Dodaj firmu

Žare Mesara

Dobar roštilj je uvek bio glavni sastojak dobre zabave. Kada se lepo i kvalitetno ruča, onda i atmosfera postaje bolja i zabavnija. Zato vam je mesara Žare na raspolaganju za uslužno pečenje roštilja na kilogram i prodaju roštilja u našem o...
Pročitaj više

Sremskih boraca 4
Zemun, Beograd

Vule Mesara

Mesara Vule nalazi se na Voždovcu. U ponudi su sve vrste svežeg i pečenog mesa, svinjetina, jagnjetina, teletina, piletina, roštilj na kilogram za sve vrste proslava.
Pročitaj više

Braće Jerković 95z
Voždovac, Beograd

SB Babić Zlatiborsko užički delikatesi

Užičko zlatiborski delikatesi nalaze se na Voždovcu. Najukusniji autentični zlatiborski i užički specijaliteti sada su dostupni i u Beogradu.
Pročitaj više

Vojvode Stepe 94b
Voždovac, Beograd

Pečenica Altina roštilj kod Petra L

Dostava roštilja od svežeg mesa bez aditiva na teritoriji Zemuna i okoline, Roštilj na kilo, roštilj na porcije, mogućnost keteringa.
Pročitaj više

Ugrinovački put 71f, Altina
Zemun, Beograd

Pečenica Demetrin Vrt delikates

Demetrin Vrt na Dedinju je prava riznica vrhunskih delikatesa, kao što su španska i italijanska pršuta kao i mnogobrojni italijanski sirevi i odlična vina
Pročitaj više

Neznanog Junaka 15
Savski venac, Beograd

Bojčin Eko Turs - proizvodi od mangulice

Ako želite da probate nešto jedinstveno i jako kvalitetno, izaberite proizvode od mangulice Bojčin Eko Turs. U našoj ponudi nalaze se 100% prirodni proizvodi koji se pripremaju po tradicionalnoj recepturi, bez konzervansa, nitritnih soli, v...
Pročitaj više

Dvanaestog Avgusta 78, Progar
Surčin, Beograd

Pečenica Pazarka

Dobra vest je da više ne morate u Novi Pazar po mantije, već one mogu doći do vas gde god da ste! Pazarske mantije, ćevapi, pršuta, sudžuk i pešterski sir na vašoj adresi dostavom u Beogradu ili brzom poštom širom Srbije.
Pročitaj više

Generala Aračića 2b
Palilula, Beograd

Pečenica Bagaš

Originalna, tradicionalna, prvoklasna njeguška pršuta i sirevi, proizvedeni u Crnoj Gori, vama nadohvat ruke u Beogradu i širom Srbije, zahvaljujući porodici Bagaš.
Pročitaj više

Janike Balaša 2
Surčin, Beograd

Pečenica Dr Maksimus

Fast food i mesara, odlično sveže meso, uslužno pečenje, roštilj na porcije i kilogram. Najbolja ponuda roštilja u Beogradu.
Pročitaj više

Miljana Miljanića 27
Voždovac, Beograd

Pečenica AGROPAPUK Naša Kuća Mesa

Naša Kuća Mesa su maloprodajni objekti kompanije Agropapuk, koji su locirani širom Srbije. U našoj ponudi nalazi se širok asortiman svežeg mesa, kao i raznovrsni proizvodi od mesa. Takođe, bavimo se veleprodajom svežeg mesa u saradnji sa v...
Pročitaj više

Ugrinovačka 260, Dobanovci
Surčin, Beograd

Pršutara

Ukoliko ste ljubitelji kvalitetne njeguške pršute i crnogorskih sireva, ne propustite da posetite radnju Pršutara na Vračaru ili na Novom Beogradu. Osetite ukus pravih crnogorskih specijaliteta.
Pročitaj više

Baba Višnjina 48 lok 5, Bul. Zorana Đinđića 12ž
Vračar, Beograd

Pečenica Slavonac mesare

Mesara Slavonac u Surčinu nudi sve vrste svežeg mesa, kompletan roštiljski program, kao i jedinstvene zanatske proizvode koji su naš zaštiti znak. Posetite nas i obradujte Vaše najmilije prelepim ručkom od mesa vrhunskog kvaliteta.
Pročitaj više

Nikole Zrinjskog 16
Surčin, Beograd

Mesara Suzana Đorđević

Mesara Suzana Đorđević je po pitanju mesa od mangulice prva u Beogradu. U mesari Suzana Đorđević možete naći uvek sveže meso, suhomesnato meso, kobasice kao i slaninu i mast od mangulice!
Pročitaj više

Pijaca Skadarlija lok 18, Beograd
Beograd

Pečenica je jedan od omiljenih suhomesnatih proizvoda. Ukusu mesa malo ljudi može da odoli, tako da često ručak u kome nema ove namirnice, deluje nekalorično i ne pruža dovoljan osećaj sitosti. Zbog toga imamo manjak energije, koja nam je preko potrebna za razne obaveze koje nas očekuju u toku dana.

Kada je reč o pečenici, ona se često vezuje za neke tradicionalne običaje, kao što je dva dana pred Božić, najčešće na Tucindan, ritualno klanje praseta, čije će meso biti upotrebljeno za pravljenje pečenice.

Domaća pečenica

Postoji dosta načina na koji se može pripremiti domaća pečenica, a jedna od varijanti je korišćenje plećke sa rebrima, ili zadnjeg buta praseta. Idealno je domaću pečenicu pripremiti na ražnju, jer samo tako će biti neodoljivog ukusa i mirisa.

Dimljena pečenica

Dimljeno meso je usoljeno i slasno, tako da retko ko može reći “ne“ ovakvom specijalitetu. Dimljena pečenica se proizvodi na poseban način, gde se prate recepti starih majstora.

Reč je o fino dimljenom proizvodu koji je napravljen od svinjskog mesa, i pri tome je stabilne i ujednačene boje. Ukus koji krasi pečenicu je vrlo prijatan i svojstven, ali bi naša najtoplija preporuka bila da probate ovaj sjajan specijalitet, jer ukus govori više od hiljadu reči.

Prodaja pečenice

Ako volite domaću pečenicu, takođe je možete pronaći u mesarama, gde se prodaje u originalnom pakovanju, i pri tome je zaštićena od svetlosti i vlage.

Najčešće je u vakuum pakovanju, čime se postiže svežina proizvoda i zadržava se svojstven ukus i miris.

Proizvodnja pečenice na tradicionalan način

Komad svinjetine koji je namenjen za spravljanje pečenice se najpre opere, pa se zatim osuši. Na mestima koja su veće debljine, meso se zaseca i tu se dobro zasoli, dakle so se stavlja direktno u te zareze koji se naprave.

Meso se posoli, pa se so utrlja rukom, a nakon toga se pristupa pečenju pečenice. Povremeno se meso okreće i preliva sokom od pečenja, što kasnije obezbeđuje božanstven ukus.

Iskusni majstori pripremanja pečenice znaju da ju je potrebno preliti pivom, i to nakon nekog vremena pečenja na ražnju. Pri tome, pečenica se ne preliva odjednom, već se okreće i postepeno poliva.

Zbog prelivanja pivom, pečenica će dobiti hrskavu koricu, koja nikako neće biti žilava, a gotova je sasvim kad meso porumeni, odnosno kad boja polako počinje da bude braon. Pečenica se potom ohladi, iseče i spremna je za posluživanje.

Posebno je zanimljiva rolovana pečenica, što je proizvod veoma lepog izgleda i još boljeg ukusa.

Jedan od bisera francuske kuhinje je fantastični kiš loren sa dimljenom pečenicom.

Za kraj našeg teksta, pozabavićemo se interesantnim istorijskim pričama, koje objašnjavaju otkuda običaj kod srpskog naroda da se pečenica priprema za Božić.

Naime, dok su vladali Turci, bilo je dozvoljeno spahijama i agama da upadnu u koju god kuću žele i da zatraže da im se spremi jelo po želji. Pošto su Srbi hteli da praznike provedu u miru, počelo se sa običajem da se prase kolje za Božić, jer je poznato da je Turcima bilo zabranjeno da ulaze u domove gde se priprema svinjsko meso, a uopšte nije dozvoljeno da isto jedu.

Tako je taj običaj ostao do današnjih dana, pa se na našim prostorima uveliko uživa u ovom sjajnom specijalitetu od svinjskog mesa.

Pečenica – cena:

Cena se kreće od 750 din. do 1400 dinara, u zavisnosti od vrste pečenice.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate mesare i prodavnice suhomesnatih proizvoda koje su oglašene ispod našeg teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane