Dodaj firmu

Drvo Wood Holz Legna unikatni nameštaj

Drvo Wood Holz Legna proizvodi unikatni nameštaj od punog drveta, hrasta, oraha i bagrema. Lampe, ogledala, komode, kreveti, ormani, stolovi i stolice i još mnogo toga možete pogledati i poručiti u njihovom salonu u Beogradu
Pročitaj više

Marka Oreškovića 5
Zvezdara, Beograd

Svako od nas želi lepo opremljen i ukrašen dom. Za drvo ćete često čuti da se kaže kako je to živ materijal, iz razloga što unosi duh prirode i toplinu u prostor, a duborez je vrhunac obrade drveta.

Iako je drvo već samo po sebi lepo, postoje načini da ono izgleda još lepše – jedan od tih načina je duborez. U našem tekstu možete da saznate sve o ovom zanatu, od čega zavisi cena te usluge, kao i druge korisne i zanimljive informacije.

Duborez u drvetu

Duborez u drvetu je zaista ukras svakog doma. Drvo se može rezbariti na najrazličitije načine, tako da se na kraju dobiju sjajni oblici, figure, ornamenti... U drvetu se čak mogu stvarati izuzetne replike slika, a da bi se takav posao uspešno obavio, majstorima ovog zanata treba i do dva-tri meseca.

Rezbarenje

Rezbarenje drveta je izuzetno težak i naporan posao, ali je svaki majstor veoma ponosan na delo koje je svojim rukama stvorio. To je zanat koji zahteva konstantno usavršavanje, napredovanje i sticanje znanja. Često ćete čuti kako je za rezbarenje i duborez potrebna jaka i snažna volja čoveka, pored urođenog talenta.

U radionicama se provodi mnogo vremena, i to je često od ranog jutra pa sve do kasne večeri.

Rezbarenje drveta

Smisao rezbarenja je da se nijedan majstor ne kopira, već da se napravi unikatno delo, i to tako što se ideje verno prenesu na komade drveta. Ceo proces rezbarenja se radi ručno, i u tu svrhu se koriste razne ubodne pile, dleta koja su raznih oblika i dimenzija.

Veoma je interesantno da majstori čak i svoj alat često prave sami.

Drvorezbar

Često ćete susresti ikone koje su izrezbarene u drvetu, što je posebno lepo za videti. Da bi se dobila jedna savršena ikona, potrebno je dosta vremena, umešnosti, strpljenja... Drvorezbari zapravo žele da maštu i ideje pretvore u javu i stvarnost, pa ako se odlučite da iskoristite ovu uslugu i ukrasite dom, majstori će saslušati šta ste zamislili.

Svi zahtevi mušterija se ispunjavaju, a pri ugovaranju posla ćete se dogovoriti koliko je vremena za to potrebno i koliko novca, u zavisnosti od obima posla.

Sada se možemo malo pozabaviti i alatom koji koriste drvorezbari. Kao što smo već naveli, alati se ručno prave, pri čemu tako dobijeni alati ne zaostaju ni za najmodernijim i najskupljim. U prilog tome govori izgled urađenih radova.

Primera radi, vrhovi dleta se mogu sačiniti od istrošenih zubarskih burgija, što je zapravo visokokvalitetan čelik, a ti vrhovi su nasađeni na tiplove koji su od bukovine. Šira dleta imaju vrhove koji su izrađeni od turpija za motorne testere. Te turpije se obrađuju na sporom električnom tocilu.

Majstori drvorezbari svoj alat redovno oštre, kako bi bili sigurni u njegovu preciznost i u to da će na kraju dobiti pravo malo remek delo od komada drveta.

Duborez – cena:

Koliko ćete platiti za uslugu duboreza zavisi od mnogih faktora, odnosno od toga šta želite da se izrezbari. Zbog toga savetujemo da odabranu radionicu pozovete i da iznesete svoje želje i zahteve, na osnovu čega će se formirati tačna cena.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane