Dodaj firmu

Kako sprečiti da vam se testo za picu lepi za podlogu?

; Ažurirano 30.01.2024.
Kako sprečiti da vam se testo za picu lepi za podlogu?

Pravljenje savršenog testa za picu je prava umetnost. Upravo samo testo pravi tu bitnu razliku između prosečne i dobre pice. Testo je najvažniji sastojak pice a samo mešanje testa je umetnost i to znaju sve picerije u Novom Sadu.

Testo za picu potrebno je i dobro ispeći, na pravoj temperaturi i u pravoj pećnici. Početak pravljenja dobrog testa, ogleda se u tome, da se ono ne lepi za podlogu.

Naravno to se može izbeći sa dodavanjem brašna, ali je potrebno poznavati vrste brašna i kako se ono ponaša na određeno temperaturi.

Zato picerije koriste kvalitetna brašna i način pripreme, a često imaju zaposlene prave pica majstore, koji znaju tajnu savršeno ispečene pice.

Iako je poželjan određeni kvalitet lepljivosti, nije neuobičajeno da testo za picu postane previše lepljivo. Potrebno je da bude lepljivo u određenoj meri, ali ne potpuno, kako se ne bi cepalo, već je potrebno da klizi po podlozi.

- Šta picerije u Novom Sadu rade kako se testo za picu ne bi lepilo?

Kada se brašno, voda i kvasac pomešaju, dva proteina brašna - glutenin i gliadin - kombinuju se sa vodom da bi napravili gluten. Što se testo više mesi, razvija se više glutena, a to pomaže da testo bude snažno, glatko i elastično, a baš takvu koru želite.

Međutim, ovaj problem može da se razvije, pa testo postane suviše lepljivo. Ovo se događa zbog prevelike apsorpcije testa. Testo za picu postaje previše lepljivo kada upije previše vode. Zato je potrebno dodavati malo po malo brašna, dok ne dođemo do idealne strukture testa.

- Problem nedovoljno umešanog testa napraviće loše testo za picu:

Kada testo za picu niste dovoljno umesili , gluten ne može da ojača i da se razvije. Kao rezultat dobijate grubo testo za picu, koje se teško razvlači, što dovodi do cepanja kore, kada pokušate da je razvučete u okrugli oblik.

- Nepravilno rukovanje kvascem:

Ako vaš recept sadrži aktivni suvi kvasac ili instant suvi kvasac, važno je da pravilno upravljate kvascem kada ga ubacujete u testo. Dok se instant suvi kvasac dodaje direktno u brašno, aktivni suvi kvasac najbolje deluje kada se rehidrira. Suv kvasac je osetljiv na temperaturu i zato svaka picerija, češće koriste svež kvasac jer je on najkvalitetniji za dobro testo.

Pored testa važni su i sami sastojci, odnosno njihov kvalitet i kombinovanje. Domaći sastojci su uvek najbolji izbor, jer utiču na ukus pice. Dobra pica je glavni adut svake picerije u Novom Sadu, zato je veoma važno da svaka picerija ima i svog pica majstora i dobru uslugu, jer će samo tako održati svoj kvalitet i potražnju.

Firme povezane sa tekstom

San Remo Picerija & Fast Food

Brza hrana - pljeskavice, sendviči, pice i obrok salate po najpovoljnijim cenama u gradu!
Pročitaj više

Futoska 50
Novi Sad

Pizzeria Antica Roma

Braće Popović 2
Novi Sad

Prima Pizza picerija

Najbrža i najukusnija pica očekuje Vas u strogom centru Novog Sada, preko puta sinagoge, a zove se Prima Pizza.
Pročitaj više

Jevrejska 12
Novi Sad

ALEKSANDAR 97 Picerija

Italijanska, a domaća - prava PIZZA umešena s mnogo ljubavi i umeća, čeka na Vas mirisna i topla u jedinstvenoj kafe-piceriji Aleksandar 97 u Novom Sadu. Naći ćete nas na Bulevaru Evrope 21 svakoga dana u nedelji i uvek spremne da vas ugostimo na najbolji način.
Pročitaj više

Bulevar Evrope 21
Novi Sad

MAREZI TRADIZIONE Picerija

Pizze Marezi Tradizione mese se ručno po tradicionalnoj recepturi već provereno prihvaćenoj kod ljubitelja ovog prestižnog italijanskog specijaliteta, a testo se peče u pećima na drva što ima daje posebno ukusnu notu.
Pročitaj više

Skerlićeva 1
Novi Sad

Ragazza Picerija

Futoška 21
Novi Sad

Bellagio Pizzeria

Mite Ruzica 3
Novi Sad

Cezar Pizza

"Cezar" smo osnovali 2000 godine i sami osećajući potrebu za restoranom u kojem ćemo jesti brzo u pauzi učenja, između dva posla, ili čak i bez pauze dok radimo.
Pročitaj više

Modene 2, Novi Sad
Novi Sad
Idi na vrh strane