Pečenica je jedan od omiljenih suhomesnatih proizvoda. Ukusu mesa malo ljudi može da odoli, tako da često ručak u kome nema ove namirnice, deluje nekalorično i ne pruža dovoljan osećaj sitosti. Zbog toga imamo manjak energije, koja nam je preko potrebna za razne obaveze koje nas očekuju u toku dana.

Pročitaj više

Izaberite neku od mesara gde možete kupiti PEČENICU

Beograd

SB Babić Zlatiborsko užički delikatesi
Vojvode Stepe 94b
Voždovac Pozovi

Užičko zlatiborski delikatesi nalaze se na Voždovcu. Najukusniji autentični zlatiborski i užički specijaliteti sada su dostupni i u Beogradu....
Pročitaj više

Altina roštilj kod Petra L
Ugrinovački put 71f, Altina
Zemun Pozovi

Dostava roštilja od svežeg mesa bez aditiva na teritoriji Zemuna i okoline, Roštilj na kilo, roštilj na porcije, mogućnost keteringa....
Pročitaj više

Demetrin Vrt delikates
Neznanog Junaka 15
Savski venac Pozovi

Demetrin Vrt na Dedinju je prava riznica vrhunskih delikatesa, kao što su španska i italijanska pršuta kao i mnogobrojni italijanski sirevi i odlična vina...
Pročitaj više

Mesara Kod Laze
Jovana Miodragovića 13b
Zemun Pozovi

Nudimo Vam uvek sveže meso i mesne prerađevine za svakodnevnu ishranu i za razne proslave i slavlja....
Pročitaj više

Bojčin Eko Turs - proizvodi od mangulice
Dvanaestog Avgusta 78, Progar
Surčin

Ako želite da probate nešto jedinstveno i jako kvalitetno, izaberite proizvode od mangulice Bojčin Eko Turs. U našoj ponudi nalaze se 100% prirodni proizvodi koji se pripremaju po tradicionalnoj recepturi, bez konzervansa, nitritnih soli, v...

Mesara kod Neše i Srkija
Ilije Đuričića 25a
Čukarica

Kada poželite sveže i kvalitetno meso za pripremu obroka, mesara Kod Neše i Srkija je prava adresa za Vas. Za meso kupljeno kod nas vršimo uslužno pečenje koje je potpuno BESPLATNO. Takođe, u našoj ponudi nalazi se vrhunsko pečenje i domaće...

Obradović pečenjara
Repiška 59
Čukarica

Pečenjara Obradović nalazi se u Žarkovu i kod njih možete kupiti uvek vruću i hrskavu prasetinu, jagnjetinu, piletinu, ali i čvarke i suhomesnate domaće proizvode....

Slavonac mesare
Nikole Zrinjskog 16
Surčin

Mesara Slavonac u Surčinu nudi sve vrste svežeg mesa, kompletan roštiljski program, kao i jedinstvene zanatske proizvode koji su naš zaštiti znak. Posetite nas i obradujte Vaše najmilije prelepim ručkom od mesa vrhunskog kvaliteta....

Pršutara
Baba Višnjina 48 lok 5, Bul. Zorana Đinđića 12ž
Vračar

Ukoliko ste ljubitelji kvalitetne njeguške pršute i crnogorskih sireva, ne propustite da posetite radnju Pršutara na Vračaru ili na Novom Beogradu. Osetite ukus pravih crnogorskih specijaliteta....

Mesara Suzana Đorđević
Pijaca Skadarlija lok 18, Beograd

Mesara Suzana Đorđević je po pitanju mesa od mangulice prva u Beogradu. U mesari Suzana Đorđević možete naći uvek sveže meso, suhomesnato meso, kobasice kao i slaninu i mast od mangulice!...

Mesara Mladenović
Borska 45g, Miljakovac
Rakovica

Kada poželite bogat i kvalitetan obrok, svratite do mesare Mladenović na Miljakovcu. U našoj ponudi svakodnevno Vas očekuje širok asortiman svežeg mesa, bogat roštiljski program, kao i proizvodi od mesa. Takođe, vršimo pečenje roštilja na ć...

AGROPAPUK Naša Kuća Mesa
Ugrinovačka 260, Dobanovci
Surčin

Naša Kuća Mesa su maloprodajni objekti kompanije Agropapuk, koji su locirani širom Srbije. U našoj ponudi nalazi se širok asortiman svežeg mesa, kao i raznovrsni proizvodi od mesa. Takođe, bavimo se veleprodajom svežeg mesa u saradnji sa ve...

Pečenica je jedan od omiljenih suhomesnatih proizvoda. Ukusu mesa malo ljudi može da odoli, tako da često ručak u kome nema ove namirnice, deluje nekalorično i ne pruža dovoljan osećaj sitosti. Zbog toga imamo manjak energije, koja nam je preko potrebna za razne obaveze koje nas očekuju u toku dana.

Kada je reč o pečenici, ona se često vezuje za neke tradicionalne običaje, kao što je dva dana pred Božić, najčešće na Tucindan, ritualno klanje praseta, čije će meso biti upotrebljeno za pravljenje pečenice.

Domaća pečenica

Postoji dosta načina na koji se može pripremiti domaća pečenica, a jedna od varijanti je korišćenje plećke sa rebrima, ili zadnjeg buta praseta. Idealno je domaću pečenicu pripremiti na ražnju, jer samo tako će biti neodoljivog ukusa i mirisa.

Dimljena pečenica

Dimljeno meso je usoljeno i slasno, tako da retko ko može reći “ne“ ovakvom specijalitetu. Dimljena pečenica se proizvodi na poseban način, gde se prate recepti starih majstora.

Reč je o fino dimljenom proizvodu koji je napravljen od svinjskog mesa, i pri tome je stabilne i ujednačene boje. Ukus koji krasi pečenicu je vrlo prijatan i svojstven, ali bi naša najtoplija preporuka bila da probate ovaj sjajan specijalitet, jer ukus govori više od hiljadu reči.

Prodaja pečenice

Ako volite domaću pečenicu, takođe je možete pronaći u mesarama, gde se prodaje u originalnom pakovanju, i pri tome je zaštićena od svetlosti i vlage.

Najčešće je u vakuum pakovanju, čime se postiže svežina proizvoda i zadržava se svojstven ukus i miris.

Proizvodnja pečenice na tradicionalan način

Komad svinjetine koji je namenjen za spravljanje pečenice se najpre opere, pa se zatim osuši. Na mestima koja su veće debljine, meso se zaseca i tu se dobro zasoli, dakle so se stavlja direktno u te zareze koji se naprave.

Meso se posoli, pa se so utrlja rukom, a nakon toga se pristupa pečenju pečenice. Povremeno se meso okreće i preliva sokom od pečenja, što kasnije obezbeđuje božanstven ukus.

Iskusni majstori pripremanja pečenice znaju da ju je potrebno preliti pivom, i to nakon nekog vremena pečenja na ražnju. Pri tome, pečenica se ne preliva odjednom, već se okreće i postepeno poliva.

Zbog prelivanja pivom, pečenica će dobiti hrskavu koricu, koja nikako neće biti žilava, a gotova je sasvim kad meso porumeni, odnosno kad boja polako počinje da bude braon. Pečenica se potom ohladi, iseče i spremna je za posluživanje.

Posebno je zanimljiva rolovana pečenica, što je proizvod veoma lepog izgleda i još boljeg ukusa.

Jedan od bisera francuske kuhinje je fantastični kiš loren sa dimljenom pečenicom.

Za kraj našeg teksta, pozabavićemo se interesantnim istorijskim pričama, koje objašnjavaju otkuda običaj kod srpskog naroda da se pečenica priprema za Božić.

Naime, dok su vladali Turci, bilo je dozvoljeno spahijama i agama da upadnu u koju god kuću žele i da zatraže da im se spremi jelo po želji. Pošto su Srbi hteli da praznike provedu u miru, počelo se sa običajem da se prase kolje za Božić, jer je poznato da je Turcima bilo zabranjeno da ulaze u domove gde se priprema svinjsko meso, a uopšte nije dozvoljeno da isto jedu.

Tako je taj običaj ostao do današnjih dana, pa se na našim prostorima uveliko uživa u ovom sjajnom specijalitetu od svinjskog mesa.

Pečenica – cena:

Cena se kreće od 750 din. do 1400 dinara, u zavisnosti od vrste pečenice.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate mesare i prodavnice suhomesnatih proizvoda koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

    Iskustva i preporuke posetilaca

    Uros Filipovic
    11.10.2018 01:23

    Postoji dosta načina na koji se može pripremiti domaća pečenica, a jedna od varijanti je korišćenje plećke sa rebrima, ili zadnjeg buta praseta. Idealno je domaću pečenicu pripremiti na ražnju, jer samo tako će biti neodoljivog ukusa i mirisa.

    Ljubinka Sreckovic
    31.08.2017 07:36

    Licno najvise volim kada je pecenica dimljena, odnosno ne volim kada je nekako kuvana ili posebno spremljena u onim posebnim pecima, kao sto je to cesto slucaj u danasnje vreme. Cene su naravno ono sto bi posebno trebalo da dodje do izrazaja.

    Janko Zivanovic
    18.05.2017 07:14

    Sto se mene licno tice, svaka pecenica nije nesto sto je preterano naivno. Sve drugo je samo gubljenje vremena.

    Nikolina Pantelic
    17.05.2017 07:37

    Kako god da okrenete, nije pecenica ni malo naivna. Sve drugo samo moze da bude gubljenje vremena.

    Petar Jankovic
    04.05.2017 08:33

    Koliko mi se samo cini, svaka pecenica treba da se lepo plati.

    Jana Stankovic
    03.05.2017 10:58

    Samo treba da znate da je svaka pecenica nesto sto bi trebalo da se debelo plati.

    Ivan Stojanovic
    20.04.2017 11:29

    Pecenica nikako nije jeftina, odnosno bar ne bi trebala i mogla da bude.

    Marko Petrovic
    19.04.2017 11:15

    Po pravilu, sto se pecinice tice, sigurno je kvalitet i vise nego vazana kako pre tako i kasnije.

    Biljana Brankovic
    06.04.2017 09:42

    Po meni svaka pecenica bi trebala da ima neki svoj jedinstveni ukus. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena.

    Dusan Markovic
    04.04.2017 09:02

    Po pitanju pecenice, sigurno je kvalitet nesto sto vam pre ili kasnije nista ne znaci. Mada, sve je to u danasnje vreme relativno slicnog ukusa.