Novi Pazar ima zaista brojne i veoma ukusne specijalitete. Jedan od njih, kojim se naročito može pohvaliti, jeste pazarski ćevap.

pazarski ćevap

 

Pazarski ćevapi

Verovatno svi ljudi, koji u svojoj ishrani koriste meso, obožavaju ćevape. Jednostavno, njima je vrlo teško odoleti, jer predstavljaju veoma ukusne zalogaje. Ako niste probali pazarski ćevap, pravi je trenutak da ispravite taj propust.

Napomenimo da postoje razne vrste ćevapa i to su sarajevski, leskovački, banjalučki, novopazarski... Za prave poznavaoce ovih zalogaja, ćevapi nikako nisu samo duguljasti komadi mesa, već se po svojoj aromi razlikuju kao i gradovi iz kojih potiču.

Kako se pravi pazarski ćevap?

Hajde da malo zavirimo u kuhinju i da saznamo neke tajne pravljenja pazarskog ćevapa. Naime, meso od koga se pravi ovaj specijalitet, ne melje se. Ono se secka, i ne stavlja se ništa drugo što bi bilo neophodno da se to meso poveže.

Možemo da kažemo, da je tajna pazarskog ćevapa u kontrolisanom vrenju mesa, a ne u njegovom sastavu. Ipak, kada govorimo o sastavu ćevapa, onda je to juneće meso i luk. Postoje i začini koji se dodaju, ali je trik zapravo u formi. Naime, banjalučki ćevap se ređa u blokovima od po četiri komada, dok sarajevski ide samo po jedan.

Pazarski ćevap od junećeg mesa

Da biste napravili odličan pazarski ćevap od junećeg mesa, morate da imate neki poseban osećaj za to, koji poseduju iskreni ljubitelji mesa i roštilj majstori. Postoje začini koji su namenjeni za svaku vrstu ćevapa. Svako meso koje stigne je različito, tako da od majstora zavisi koliko će dozirati, tako da ćevap bude najboljeg mogućeg ukusa, da ne bude previše mastan, i slično.

Pazarski ćevap je hrana u kojoj ćete sa merakom uživati. Smatra se i brzom hranom i kafanskim specijalitetom, i najpopularniji su tokom praznika i godišnjih odmora, tako da mnogima predstavljaju prvu asocijaciju za prvomajske uranke, izlete u prirodi, ili letovanja...

pazarski ćevap cena

 

Svi se slažu da to kakav će ćevap biti na kraju, najviše zavisi od majstora koji meso sprema, pa tako i u okviru istog brenda može da postoji dosta varijacija. Ćevapi se služe u lepinji ili u somunu, a najbolji su uz crni luk, sitno seckani, i to predstavlja omiljeni prilog.

Kada ljudi dođu u Novi Pazar, nije retkost da prvo svrate u poznatu ćevabdžinicu, da probaju čuveni specijalitet ovog kraja. U tom gradu, ćevapi su omiljena hrana, tako da Novopazarci ne mogu da zamisle život bez njih.

Nije retkost da se pazarski ćevap zalije jogurtom, mada je dozvoljeno da svako izabere šta mu najviše prija i šta voli.

Pazarski ćevap cena

Prosečna cena je oko 600 dinara za jedan kilogram pazarskih ćevapa.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici koju upravo čitate.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Pazarski ćevap
Pitaj firme