Dodaj firmu

Žare Mesara

Dobar roštilj je uvek bio glavni sastojak dobre zabave. Kada se lepo i kvalitetno ruča, onda i atmosfera postaje bolja i zabavnija. Zato vam je mesara Žare na raspolaganju za uslužno pečenje roštilja na kilogram i prodaju roštilja u našem o...
Pročitaj više

Sremskih boraca 4
Zemun, Beograd

Vule Mesara

Mesara Vule nalazi se na Voždovcu. U ponudi su sve vrste svežeg i pečenog mesa, svinjetina, jagnjetina, teletina, piletina, roštilj na kilogram za sve vrste proslava.
Pročitaj više

Braće Jerković 95z
Voždovac, Beograd

SB Babić Zlatiborsko užički delikatesi

Užičko zlatiborski delikatesi nalaze se na Voždovcu. Najukusniji autentični zlatiborski i užički specijaliteti sada su dostupni i u Beogradu.
Pročitaj više

Vojvode Stepe 94b
Voždovac, Beograd

Kulen Altina roštilj kod Petra L

Dostava roštilja od svežeg mesa bez aditiva na teritoriji Zemuna i okoline, Roštilj na kilo, roštilj na porcije, mogućnost keteringa.
Pročitaj više

Ugrinovački put 71f, Altina
Zemun, Beograd

Kulen Demetrin Vrt delikates

Demetrin Vrt na Dedinju je prava riznica vrhunskih delikatesa, kao što su španska i italijanska pršuta kao i mnogobrojni italijanski sirevi i odlična vina
Pročitaj više

Neznanog Junaka 15
Savski venac, Beograd

Bojčin Eko Turs - proizvodi od mangulice

Ako želite da probate nešto jedinstveno i jako kvalitetno, izaberite proizvode od mangulice Bojčin Eko Turs. U našoj ponudi nalaze se 100% prirodni proizvodi koji se pripremaju po tradicionalnoj recepturi, bez konzervansa, nitritnih soli, v...
Pročitaj više

Dvanaestog Avgusta 78, Progar
Surčin, Beograd

Kulen Dr Maksimus

Fast food i mesara, odlično sveže meso, uslužno pečenje, roštilj na porcije i kilogram. Najbolja ponuda roštilja u Beogradu.
Pročitaj više

Miljana Miljanića 27
Voždovac, Beograd

Kulen AGROPAPUK Naša Kuća Mesa

Naša Kuća Mesa su maloprodajni objekti kompanije Agropapuk, koji su locirani širom Srbije. U našoj ponudi nalazi se širok asortiman svežeg mesa, kao i raznovrsni proizvodi od mesa. Takođe, bavimo se veleprodajom svežeg mesa u saradnji sa v...
Pročitaj više

Ugrinovačka 260, Dobanovci
Surčin, Beograd

Kulen Slavonac mesare

Mesara Slavonac u Surčinu nudi sve vrste svežeg mesa, kompletan roštiljski program, kao i jedinstvene zanatske proizvode koji su naš zaštiti znak. Posetite nas i obradujte Vaše najmilije prelepim ručkom od mesa vrhunskog kvaliteta.
Pročitaj više

Nikole Zrinjskog 16
Surčin, Beograd

Mesara Suzana Đorđević

Mesara Suzana Đorđević je po pitanju mesa od mangulice prva u Beogradu. U mesari Suzana Đorđević možete naći uvek sveže meso, suhomesnato meso, kobasice kao i slaninu i mast od mangulice!
Pročitaj više

Pijaca Skadarlija lok 18, Beograd
Beograd

Ako volite meso i specijalitete od mesa, onda svakako obožavate kulen. Jer, on ima ukus kome malo ko može da odoli, tako da se trpeza često obogaćuje ovim vrsnim specijalitetom.

Domaći kulen

Kulen je zapravo nadaleko čuveni delikates koji dozreva u sušarama i na tavanima a pravi se po receptima koji su veoma stari, čak oko dva veka. Provereni recept se veoma retko menja, mada se nekada pored vrhunske paprike, dodaje čak i kim.

Meseci u kojima se najčešće pravi domaći kulen su novembar i decembar, tako da se zahvaljujući tradicionalnim receptima dobija specijalitet najvišeg kvaliteta.

Kod nas su najprepoznatljivije i najpoznatije dve vrste kulena a to su slovački i sremski. Kod sremskog kulena, papriku u značajnoj meri zamenjuje biber, dok se još dodaje šećer i rum.

Kod slovačkog kulena, nema tih dodataka, ali postoje i druge razlike kao što su da je odnos mesa i masnoće deset prema jedan kod Sremaca, dok je kod Slovaka to – osam prema dva.

Domaći kulen je kompaktan i sočan, i pri sečenju zbog toga može da se pomalo i mrvi, što sve obećava uživanje u ukusu.

Prodaja kulena

Proizvođači prave kulen da bi i sami uživali u njemu, ali i zbog dalje prodaje, tako da ovaj sjajan specijalitet postaje dostupan svakome ko voli sjajno meso.

Primera radi, razlika kod pravljenja kulena može biti i u količini začina, pa na sto kilograma mlevenog mesa i masnoće stavlja se od 1, 6 do 1, 8 kilograma paprike i isto toliko soli. Paprika je uglavnom ljuta, ali ako neko tako želi, može da se radi kombinacija sa slatkom.

Inače, kvalitet paprike mora da bude besprekoran. Na sto kilograma smese koja se koristi za kulen, stavlja se jedna četvrtina domaćeg mlevenog belog luka i na kraju se dodaje trista grama kima.

Proizvodnja kulena na tradicionalan način

Kim i beli luk su veoma važni za kulen, jer daju posebnu aromu i prepoznatljiv šmek, a oni pored toga luče i eterična ulja, pa se zahvaljujući tome podstiče fermentacija koja sve sastojke koje smo nabrojali pretvara u jednu posebnu masu koja ima fantastičan ukus i miris.

Preporučuje se da se sve to radi u prirodnim svinjskim crevima, zato što kroz njih dim lakše dolazi do same smese, pa na taj način krajnji ukus postaje još lepši i bogatiji.

Dimljenje je vrlo bitno u procesu pravljenja kulena, i traje oko dve nedelje, pri čemu dim mora da bude hladan, a sve iz razloga da kulen spolja ne bi okoreo a da iznutra bude „živ“. Ovaj dim kulenu daje karakterističnu crvenu boju, pa se zbog toga pri proizvodnji kulena na tradicionalan način ne može koristiti bilo kakvo drvo.

Kulen – cena:

Kulen možete pronaći po cenama od 1300 din. pa sve do 1450 dinara po kilogramu.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate mesare i prodavnice suhomesnatih proizvoda koje su oglašene ispod našeg teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane