Dodaj firmu

Koja su osnovna pravila ponašanja u restoranima u Beogradu?

; Ažurirano 17.01.2024.
Koja su osnovna pravila ponašanja u restoranima u Beogradu?

Bez obzira da li je u pitanju poslovni ili privatni ručak ili večera u restoranu, neophodno je da se svi gosti pridržavaju nekih pravila. Zapravo je u pitanju takozvani restoranski bonton, koji podrazumeva osnovna pravila ponašanja u restoranima.

Poštujte tuđe vreme

Najbitnije je da pokažete odmah da poštujete osobu ili više njih sa kojima ćete ići na ručak ili večeru. Zato je neophodno da budete na vreme prisutni.

U principu se uvek toleriše akademskih 15 minuta kašnjenja, ali je ipak poželjno biti na vreme prisutan.

Uvek budite pristojni i ljubazni

Posebno ako ste muškarac, potrebno je da pokažete poštovanje prema ženi. Naravno da se očekuje da to u potpunosti bude uzvraćeno.

Ljubaznost i pristojnost su uvek na ceni, ne zaboravite to. Ali to ne znači da treba da budete pristojni samo prema sagovorniku, već i prema osoblju restorana.

Upoznajte se sa kartom pića

Neposredno pre nego što izvršite porudžbinu, informišite se. Pogledajte najpre kartu pića, kako biste odlučili šta ćete poručiti.

Nepristojnim se smatra da ne pogledate kartu pića, nego da pitate konobara kad dođe da preuzme porudžbinu šta nudi taj restoran. Osim ako eventualno ne želite isključivo po preporuci konobara da izvršite narudžbinu, što je ipak prilično retka situacija, mora se priznati.

Kada odlučite, pozovite konobara, ali se potrudite da to učinite diskretno.

Nemojte žuriti sa pordžbinom

Svakako ne bi trebalo da preterate u čekanju da izvršite porudžbinu, ali ne bi trebalo to da učinite ni izuzetno brzo.

Potrebno je da se upoznate sa ponudom hrane, što je u principu najbolje da učinite dok čekate da vam konobar donese piće koje ste naručili. Ako eventualno imate neku nedoumicu, možete ga tom prilikom i uputati da vam je razjasni.

Kada naručite hranu, nemojte svaki čas gledati na sat, jer ona neće brže stići ako to činite. Samo ćete unervoziti svoje sagovornike, a i vi se nećete osećati bolje, to je sasvim izvesno.

Uživajte u hrani, piću i društvu

Ovo nije pravilo bontona, ali jeste pristojno. Čak i ako vam je mrska tema poslovnog sastanka, potrudite se da se vaš sagovornik ipak ne oseća loše zbog toga, a ni vi.

Plaćanje

Nepisano je pravilo da onaj ko poziva na ručak ili večeru u restoranu treba i da plati račun.

Međutim, sve zavisi od toga o kakvom se odnosu radi, pa se odluka o plaćanju ipak može doneti i na drugačiji način.

Svakako bi trebalo da na sve moguće načine izbegnete raspravu oko plaćanja.

Ukoliko ste bili zadovoljni pruženom uslugom, možete ostaviti i bakšiš. Ranije je bilo nepisano pravilo da to bude 10% od celokupnog računa, ali je svakako individualna odluka o tome.

Podrazumeva se da ako niste zadovoljni pruženom uslugom, nema potrebe da častite konobara, koliko god da to jeste običaj u našem narodu.

Idi na vrh strane