, što dovodi do cepanja kore, kada pokušate da je razvučete u okrugli oblik.
- Nepravilno rukovanje kvascem:
Ako vaš recept sadrži aktivni suvi kvasac ili instant suvi kvasac, važno je da pravilno upravljate kvascem kada ga ubacujete u testo. Dok se instant suvi kvasac dodaje direktno u brašno, aktivni suvi kvasac najbolje deluje kada se rehidrira. Suv kvasac je osetljiv na temperaturu i zato svaka picerija, češće koriste svež kvasac jer je on najkvalitetniji za dobro testo.
Pored testa važni su i sami sastojci, odnosno njihov kvalitet i kombinovanje. Domaći sastojci su uvek najbolji izbor, jer utiču na ukus pice. Dobra pica je glavni adut svake picerije u Novom Sadu, zato je veoma važno da svaka picerija ima i svog pica majstora i dobru uslugu, jer će samo tako održati svoj kvalitet i potražnju.