Dodaj firmu

Šta je sve potrebno da biste otvorili restoran?

; Ažurirano 29.01.2024.
Šta je sve potrebno da biste otvorili restoran?

Bilo koji posao da započinjete, bez obzira u kojoj sferi, potrebno je da se prvo dobro informišete. A pre toga je svakako neophodno i da dobro razmislite o tome da li je upravo to posao kojim želite da se bavite.

Oblast ugostiteljstva je svima interesantna, ali samo retki znaju da zaista vode na pravi način određeni ugostiteljski objekat. Ako ste i vi među njima, onda vas sigurno i zanima šta je sve od dokumentacije na prvom mestu potrebno da biste otvorili restoran.

Odakle početi?

Prvo i osnovno jeste da osmislite šta bi trebalo da nudi vaš budući restoran i uopšteno kakav koncept da podrži.

Možda bi trebalo pomenuti da je neophodno da se upoznate sa funkcionisanjem restorana uopšte, te da budete svesni činjenice da je najbitnije da se trudite da vaš poslovni koncept uspe.

O čemu treba voditi računa?

Da bi jedan ugostiteljski objekat, a u ovom slučaju restoran, funkcionisao na najbolji mogući način, potrebno je da vi kao vlasnik shvatite da je prvenstveno odgovornost na vama. Zatim morate biti upoznati sa time kako funkcioniše postupak nabavke, koja dokumentacija je potrebna za knjigovodstvo, ali i zbog čega je važno da vodite računa o marketinškim aktivnostima.

Ako se sa svime time upoznate na pravi način, onda možemo da krenemo dalje.

Dokumentacija za otvaranje restorana

Imajte na umu odmah da to nije uopšte jednostavan posao, kao i da će vam biti neophodno dovoljno strpljenja. Ipak, ne možemo reći da je celokupan postupak otvaranja restorana komplikovan, ali se svakako treba dobro pripremiti.

Važno je da odlučite odmah da li želite da se registrujete u Agenciji za privredne registre kao preduzeće sa ograničenom odgovornošću, to jest DOO ili vam više odgovara varijanta da se registrujete kao samostalna ugostiteljska radnja, skraćeno SUR. A pre donošenja odluke o tome se morate dobro informisati koja je razlika između ova dva pravna subjekta i koje su mogućnosti.

Za otvaranje restorana vam je potrebno da priložite Agenciji za privredne registre jedinstvenu registracionu prijavu za osnivanje. Zatim dostavljate fotokopiju vaše lične karte, a u slučaju da imate čipovanu ličnu kartu, potrebno je da je dostavite očitanu. Važno je da uplatite i propisane takse, te da o tome dostavite dokaz. U slučaju da posebni zakoni navode da je potrebno da bude dostavljena i saglasnost za obavljanje određenih delatnosti, bićete u obavezi i taj dokument da priložite.

Naravno da se očekuje i da navedete naziv firme, kao i da definišete osnovnu delatnost. S obzirom na to da po zakonu ne smeju postojati dva pravna subjekta sa istim nazivom, preporuka je da proverite na zvaničnom sajtu pomenute agencije da li je izabrani naziv slobodan.

Podrazumeva se da ćete po donošenju rešenja od strane Agencije za privredne registre biti u obavezi da završite registraciju i izradite pečat. Pre toga ćete dobiti poreski identifikacioni broj, odnosno PIB. Važno je i da izvršite upis u registar poreskih obveznika u skladu sa propisima.

Sledeći korak jeste da otvorite tekući račun u izabranoj banci, a na kraju je važno i da obezbedite fiskalnu kasu za konkretni objekat, opet u skladu sa propisanim zakonskim normama.

A kada to sve učinite, pod pretpostavkom da ste pre toga odabrali prostor, možete početi sa kupovinom inventara, kao i svih ostalih potrepština da bi vaš restoran počeo sa radom.

Želimo vam puno uspeha!

Idi na vrh strane